Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sütte Antibiyotik Tehlikesi

Sütü kullanılan hayvanları hastalıklardan

Sütü kullanılan hayvanları hastalıklardan korumak veya iyileştirmek için kullanılan antibiyotik, hayvanlar ve insanların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Konuya hakim olan firmalar, gerekli testleri; sağlık ve maddi zarara uğramamak için yapıyor. Ancak TAR-KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz’ın gazetemize yaptığı açıklamadan anlaşılana göre; art niyetli kişiler tarafından antibiyotikli süt piyasaya sürülüyor.

Sütü kullanılan hayvanların tedavisi yapılırken ve hastalıklardan korumak için kullanılan ilaçlardan biri de antibiyotik. Ancak birçok konuda olduğu gibi bilinçsiz kullanım, antibiyotik kullanımı konusunda da birçok zarara yol açıyor. Ölçüsüz ve gereğinden fazla kullanılan antibiyotik hem hayvanların hem de insanların sağlığını tehdit ediyor. Doğru kullanım için de doz ve doğru antibiyotik seçimi önem taşıyor.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşarak şöyle dedi: “Rahatsız olan hayvanlara birçok ilaç verme şekli vardır. İğne ile antibiyotik de vurulur. 2-4-22 gün ya da ilacın üzerinde belirtilen gün sayısında sütü alınmaz. Çiftçi bazen hayvanları karıştırabiliyor. Ancak soğutma tankına geldiğinde sanayici, antibiyotik testini yapar. Çok pratik, basit yöntemleri var. Genelde çiftçi bu sütleri ya döküyor ya buzağılara içiriyor. Köyde genellikle sütler bir yere koyulur, soğutma tankına. Antibiyotikli sütte maya da tutmaz. Büyük firmalar, hem insan sağlığı hem de büyük zararlara girileceği için o sütü asla almaz. Bazı art niyetli firmalar çıkabiliyor. Şu an için bir tespitimiz yok ama geçmişte oluyor. Küçük firmaların bu yanlışa düşme oranı daha çok. Az maliyet için art niyet ortaya çıkabiliyor. Antibiyotikli süt içildiğinde kanserojen etki yarattığını çiftçi biliyor. Kendi içemediği şeyi başkasının yemesine gönülleri razı olmaz. Sütte bu durumu tespit etmek zor. Tahlillerle çıkar. Ürünler satışa çıkacağı zaman tarım bakanlığı incelemeleri yapılır. Sonucu olumsuzsa müthiş bir ceza ile biter ve ürün imha ettirilir. İşletmeciler antibiyotik sütten halktan daha fazla korkuyor. Sütlerin hepsi bir yere karışıyor. Bir üreticinin 1 kg sütünde çıkan antibiyotik diğer 20 tonu çöpe götürüyor. Dolayısıyla firmalar bundan kaçınıyor, sürekli tahlil yapıyor.
Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech