Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

TARİH Yalan Söylemez!

Geçtiğimiz günlerde Amerika’yı şaşkına döndüren bir patent sorununa imza atıldı. Amerikalılar ulusal basınımızı can kulağı ile dinlediler. Prof.Dr.Ebubekir Sofuoğlu, “Google’ı Abdülhamid icat etti” dedi. Dünya’da dengeler değişti. Yeni bir tarih yaratma arayışında olduğumuz içinde bulunduğumuz bu günlerde, Milli Eğitim tarafından Tarih kitaplarına, Google’ın Abdülhamid tarafından icat edildiğinin konulamaması ahalimizi üzdü. Kabilemiz Youtube, Facebook, Instagram ve Twitter hakkında ufak naçizane değerlendirmelerde bulundular.

Bardağın dolu tarafından bakalım. Velev ki Abdülhamid, Google’ı icat etmiş ola. Gelelim Youtube’a… Misal Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kuşattığında ilk haberi kimler aldı, Haçlılar. Haçlıların sosyal medya hesaplarında yapmış oldukları incelemeler sonucunda Osmanlı ordusunun İstanbul yakınlarında yer bildirimi yaptığı ortaya çıktı. Fatih Sultan Mehmet “check-in Konstantinopolis” yazdığını gören Avrupalılar, şok üstüne şok geçirir. Fatih Sultan Mehmet’ten korkan Haçlıların elçisi ‘bana zeval olmaz bakın her şey ortada’ der. Elçiye zeval olmaz tabirinin an itibari ile son bulduğunu gören üşengeç vatandaşımız İstanbul’un fethini Youtube’dan canlı yayın ile dünyaya duyurmuş mudur? Bu durumda Şahin topları ile profil fotoğrafı çektiren Yeniçeriler ise o dönemin fenomenleri arasına girmişler midir? Bakın yine soru üzerine soru geliyor.

Gelelim Twitter’a, posta güvercinlerinden esinlenen ve uçar ayak haberleşmeyi sağlayan Twitter, 4.Murat tarafından icat edilmiştir. Döneminde sarayda oturan ve nargilesini yudumlayan 4.Murat, tütün yasağını ilan eder. Nargile içerken tütün yasağı ilan eden padişahımız tez vakitte Twitter’ın kurulması soru önergesini divana taşır. Twitter tarafından sokakta sigara içenler direk saraya postlanırken, 4. Murat teknolojiye pek güvenmez ve sokak sokak gezerek geceleri tütün içen ahali arar. Bunlar tarih kitaplarında mevcut. Yersen! Kurtuluş Savaşı’ndan bir haber yetişen yeni nesile alternatif tarih kavramı yarattığımız bu günlerde bir sonraki müfredatta, Kanuni Sultan Süleyman’ın Instagram’ı icadı yer alır.

Selfie, Kanuni Sultan Süleyman tarafından bulunmuştur. İnanmazsanız tarihe bakalım. Dünya üzerinde ikamet eden 6  farklı ressamın Kanuni Sultan Süleyman resimleri bulunur. Ressam Tiziano, Alvesse Gritti, Leo Ya, Vecellio ve Cristofano Dell Sultan Süleyman’ı resimlemişlerdir. Bu resimleri Hürrem ile beraber Dünya Kamuoyuna servis eden Kanuni Sultan Süleyman profil resimlerinin icadına parmak basar. Instagram’da ortaya çıkan profil resminin mucidi olan Sultan Süleyman Abdülhamid’e Google’a giden yolun kapılarını açar.

Misal tarih kitaplarında pek yazılmaz ama Genç Osman’ın Yeniçerileri kaldırma planı duyulduktan sonra asıldığı kaleme alınır gibi yapılır. Ama teşbihte hata olmaz diyenler yanılır. Genç Osman, Facebook üzerinde yaptığı paylaşımların birileri tarafından denetlendiğini kafasından çıkarmıştır. Gençliğinin baharında olan padişahımızın bir gün özene bezene yazdığı durum yazılarından birisinde “Yetti gari, kaldıracağım tez vakitte bu Çerileri” tabirleri yer alır. Halkımız şok olur padişahın çeri domatesinden dert yandığını anlayan ahalimizin aksine, yeniçeriler konuya masumane bakmaz. Sonucunda Genç Osman faturayı kellesi ile öder. Tarihte bilinenlerden bilinmeyenlere turumuzun sonuna geldiğimizde Tarih birilerinin babalarının çiftliği değildir. Tarih önce yaşanır, sonra kaleme alınır. Velev ki; diye başladığımız tarih yolculuğumuzda eğer bu aşamaları kaydetseydik, o zaman Abdülhamid’in Google’ı icat ettiğini bir nebze düşünebilirdik.

Toplumun hemen hemen her kesiminde uğranılan haksızlıklar sonucunda, parmaklıklar ardında dizisinin bir sahnesindeymişiz izlenimine kapıldığımız bu dönemde, kendimizi Google’da değil de nerede ifade edeceğiz. Google’ı biz bulamasak da dünyada sosyal medyayı en çok kullanan ülkeler arasına adımızı yazdırdık.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech