Çanakkale Ticaret Borsası’nın olağan aylık toplantısında zeytin ve zeytinyağı sektörü konuşuldu.
Çanakkale Ticaret Borsası’nın haberine göre; ÇTB Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Zeytin Dostu Derneği Kurumsal Üyesi Emekli Öğretmen Mustafa Öz ve GMKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran onur konuğu olarak katıldı. Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan Olağan ÇTB Meclis toplantısında Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü masaya yatırıldı.
Borsa Meclis Başkan Abdullah Deniz; “Zeytin ve zeytinyağı, bölgemizin ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesinde, nüfusun beslenmesi, tarıma dayalı sanayi sektörünün ham madde ihtiyacını karşılaması, potansiyel yapısı ile ihracata yaptığı katkı, istihdam sağlaması vb nedenlerle tarım ekonomisi açısından önemli bir sektör olup önemli fonksiyonlar üstlenmektedir. Zeytinyağı bizim bölgemizin altını. Bölgemizin nesilden nesile aktarılan kültürü. Çok önemli bir zenginliğimiz ve kültürel mirasımızdır. Özellikle bölgemizde yüksek kalitede zeytin ve zeytinyağı üretilmektedir. Borsamızın da önemli sektör kurullarındandır. Bugün Ziraat Odası Başkanımız Sn. İsmail Kaya, 2010 yılından itibaren zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili çalışmalar yapan Emekli sınıf öğretmeni Mustafa Öz ve GMKA destekleri ile ilgili bizlere bilgi vermesi için GMKA koordinatörümüz Recai beyi ile beraberiz. Kendilerine Meclisimize teşrif ettikleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili çalışmalar yapan Mustafa Öz ÇTB Meclisine Zeytin dostu derneği ile yapmış olduğu çalışmaları anlatarak ilimizde yapılması planlanan zeytinyağı tadım panelleri ve tanıtım günleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
“ÇALIŞMALAR ÜRETİCİYİ KORUMA AMAÇLIDIR”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya “Bir on sene geriye gidersek zeytinyağı ciddi şekilde bir iş olarak değil daha çok insanların kendi yediği yağları çıkartmak için yetiştirdikleri bir ağaçtı. Geçen sene ve evvelki yıl fiyatlar artınca ilgiyi arttırdı. Zeytinde üretim maliyetini yukarı çeken işçiliktir. Toplama işçiliğidir. Son birkaç yıl yeni nesil toplama marinalarının ortaya çıkması ile beraber işçilik maliyetleri minimize edildi. Zeytin üreten üreticilerimizde ürettikleri ürünlerden memnun olmaya başladılar. Çanakkale Ziraat Odası olarak bizler üretici temsilciyiz sektör adına yapmış olduğunuz tüm çalışmalar üreticimizi koruyan kollayan çalışmalardır. Borsamızın yapmayı planladığı tadım eğitimleri, tadım panelleri gibi organizasyonlara bizlerde gereken katkıyı vermeye hazırız. Bu çalışmalar ne kadar çok yapılırsa sonuçta üreticimizde gelen arz talep doğrultusunda kazanç elde edecektir.” dedi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran da ajansın destekleri ile ilgili Borsa Meclisi’ne bilgiler verdi.
Toplantıda ayrıca iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, coğrafi işaretler, İlaç kalıntıları ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. İhracatta yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüşüldü.
Haber Merkezi