Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SGK prim teşvikleri yenilikleri konuşuldu

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB)

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) tarafından “SGK Prim Teşviklerinde Yenilikler” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni yasa ile ilgili detaylı bilgi paylaşımı yapıldı.

Ticaret Borsası Konferans salonunda gerçekleşen “SGK Prim Teşviklerinde Yenilikler” toplantıya ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, ÇTB Meclis Başkanı Abdullah Deniz, ÇTB Yön.Krl.Bşk.Yrd. Gökhan Uysal, ÇTB Meclis Bşk.Yrd. İzzet Arıcı, Meclis Üyeleri Sina Yücel ve Yaşar Çetin, Borsa Üyesi firmaların temsilcileri ile iş adamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan, ÇTB Yön. Krl. Bşk. Üzen, Çanakkale Ticaret Borsası olarak ana misyonlarının ekonominin büyümesi ve üyelerinin rekabet güçlerinin artırılması, ülkemizin iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İçinde bulunduğumuz ekonomik süreçte üyelerimizin en büyük sorunlarından biri olan finansmana erişim ve enflasyonun çok üzerindeki kredi faizleri olduğundan Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi olarak imkânlarımız ölçüsünde projeye kaynak aktararak borsamız üyesi kobilerimize 5000.000 TL’lik nefes olduk. Piyasalarımızın tedirgin olduğu bu günlerde bu proje ile Çanakkale ve ülkemiz iş dünyamıza bir umut olduk.Yine bugünde siz değerli üyelerimizin ödenen vergilerinden kaynaklanan teşviklerin geri alınması amacıyla bu toplantımızı organize etmekteyiz. Bakanlar Kurulunun, TBMM’ye sunduğu 75 maddelik torba kanun tasarısı ile prim teşviki, destek ve indirim şartlarını sağlamasına rağmen söz konusu indirimlerden yararlanamamış işverenlere geçmişte bi̇ri̇kmi̇ş olan teşvik tutarlarını fai̇zi̇yle bi̇rli̇kte geri alma imkanı getiriliyor. Çanakkale Ticaret Borsası, olarak söz konusu kanun tasarısı ile ilgili InfocusDanışmanlık ile iş birliği oluşturduk. Siz değerli üyelerimizin geçmişe dönük 7 yıl boyunca yararlanamadığınız tüm prim teşviki, destek ve indirim tutarlarını geliştirilen yazılım aracılığıyla hızlı, güvenilir ve eksiksiz hesaplayarak, doğru bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna belgelendirmek üzere bu teşvikten yararlanmanız için her türlü desteği sağlamayı amaçlamaktayız.”

YENİ TEŞVİK YASASI

Toplantıda Infocus Danışmanlık Denetim Ltd. Şti. uzmanları tarafından aşağıdaki bilgilendirmelerde bulunuldu. Bilgilendirme içinde şu bilgiler yer aldı: “Söz konusu Torba Kanun Tasarısının 64 üncü maddesine göre; SGK tarafından ilgili kanunlarla sağlanan teşvik destek ve indirimlerden yararlanılabileceği halde yararlanmamış işverenler tarafından en son bu maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde Kuruma başvurulması halinde, yararlanılmamış olan tüm prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanma ve değişiklik yapma imkânı getirilmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu iade tutarlarının, talep tarihini takip eden aybaşından itibaren kanuni faiz esas alınmak suretiyle hesaplanarak maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak üç yıl içinde ödenmesi planlanmaktadır. İade tutarlarına ilişkin ödeme, öncelikle 5510 sayılı Kanun kapsamında muaccel hale gelmiş prim ve her türlü borçlardan, sonrasında ise ilgili kanunlar uyarınca yapılandırma veya taksitlendirme de dahil olmak üzere müeccel haldeki prim ve her türlü borçlarından mahsup yoluyla gerçekleştirilecektir. Kuruma borcu bulunmayan işverenlere 2019’un birinci ayı itibari ile altı ayda bir eşit taksitlerle iade yapılacaktır. 02 Şubat 2018 tarihi itibariyle TBMM’ye sunduğu 75 maddelik torba kanun tasarısına göre; 01.02.2017 tarihinden 31.12.2017 tarihine kadar uygulanması planlanan söz konusu kanun uygulaması çeşitli uygulama değişiklikleri ile birlikte 01/01/2018 tarihinden başlanmak üzere 31.12.2020 tarihine kadar uzatıldı.

02 Şubat 2018 tarihi itibariyle TBMM’ye sunduğu 75 maddelik torba kanun tasarısı ile yeni SGK teşviki uygulamasında yer alan yenilikler: Söz konusu Torba Kanun Tasarısının 44 üncü maddesine göre;İmalat ve Bilişim sektörleri dışında yer alan sektörlerde faaliyet gösteren firma çalışanları için 2018 yılı Brüt asgari ücret 2.029 TL üzerinden 760 TL (Brüt asgari ücretin yüzde 37,5i) teşvik desteği sağlanmaya devam edilecektir. Buna ilave olarak verilecek Muhtasar gelir vergisi beyannamesi ile yaklaşık 170 TL Gelir ve Damga vergisi indirimi sağlanabilecektir. İmalat ve Bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren firma çalışanları için uygulanacak teşvik tutarı üst sınırı 2018 yılı Brüt asgari ücret olan 2.029 TL olarak uygulanacaktır. Yani belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren firmaların Brüt ücreti 5.410 TL ve üzeri olan çalışanları için 2.029 TL (Brüt asgari ücretin yüzde 37,5i) teşvik desteği sağlanacak olup, söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren firmalara çok ciddi indirim imkânları sunulacaktır. Buna ilave olarak verilecek Muhtasar gelir vergisi beyannamesi ile yaklaşık 501 TL Gelir ve Damga Vergisi indirimi sağlanabilecektir. Yeni uygulama ile birlikte 01/01/2018-31/12/2020 tarihleri arasında işe alınan bir çalışan kanunda yer alan diğer şartları taşıması halinde Aralık 2020 dönemini aşmamak üzere 12 ay boyunca, 18-25 yaş arasında yer alan genç çalışanlar, engelli çalışanlar ve kadın çalışanlar 12 ay yerine 18 ay boyunca söz konusu teşvikten faydalanma imkânına sahip olacaktır.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech