Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Troia Milli Parkı canlanıyor

Dünya kültür mirası, Troya

Dünya kültür mirası, Troya efsanesi yeniden canlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) koruması altında bulunan Troya Tarihi Milli Parkı’na yeni yatırımlar yapılarak milli park hak ettiği değere kavuşturulacak.

Çanakkale ili sınırları içinde yer alan Troya Tarihi Milli Parkı 1996 yılında milli park olarak ilan edilmişti. 13.350 hektarlık alanı kapsayan milli parkın kaynak değerlerini Troya’lılar ile Akalar’ın on yıl süren savaşlarındaki kahraman askerlerin efsanevi öyküleri oluşturuyor. Ayrıca büyük ozan Homeros’un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troya Kenti ve ünlü tahta at da kaynak değerler arasında yerini alıyor. M.Ö. 3.000’lere kadar uzanan dünyanın en önemli antik yerleşimlerinden biri olan Troya Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girişinin 20. yılı sebebiyle 2018 yılı “Troya Yılı” ilan edilmişti. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı da milli parka yaptığı yatırımlara hız verdi. Bu yıl yapılacak yatırımlar ile milli parkın sahip olduğu kaynak değerler gün yüzüne çıkartılarak efsanelerin yaşandığı topraklar halkımızla buluşturulacak. Böylece Troya Tarihi Milli Parkı hak ettiği değere kavuşacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile alandaki projeler şöyle sıralandı:

Eksiksiz Bir Rekreasyon Alanı Oluşturulacak
Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Troya Yılı dolayısıyla projelerine hız verdi. Troya Tarihi Milli Parkı’na bu yıl içerisinde ziyaretçi tanıtım merkezi, giriş kontrol noktası, Yeniköy Plajı günübirlik ve çadırlı kamp alanı, gözlem kulesi (manzara seyir noktası) ve yürüyüş gezinti yolu yapılacak.

Yeniköy Plajı günübirlik ve çadırlı kamp alanı çevre düzenlemesi çerçevesinde 1 adedi plaj alanında 1 adedi seyir alanında olmak üzere 2 adet kır lokantası, büfe, bebek bakım odaları, çamaşırhane, mescit, otopark, tema alanları, çocuk oyun alanları, çadır ve karavan yerleri gibi sosyal donatıların bulunacağı her yönüyle eksiksiz bir rekreasyon alanı oluşturulacak.
Seyir noktasında yapılacak olan kır lokantası, konumu itibariyle ziyaretçilere eşsiz bir Ege manzarası sunacak. Ziyaretçiler, yörenin ürünlerinden hazırlanacak olan menüler eşliğinde, dinlenme imkanı bulabilecek ve yöresel ürün stantlarını gezebilecek. Ayrıca eşsiz gün batımı manzarasında fotoğraf çekebilme şansını elde edecek. Yine oluşturulacak gözlem kulesi ve manzara seyir noktası Troya Tarihi Milli Parkı’na fotoğraf ve kuş gözlemi merakı için gelecek ziyaretçilere tadına doyulmaz seyirlik anlar yaşatacak.
Tanıtım Merkezinin Proje Çalışmaları Sürüyor
2018 yılında hayata geçirilmesi planlanan önemli projelerden biri de ziyaretçi tanıtım merkezi olacak. Tanıtım merkezi sayesinde Troya Tarihi Milli Parkı’nın sadece ören yerinden ibaret olmadığı, diğer birçok gezi ve ziyaret noktasının bulunduğu ziyaretçilere tanıtılacak.Ziyaretçi tanıtım merkezinin proje çalışmalarının titizlikle devam ettiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Yapacağımız yatırımlar ile milli parkımız hak ettiği değeri alacak. Yerli ve yabancı turist sayılarında önemli artışlar olacak” dedi. Troya Yılı çalışmaları kapsamında yapılacak yatırımların sadece bunlardan ibaret olmadığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Troya Tarihi Milli Parkı sahasında bulunan mevcut yollar iyileştirilecek, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacak. Ayrıca milli park içerisinde rehabilite edilecek yollarla bağlantılı olacak şekilde giriş kontrol noktaları yapılarak milli park sahasına yapılacak olan girişler düzenli hale getirilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech