Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deniz Aşıkları’na Veda

TURMEPA’nın Çanakkale’de MITSUI &

TURMEPA’nın Çanakkale’de MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle 2 yıldan bu yana devam eden “Çanakkale Deniz Aşıkları – Çanakkale için Mavi Adım” projesi tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen panelle sona erdi. “Bizim Kurultayımız” çalıştayıyla Çanakkale’ye veda eden proje kapsamında 3 bin kişiye ulaşıldı.

 Çanakkale Deniz Aşıkları Projesi ile 27 ay boyunca deniz yaşamı, karşılaştığı tehditler, atık yönetimi, Çanakkale Boğazı’nın coğrafi ve hukuki önemi gibi çevre konularında farkındalık oluşturulması amaçlandı. Öğretmen, muhtar ve balıkçılar başta olmak üzere 3000’i aşkın kişiye ulaşıldı.Proje, 29 Mart 2018’de “Bizim Kurultayımız” çalışmasıyla sona erdi.
Parion Hotel’de gerçekleştirilen çalıştaya; Deniz Temiz Derneği TURMEPA Genel Müdürü M. Akşit Özkural, İÇDAŞ A.Ş. Çevre Müdürü Barış Bora,  belediye başkanları, sponsor firma temsilcileri, muhtarlar, balıkçılar katıldı.
Belediye başkanları, liman başkanı, üst düzey kurum temsilcileri, öğretim görevlileri başta olmak üzere bölge ve sektör yetkilileri katıldığı çalıştayda; Çanakkale’nin yerel ve çevresel sorunları, sürdürülebilirlik açısından yapılması gerekenler, bu doğrultuda yapılan eylemler ve çözüm önerileri konuşuldu. Ardından 6 bölgeden toplantıya katılan proje paydaşlarının soruları panelistler tarafından cevaplandırıldı.

“EN BÜYÜK İDEALİMİZ TURMEPA’NIN BU İŞTEN EMEKLİ OLMASI”

TURMEPA Genel Müdürü M. Akşit Özkural, çalıştayda yaptığı konuşmasında; geçmişten bu yana yapılan çalışmaları da anlatarak Çanakkale’de projenin başlangıcına değindi. Özkural konuşmasının bir bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Çanakkale beni daima heyecanlandırmıştır çocukluğumdan beri. Toplumun değişik kesimlerinin hepsinin bir araya gelip de verdikleri mücadelenin bu kadar güzel bu kadar anlamlı olacağını umardık ama bu boyutta değildi. Bu tam bir başarı öyküsü oldu. Yapılan çalışmaların içinde halk, balıkçılar, köylüler, öğrenciler vardı. Tüm kurumlar  destek verdi. Tüm toplum sıkılmış bir yumruk gibi bu projeyi benimsedi. Ne için çevre? Neden sular? Esasen insanlar oksijen üretim unsurunun ormanlar olduğunu söylerler. Ancak sular onlardan daha etkilidir. Bu yüzden aldığımız iki nefesten birini denizlerin sağladığı ilkesini benimsedik. Ne kadar çok sıvı ve katı atık toplarsak o kadar iyi değil. İnsanlarımızın denizleri kirletmemesi ve bizlere iş kalmaması ve TURMEPA’nın bu işten emekli olup elini eteğini çekmesi. Bu bizim en büyük idealimiz. Bunun için çocuklarımızı eğittik, eğitiyoruz. Bu çocuklar çevreye duyarlı insanlar olarak karşımıza çıkacaklar. ”

“PLASTİKLER YOK OLDUĞUNU SANDIĞIMIZDA BİLE YOK OLMUYOR”

İÇDAŞ A.Ş. Çevre Müdürü Barış Bora projenin kendilerine çok şey kattığını ifade ederek sosyal çevresel ekonomik tüm projelere destek verdiklerini söyledi. Projeleri aktan Bora, konuşmasında; “Çanakkale boğazını kirleten tek kaynak Çanakkale değil aslında. Deniz trafiği kazalar ve kural dışı davranışlar. Dört ilçemizin 3 tanesinde atık su arıtma tesisleri işler durumda olduğu için şanslıyız. Proje boyunca tespit ettiğim şeylerden biri, plastik atığın çok fazla olması. Plastik kaynaklı kirliliğin çok fazla olması aslında plastiklerden kaynaklı. Plastikler çok uzun yıllar doğada kaybolmadan duruyor. Petrolden üretiliyor. Yok olduğunu sandığımızda bile yok olmuyor. Çanakkale çevresinde birçok köy çöplerle çevrili. Düğünlerde eskiden metal tabaklar kullanılırken son 10 yıldır plastik araç gereçler var. İşleri bitince onlar kamyona doldurulup bilinçlilerse çöp aracına ama değillerse götürüp en yakın dereye atılıyor. ” ifadelerine yer verdi.
Çalıştay boyunca elde edilen çıktılar ilgili mercilerle paylaşmak için bildiri haline dönüştürüldü. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen fotoğraf çekimlerinden oluşan Hayalet Ağlar Sergisi de etkinlik süresince sergilendi. Konuşmalar, gün boyunca devam etti.

Yıldız Sağlam

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech