Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pazarda siyah marul

Ayvacık’a bağlı Tuzla köyünden

Ayvacık’a bağlı Tuzla köyünden toplanan siyah marul adıyla bilinen marul, tezgaha koyulduğu gibi bitiyor. Herkesin bilmediği bu marul, genellikle köylüler tarafından biliniyor.

Siyah marul cuma pazarında 2 TL’den satılıyor. Az insanın bildiği siyah marul, kaşak ya da kaşık marulu isimleriyle de anılıyor. Siyah marul, cuma pazarına Ayvacık’a bağlı Tuzla köyünden geliyor. Siyah marul az sayıda gelmesine rağmen bilenler tarafından hemen tüketiliyor. Marulun alışılmış kullanımının yanı sıra siyah marul yoğurtla birlikte daha çok tüketiliyor.
Marulun sağlık açısından faydaları da kendi türleriyle neredeyse aynı. Etkili bir demir deposu olduğundan dolayı marul demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığı ve saç dökülmesine karşı bünyeyi güçlendirir. Demir aynı zamanda kan ve damar sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Bunun yanında beyne sağlıklı bir şekilde oksijen gitmesi için demir hayati önem taşır.
Günlük bir miktar marul tüketimi cilt hücreleri için gerekli olan A vitaminin %100’nü karşılar. Bu durum cildin canlı kalmasını ve cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

CİLT DOSTU MARUL

Cilt sağlığının sağlıklı kalması için kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi elzemdir.  Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan madde ise potasyumdur. Potasyum yardımıyla marul cilt sağlığına katkısını destekler.

Marul cilt sağlığını sağlamanın dışında aynı zamanda düzenli olarak tüketilmesi durumunda korur. E ve C vitamini kombinasyonu açısından zengin olan marul bu özelliği sayesinde cildi zararlı güneş ışınlarından korur, ayrıca makula dejenarasyonu riskini azaltır ve katarakt hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Marulun cilde diğer bir katkısı ise temizleyici rolünün olmasıdır. Cildi toksinlerden temizleyerek cilt gözeneklerinin açılmasını ve doğal bir şekilde nemlenmesini sağlar. Bu durum özellikle kuru ciltler için çok önemlidir. Kuru ciltler özellikle kış aylarında nemlenmez ve cilt dökülmeye başlar. Fakat marul bu sorunu kısa sürede ortadan kaldırabilir.

Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech