18 Mart törenleri kapsamında Çanakkale’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gelibolu’daki 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Temel Betonu ve Kule Kazık Çakım Töreni kapsamında konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 103 yıl önce tarihin akışını değiştiren şehit dedelerimize atıfta bulunarak bugün de 1915 Köprüsü gibi dev projelerle tarihe damga vurulduğunu belirtti.
Erdoğan, “Dedelerimiz bundan 103 sene önce tüm imkansızlıklara rağmen tarihin akışını değiştiren, dünya tarihine altın harflerle nakşedilen büyük bir destan yazmışlardır. Bizler de Marmaray, Yavuz Selim Köprüsü, Orhan Gazi Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli… İşte buradaki 1915 Çanakkale Köprüsü gibi projelerle tarihe damgamızı vuruyoruz.” diye konuştu.
“BİZE HASTA DİYENLER ŞİMDİ HASTA OLDU”
“Son 15 senede Türkiye’yi 3,5 kat büyüterek 282 bin yeni derslik yaparak, ülkemizin bölünmüş yol uzunluğunu 26.100 kilometreye çıkartarak şehitlerimizin emanetine sahip çıkıyoruz.” diyerek tören konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelerle devam etti;
“Milli gelirimiz 3400 dolardan 11 bin dolara çıkararak Türkiye’yi dünyanın ilk 20 ülkesi arasına taşıdık. Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, savunma sanayide, bugün 15 yıl öncesiyle mukayese edilemeyecek kadar gelişmiş bir Türkiye var. Bugün milli gelire oranla, dünyada en fazla insani yardım yapan her yıl dost ve kardeş ülkelerden binlerce öğrenciye burs veren, nerede bir mazlum, mağdur varsa yardımına koşan bir ülke var. Bugün kendi silahını, tankını, topunu, helikopterini, insansız hava araçlarını yapan üreten ve bunları ihraç eden bir ülke var. Hasta adam deniliyordu. Evet, bize hasta diyenler şimdi hasta oldu. Hamdolsun. Daha iyi olacağız. İşte burada bugün dev bir yatırımın kazıklarını çakıyoruz.”
“PROJELERLE TARİHE DAMGAMIZI VURUYORUZ”
“Dünyada 17., satın alma paritesine göre 13. sırada yer alan bir ülke var. Biz bunlarla yetinmiyoruz. Ülkemizi hayalleriyle buluşturmak için 2023, 2053 ve 2071 vizyonumuz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. İşte bugün, bir taraftan şehitlerimizi minnetle anarken, aynı zamanda onların uğruna canlarını feda ettiği idealleri de gerçekleştiriyoruz. Dedelerimiz bundan 103 sene önce tüm imkansızlıklara rağmen tarihin akışını değiştiren, dünya tarihine altın harflerle nakşedilen büyük bir destan yazmışlardır. Bizler de Marmaray, Yavuz Selim Köprüsü, Orhan Gazi Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli… İşte buradaki 1915 Çanakkale Köprüsü gibi projelerle tarihe damgamızı vuruyoruz. Geçen yıl temelini attığımız, bugün de Kule Keson ilk beton dökümüyle deniz dibi kazık çakımı törenini yaptığımız 1915 Çanakkale Köprüsü, birçok açıdan rekorların köprüsüdür.”
“18 MART 2022’DE KÖPRÜYÜ AÇACAĞIZ”
Emeği geçen ve geçecek olanlara teşekkür eden Erdoğan, “Bu önemli projeyi planladığı şekilde hayata geçiren hükümetimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bunu yap-işler-devret anlayışı ile yapıyoruz. Burada cebimizden para çıkmayacak. Yapan, işleten ve devreden bir ekonomi anlayışıyla bu adımı atıyoruz. Emeği geçen ve geçecek olan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum.” dedi.
Erdoğan, yapılan görüşmeler neticesinde köprünün bitiş tarihini erkene çektiklerini belirtti: “Bitiş tarihi, sözleşmeye göre, 2023 sonu idi. Görüşmelerimiz sonunda 18 ay erken bitirerek, inşallah 18 Mart 2022’de köprüyü açacağız. Bakın bugün çırpınıyor deniz. Burada artık feribotlar da çalışmaz. Zorluk var ama asma köprümüz yapıldıktan sonra… Böyle bir sorun kalmayacak.”
ALÇITEPE CAMİİ VE KİLİTBAHİR KALESİNİNİN DE AÇILIŞI YAPILDI
“Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından restorasyonu, çevre tefrişatı, tanzimi tamamlanan Fatih Sultan Mehmet’in emaneti Kilitbahir Kalesi’ni, Türkiye’nin ilk kale-müzesi olarak Türk turizmine kazandırıyoruz, hayırlı olsun. Bir diğer önemli eser ise Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle 15 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Alçıtepe Camii’dir. THY ve OPET desteği ile 7 ay gibi kısa sürede bitirilen bu camii, hem bölgeye gelen misafirlerin hem de Çanakkale’ye gelen misafirlerin ibadet ihtiyacını karşılayacaktır. Kapalı ve yarı kapalı ibadet alanları, avlusu, sosyal mekanları, eğitim alanları, kütüphanesi ve abdest alma yerleri, gasilhanesi, mutfağı ve otoparkıyla adeta bir külliyeyi andıran bu eserin de hayırlı olmasını diliyorum. Allah hayır sahiplerinden razı olsun.”
Günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanında imzaladığı mektubu, tarih tüpünün içine konularak temelin atıldığı noktaya bırakıldı.
Eylem Gözeldere