Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Çanakkale’de Tarım Bitme Noktasında

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Çanakkale Şube Başkanlığı dün saat 12.30’da bir basın açıklamasında bulundu. Çanakkale’de tarımsal üretim üzerine yapılan açıklamada son yıllarda kentte tarımsal üretimin düştüğü belirtildi. ZMO Şube Başkanı Türker Savaş, “Çanakkale’de üretim alanları elimizden uçtu gitti, üretim olmadan ekonomik gelişme mümkün müdür” vurgusu yaptı.

ZMO Çanakkale Şube Başkanı Türker Savaş dün saat 12.30’da basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasının konusu Çanakkale’de tarımsal üretimin ne aşamada olduğuydu. Türker Savaş’ın yaptığı basın açıklamasının satır başları şu şekilde oldu. Çanakkale’de üretim alanları ya özelleştirildi ya kapatıldı. Çanakkale’de tarımsal üretim her geçen yıl düştü. Lapseki bölgesi önümüzdeki yıllarda üretim yapamayacak aşamaya gelecekti. Karacaören ovaları imara açıldı ve verimli tarım arazileri talan edildi. Üretim olmadan ekonomi nasıl gelişecek?

“SİYASİLERİ PROJE ÜRETMEYE DAVET EDİYORUM”

Bu başlıklar, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Türker Savaş, “Son günlerde yerel siyasetçilerimizin anlamsız “basın dalaşına” şahit oluyoruz. Yerel siyasetçilerimizin görevi halkımızın refahını yükseltmeye yönelik projeler üretmek ve bunların hayata geçirilebilmesi için gerekli girişimlerde bulunup bunları takip etmektir. Bu projelerin bir ucunda yaşadığımız çevre, diğer ucunda ise ekonomi vardır. Bu projeler içerisinde hamasete kesinlikle yer yoktur!

“ÇANAKKALE’DE TARIM BİTME AŞAMASINA GELDİ”

Bildiğiniz gibi bir zamanlar Çanakkale’miz tarıma dayalı sanayi zengini bir il idi. Kepez konserve, Akfa, Sancak Ziraat, Pınar, Tekel Kanyak ve Şarap Fabrikası, Sümerbank Deri, Trutaş ilk aklımıza gelenler. Ne yazık ki son otuz yılda Çanakkale’de tarıma dayalı sanayi bitme aşamasına gelmiştir. Bu süreçte belli bir dönem sayıları 100’e yaklaşan mandıraların da yine son 10 yılda azaldığını biliyoruz.

“ÜRETİM HANELER NEDEN KAPANIYOR”

Tarıma dayalı sanayi Çanakkale’yi neden terk ediyor? Ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalı olan bir ilde tarımsal ürünlere katma değer kazandıran ‘üretimhaneler’ neden kapanıyor? Kanımızca yerel siyasetçilerimizin sorgulaması gereken en önemli sorular bunlardır.

“KANYAK FABRİKASI KAPANDI AVM OLDU ELİMİZDEN UÇTU GİTTİ”

Örneğin, hepimizin gözleri önünde Çanakkale Tekel Kanyak ve Şarap Fabrikası özelleştirildikten kısa bir süre sonra kapandı. Fabrikaya üzüm sağlayan çevredeki çiftçiler bağlarını köklediler (aynı dönemde il genelinde yaklaşık 20.000 dönüm bağ alanı sökülmüştür). Fabrikanın yerine AVM yapılarak üretimhane, tüketimhaneye çevrildi. İlimiz bu özelleştirme ile hem bağlarını hem de fabrikasını yitirdi. Böylelikle her iki üretim alanı elimizden uçtu gitti.

“ŞEKER FABRİKALARINI ÖZELLEŞTİRENLERİN VEBALİ BÜYÜK OLACAK”

Şeker fabrikaları yalnızca şeker üretmiyor. Melas ve yaş posa üretimi ile hayvancılığımızı destekliyor. Pancar üreticisi 47758 çiftçi ailesi ile 4410 işçiye ekmek sağlıyor. Bu fabrikaları özelleştirip kapanmasına neden olmanın vebali büyük olacaktır. Gelin daha önceki özelleştirme deneyimlerimizden gözlemlediğimiz olumsuzluklar gerçekleşmeden bu yanlıştan, ülke menfaatlerimiz adına dönelim” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech