Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gelenek Yok Olmasın

22 yaşındaki öğrenci İlhan

22 yaşındaki öğrenci İlhan Çağdaş Dönmez, halk ozanlığına büyük hayranlık duyuyor. Dedesinden saz çalmayı öğrenen Dönmez, bu geleneğin yok olmaması gerektiğini söyleyerek bu yolda çalışıp şiirler yazıp besteliyor.

22 yaşındaki İlhan Çağdaş Dönmez, 14 yaşından beri şiir yazıyor. Dedesinin kendisini halk ozanı olarak tanımladığını belirten Dönmez, aşıklık geleneğini ondan öğrendiğini ve bunu sürdürmek istediğini söylüyor.
Dönmez, geleneği sürdürme isteğini ve çalışmalarını şöyle anlatıyor: “14 yaşında şiir yazmaya başladım. Dedem de şiir yazardı, saz çalmayı ondan öğrendim. Dedem kendini halk ozanı olarak tanımlardı. Dedem, Sivas’tan Yozgat’a göçmüş. Ben de Ankara’da doğup büyüdüm. Çanakkale’de arkeoloji okuyorum. Bunun haricinde aşıklık geleneğini devam ettirmek için şiirlerimi yazıyorum. Dededen aldığım bayrakla devam ediyorum. Bazı şiirlerimin bestelerini yapıyorum. Şiir yazmaktan keyif alıyorum, ruhum dinginleşiyor.”

AŞIKLARIN ADI YAŞAMALI
Aşıklara büyük hayranlık duyan Dönmez, kendine onları örnek alarak bu geleneği devam ettirmeye çalıştığını belirterek; “18. ve 19. yüzyılda yaşamış olan aşıkları örnek alıyorum. 20. yüzyıldan da Aşık Veysel’e büyük hayranlık duyuyorum. Aşık Meluli ve Karacaoğlan da aynı şekilde. Halk ozanları zeki kişilerdir. Halkı aydınlığa yönlendirmek için de bu yolu seçmişlerdir. Topluma hizmet ederler. Ben de bu amaç doğrultusunda şiirler yazıyorum. Aşıklık geleneği Dede Korkut ile başlar derler. Türk kültüründe bu geleneğin önemli bir yeri var. Sözlü bir gelenek olduğu için dilden dile aktarımda kafiye çok önemli. Aşıklık geleneği yok olmamalı. Anadolu kültürü aşıklar tarafından topluma aktarılır. Popüler kültürle birlikte bir tek tipleşme var. Müzikte de türkü geri planda kalınıyor. Ben ne öğrendiysem türkülerden öğrendim. Aşıklar ise çok değerli insanlar. Unutulmamalı ve adları yaşamalı, bu gelenek devam etmeli.
Yakın zamanda kaybettiğimiz Ali Kızıltuğ ile tanışma fırsatım olmuştu. Genç yaşlarda birinin bu geleneği devam ettirmeye çalıştığını görünce sevindi. Bu durum beni de çok mutlu etti. Bu yolda çalışmak ve bir şeyler yapmak istiyorum.” dedi.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech