Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü il genelindeki baraj ve göletlerin doluluk oranlarını açıkladı ve 2018 yılı sulama sezonunda kuraklık tehlikesinin olmadığını ifade etti. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ise değerlendirme yapmak için erken olduğunu dile getirdi.
DSİ 252. Şube Müdürlüğü son yağışların ardından il genelindeki baraj ve göletlerin doluluk oranlarını açıkladı. Açıklamada; ” İçme ve kullanma suyu ihtiyacımızı karşılayan Barajlarımızda ortalama doluluk oranı %93’e ve sulama maksatlı Baraj ve Göletlerimizde ortalama doluluk oranı %82’ye ulaşmıştır.” ifadelerine yer verildi.
DSİ 252. Şube Müdürlüğü’nden gelen açıklamada sayısal veriler şu şekilde paylaşıldı:
“Atikhisar Barajı’mızda depolanan su miktarı 51 milyon m3 ‘e çıkmış olup, bugün itibari ile doluluk oranı % 95’dir. Ayvacık İlçesinin içme ve kullanma suyunu karşılayan Ayvacık Barajı’nda bugün itibariyle depolanan su 34 milyon m3 olup, doluluk oranı %87’e ulaşmıştır. Gökçeada ilçesinin içme kullanma suyu ihtiyacını da karşılayan Gökçeada Zeytinliköy Barajı’nda ise %90 doluluk oranı ile 11 milyon m3 su depolanmıştır. Bayramiç Barajı’nda doluluğumuz % 100 olup 98 milyon m3 suyumuz, Umurbey Barajında ise doluluğumuz %93 ile 49 milyon m3 suyumuz mevcuttur. Bayramdere Barajı’nda ise, % 96 doluluk oranı ile 18 milyon m3 suyumuz mevcut olup, Lapseki İlçesi ile Çardak Beldesi’nin içme kullanma suyu ve 1000 hektarlık tarımsal sulama suyu açısından, herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.Ancak, 86400 dekar arazinin sulanmasına hizmet eden Biga Bakacak Barajı’mızda bugün itibari ile 43 milyon m3 su depolanmış olup, doluluk oranı %32 mertebesindedir. Sulama sezonu öncesi su kullanıcıları ile yapılacak toplantı ile gerekli tedbirlerin alınması hususunda gerekli bilgilendirme ve görüşmeler yapılacaktır. Şube Müdürlüğümüz sorumluluk alanında bulunan işletmedeki sulamalarda, 2017 sulama sezonunda toplam 258 736 dekar zirai alan sulanmış olup, yöre halkımız ve çiftçilerimiz açısından faydalı ve başarılı sulama sezonu geçirilmiştir.”
“TASARRUFU ELDEN BIRAKMAYALIM”
DSİ 252. Şube Müdürü Doğan Kahraman; gazetemize yaptığı açıklamada; “Atikhisar yüzde 95 dolu. Önümüzdeki günlerde yağış olursa dolusavak çalıştıracağız. Belediye ve Valiliği bilgilendirerek Sarıçay’a su salabiliriz. Bakanımız Veysel Eroğlu 2017 yılında son 44 yılın en kurak yılını geçirdiğimizi dile getirmişti. 15 yılda inşa edilen gölet ve barajlar ile, ülke genelinde içme ve kullanma suyunda sıkıntı yaşanmayacağını da sözlerine eklemişti. Şu anda, Çanakkale ili genel itibari ile barajlarımızın doluluk oranı yüzde 93. Yani 2018 yılı için içme ve kullanma suyunda sıkıntı yok, tabi tasarrufu da elden bırakmayalım.” dedi.
“GÖLETLERDE SORUN YOK”
“2018 sulama sezonu çiftçilerimiz ve yöre halkımız için hayırlı ve tasarruflu bir sulama dönemi geçmesini diliyorum.” diyerek sözlerine devam eden Müdür Kahraman; “Sulamalar noktasında, işletmede olan baraj ve göletlerimiz yüzde 82 doluluk oranında. İşletmede olan 30 göletimizden 17’sinde yüzde 100 doluluk var. Yüzde 30 doluluk oranındaki gölet için de derivasyon yapacağız. 2 km yakından su birliği ile birlikte besleyeceğiz.”dedi.
“ORTALAMAYI BAKACAK BARAJI DÜŞÜRÜYOR”
Depolama hacmi büyük olan Bakacak Barajının ortalamayı düşürdüğünü ifade eden Müdür Kahraman; “Çanakkale’nin baraj doluluk oranlarında ortalamayı Bakacak Barajı düşürüyor. Şu anda yüzde 32 doluluk oranında. 43 Milyon Metreküp suyu var. Kapasitesi 120 Milyon Metreküp. Bakacak barajında Atikhisar kadar su var. Barajın depolama hacmi büyük olduğu için şu anda üçte biri dolu. Geçen seneki sulama sezonuna da yüzde 37 ile girdik. Sıkıntı yaşamadık çünkü baştan kullanıcılar ile gerekli tedbirleri aldık. Kısıtlı sulama yapıldı. Bu sene de sulama sezonu öncesi kullanıcılar ve yöre halkı ile bilgilendirme toplantısı yapacağız.Sulama suyu ile ilgili de sıkıntımız yok. Depolanan su açısından tarımsal kuraklık yok. Gölet ve barajlarımızı dolu. Biz devlet su işleri olarak sulamalarımız da modern borulu sistem kullanıyoruz. Açık kanal olanları da programımıza alarak rehabilite etmeye başladık. Çiftçilerimize de su bilinci edindirmeye çalışıyoruz. Su tasarrufu açısından onların da modern sulama sistemlerine dahil olmasını istiyoruz.” dedi.
“KONUŞMAK İÇİN ERKEN”
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş; “Konuşmak için çok erken. Yağmurlar bir anda kesilirse, hububatın tam ihtiyacı olduğu dönemde kesilmiş olur. Hala daha tehlike geçmiş değil. Bu doluluklar iyi gibi gözüküyor. Bizim dikkat çektiğimiz konu şudur: Kar yok. Yani devamı yok. Doluluk mevcut yağmurla geldi. Bir kısmını bırakmak bile zorunda kalacaklar. Yağış rejiminin düzenli olması gerekiyor. Küresel iklim meselesinde sorun da bu. Bu bütün dünyanın sorunu. Geçen yıl Asya’da muson yağmurları dört hafta fazla sürdü. Biz de bir yılda yağan ortalama yağmur yağdı. 2600 kişi öldü. Geçen sene iklimsel anlamda felaketler yılı idi. Biz de de kuraklık vardı. Yağış rejiminin düzenli oluyor. Bunlar için neler yapabiliriz diye Mart Ayının üçüncü ayında ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte çalışma grubu oluşturup Çanakkale özelinde eylem planı oluşturacağız.” dedi.
Dilek Akşen