Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Baş Öğretmene Kulak Verilmeli”

Öğretmen Okullarının kuruluşunun 170.

Öğretmen Okullarının kuruluşunun 170. Yıldönümü Eğitim İş Çanakkale Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şubesi tarafından dün Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı.

Öğretmen Okullarının kuruluşunun 170. Yıldönümü Eğitim İş Çanakkale Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şubesi tarafından dün Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12.00’de başlayan etkinlikte konuşan Eğitim Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş konu ile ilgili, “Bugün biz eğitimcilerin bu topraklardaki varlığı için çok önemli bir günün, Öğretmen Okulları’nın kuruluşunun yıldönümü. Tam 170 yıl önce bugün 16 mart 1848’de, çağdaş eğitimciler yetiştirmek için “Darülmuallimin” adında öğretmen okulu açılmıştır. O tarihten bugüne, bu toprakların eğitime kavuşması için bir milat olan bu tarih, ilerici kamuoyu tarafından her yıl kutlanmış, bu kıymetli adımı atanlar saygıyla anılmıştır.

Cumhuriyetin kuruluş döneminde eğitime ve öğretmen yetiştirme konularına ayrıca önem verilmiş, “Darülmuallimin”, Cumhuriyet kurulduktan sonra da ilham olmuştur. TBMM’nin açılışından bir ay sonra, Milli Eğitim Bakanlığı kurulmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk, “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” diyerek, bir ülkenin geleceği olan çocukları yetiştirme, yani geleceğin mimarı olma görevini öğretmenlere vermiştir. Bu önemli adımlar, 1940’ta yoksul, okulsuz, öğretmensiz Anadolu köylerinin bilgiye kavuşmasını sağlayan Köy Enstitüleri’nin kurulmasına da temel oluşturmuştur.

“KAZANIMLARDAN GERİ ADIM ATILDI”

Sonrasında, 1973 yılında çıkarılan Milli Eğitim Temel Kanunu gereği, öğretmenlerin yükseköğretimde yetiştirilmeleri adına lise dengi ilk öğretmen okulları 1974 yılında kapatılıp iki yıllık eğitim enstitülerine dönüştürülmüştür. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile iki yıllık eğitim enstitüleri eğitim yüksek okuluna dönüştürülerek eğitim fakültelerine bağlanmıştır. 1989 yılından itibaren eğitim yüksek okullarının süresi dört yıla çıkarılmış ve bazıları eğitim fakülteleriyle birleştirilerek bu kurumlar “Sınıf Öğretmenliği Bölümüne” dönüştürülmüştür. Çağdaşlaşma yolundaki bu adımlar, daha gencecik bir Cumhuriyet iken dünya ülkelerinin parmak ısıracağı bir vizyonla getirilen eğitim sistemlerini, ne yazık ki ülkemizde daha çok imkanın olduğu şu günlerde oldukça geriye götürmüştür. Bugün, hem öğretmen yetiştirme sisteminde, hem yetiştirilen öğretmenlerin istihdamında hem de öğretmenleri uzmanlık alanlarına göre yönlendirmede sıkıntılar yaşanmaktadır.

“BAŞÖĞRETMENE KULAK VERİLMELİDİR”

Öğretmen Okulları, öğretmen yetiştirme tarihimizin kilometre taşıdır. Bu 170 yıllık gelenek 2014 Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığınca 299 Anadolu Öğretmen Lisesi’nin kapatılışı ile yok edilmiştir. Ama öğretmen kimliğine onurla sahip çıkan devrimci, eğitim sendikaları, Köy Enstitüsü ve Öğretmen Okulları mezunları ve dernekleri bu geleneğe sahip çıkmaya devam etmektedir. Cumhuriyetin kurucu kadrolarının büyük çoğunluğu öğretmen okulunun geleneğinden gelenler tarafından oluşturulmuştur. AKP İktidarı 16 yılda kindar ve dindar bir nesil yetiştirme uğruna eğitim sistemini hallaç pamuğuna çevirerek piyasacı ve gerici bir anlayışla İmam Hatipleştirme projesini hayata geçirmiştir. Öğretmenlerin keyfiyetle işlerinden edildiği, şiddet gördüğü, siyasi baskı altında kaldığı, örgütsüzlüğe itilmeye çalışıldığı bugünlerde, 170 yıl önceki o kurucu ruhu hatırlamak daha da önem kazanmıştır. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü, bu konuda rota kabul edilmelidir: “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir!” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech