Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

3 Köy ve ÇOMÜ Çiftliği Karantinada!

Çanakkale Merkez’e bağlı bazı

Çanakkale Merkez’e bağlı bazı köylerde hayvanlarda tespit edilen şap hastalığı, vatandaşı tedirgin ederken ilgili 3 köyün ve üniversite çiftliğinin karantinaya alındı. Konuyla ilgili görüşlerini gazetemize açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş ve Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, hayvan giriş ve çıkışının yasak olduğu köyler; Sarıcaeli, Terziler, Kemel ve ÇOMÜ Çiftliği’nde, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara aşıların yapıldığını ve insan sağlığı için şu anda büyük bir tehdidin olmadığını bildirdi. Alınan son bilgilere göre; karantinanın devam edip etmeyeceği 1 ayın sonunda açıklanacak.

Çanakkale Merkez’e bağlı köylerde tespit edilen şap hastalığı korkuttu. Dünkü gazetemizde yer alan haberde belirtildiği üzere hayvanlarda ortaya çıkan şap hastalığı; vatandaşı tedirgin etti. Haber, Sarıcaeli köyünün karantina altına alınması ile yayıldı. Sarıcaeli ve 10 km çevresi 1 ay süre ile karantinaya alındı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden ise konuya ilişkin herhangi bir bilgi alınamadı.
9 Şubat itibariyle karantinaya alınan Sarıcaeli köyü ve 10 km çevresinde hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Çıkan sütler imha edildi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların aşıları yapılmaya başlandı.

1 AYIN SONUNDA KARANTİNA YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK
Şap hastalığının tespitinden sonra; Sarıceli, Kemel ve Terziler köyleri ve 10 km çevreleri karantina altına alındı. Ziraat ve Ziraat Mühendisleri Odaları’nın verdiği bilgilere göre İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü alanda çalışmalarına başlayarak, hayvan aşılamalarını sürdürüyor. 1 ayın ardından aşılamalarının sonuna gelindiğinde ise yeniden yapılacak tetkikler ile birlikte karantinanın devam edip etmeyeceği anlaşılacak.

“AŞILAMALAR DEVAM EDİYOR”
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş ve Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ilgili köylerde önlemlerin alındığını, hayvanların aşılarının yapılmasıyla geçen 1 ayın sonunda karantina halinin devam etmeyeceğinin belirleneceğini söyledi. Savaş ve Kaya, insan sağlığı için büyük bir tehdit olmadığını belirtti.

“HAYVAN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI YASAK”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; Sarıcaeli, Kemel, Terziler köylerinde karantina başlattı. Bu karantina altına alınan köylerin etrafındaki 10 Km’lik alandaki diğer köylerde de hayvan giriş ve çıkışları yasak. Şu anda aşılamalar devam ediyor.İl Müdürlüğü, köylerdeki aşılamalara devam ediyor, tamamlamaya çalışıyor. Bizim bildiğimiz de şu anda bu… 1 ay karantina süresi var. 1 ayın sonunda yeniden kontroller yapılacak. Aşılamalar hala devam ediyor.” şeklinde konuştu.

“İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEDE DEĞİL”
Kaya; “Halkın sağlığını etkileyecek bir durum yok.” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bir hayvan hastalığı… Et veya sütten insan bünyesine geçecek bir şey değil. Zaten o tarzda hayvanları tespit ediyorlar, kontrol altında. Şu anda yalnızca bu hastalığın yayılmasının önlenmesi gerekiyor. Bu 3 köyden başkasına da geçmesinin önlenmesi gerekiyor. Çünkü hayvanları telef eden bir hastalık. Çıkış noktası ile ilgili halk dilinde dolaşan şeyler var. Çevre illerde de bu tarz hastalıklar görülüyor. Ülkenin belli bölgelerinde de şap hayvan hastalığı var zaten. Dolayısıyla yayılması çok kolay. Bunu kuşlar ve yabani hayvanlar bile yayabilir. Çıkış noktasına sebep belirtmekten ziyade gelmiş olan hastalığın, geniş alanlara yayılmasını önlemek ve olduğu bölgede kurutmak önemli. Çaresini bulmak gerekiyor. Bunun için de gerekli tüm çalışmalar başlatılmış durumda… 1ay sonra da kontrolleri yapılıp eğer ki hastalık devam ediyorsa 1 ay daha uzatılacak. Etmiyorsa da normal satışlara devam edilecek.”

“ÜNİVERSİTE ÇİFTLİĞİ KAPATILDI”
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş ise konu ilgili şu cümleleri kurdu: “Şap ile ilgili insan sağlığını tehdit edecek bir durum yok. Şu anda kontrol altında zaten karantinaya alınmış durumda. Oralardan hayvan giriş, çıkışları, satışları yasak. Üniversitede çiftliğimizi kapattık. Yakında yapılacak olan satışlarımızı iptal ettik, bu haberlerden sonra. Çiftliği de kapattık kimseye giriş çıkış izni vermiyoruz. Karantinaya alınan köylerde aşılamalar sürüyor. Küçükbaşlarda yapıldı, büyükbaşlara da yapılacak. Şap önce sığırlarda başladı. Son vaka görüldükten 30 gün sonra hayvan hareketleri için karantina kaldırılarak hayvan hareketlerine izin verilecek. İnsanlarla ilgili büyük bir sıkıntı yok. Kontrol altında. İnsanlarla ilgili sorun gözükmüyor, olacağını da düşünmüyorum.”

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech