Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı çevresinde altın arama faaliyetlerine Danıştay “DUR” dedi. Çanakkale İdari Mahkemesi’nin konu hakkında ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ denilmesine rağmen Danıştay, kararı bozdu. Dün kentteki siyasiler ve STK’lar, Atikhisar için Cumhuriyet Meydanı’nda buluştular. Kentlilerin Atikhisar’daki madencilik faaliyetlerine tepkisine ilçeler ve çevre iller de dahil olarak destek verdi.
Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar’da yürütülen maden arama faaliyetlerine Danıştay “Dur” dedi. Çanakkaleliler Atikhisar için soluğu Cumhuriyet Meydanı’nda aldı. Cumhuriyet Meydanı’nda dün Atikhisar’daki maden arama faaliyetlerine Danıştay’ın kararı hakkında basın açıklaması yapıldı. Meydan’da düzenlenen etkinliğe Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İYİ Parti İl Başkanı İrfan Dehmen, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş, İda Dayanışma Derneği Başkanı Hicri Nalbant, kentteki STK’lar ve ilçelerden ve çevre illerden doğaseverler katıldı.
“DANIŞTAY DERS GİBİ BİR KARAR VERDİ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Maden arama çalışmaları sürecinde mücadelemiz devam ediyor. Madenciler buradan yalanlarla ÇED raporu almışlardı. Bu ÇED raporu gerçek niyetlerine yetmiyordu. Yeni bir alan için müracaatta bulundular. Biz de ‘bu alan için yeni bir ÇED raporu almanız gerekir’ dedik. İtirazda bulunduk. Biz niye itiraz ediyoruz? Çanakkale halkının içme suyunu tehlikeye atacak bir maden faaliyetinden bahsediyoruz. Siyanürle altın arama faaliyetinden bahsediyoruz. Biz bu faaliyetlere itirazda bulunduk. Buradaki İdari Mahkemesi ‘ikinci ÇED raporuna gerek yoktur’ dedi. Bizde bunu Danıştay’a gönderdik. Danıştay ders gibi bir karar verdi. Bu ülkede halen daha savcılar, hukukçular varmış. Bu ülkede görevini yapan savcılar, avukatlar, hukukçular var. Yeter ki hukuka baskı ortadan kalksın. Danıştay’ın kararında toplam cevher üretiminin, ‘120 bin tondan 25 milyon 600 bin tona çıkarıldığı’ tespit edilmiştir. Çevresel etki değerlendirilmesi alanın ‘26.7 hektardan 613 hektara’ çıkarıldığı belirlendi. Açık ocak alan büyüklüğünün ‘1 hektardan 58 hektara’ çıkarıldığı ortaya konmuştur. İlk proje sadece cevherin çıkarılmasına ilişkinken, dava konusu proje ile cevher zenginleştirme çalışmalarının da eklendiği görüldü” açıklamalarında bulundu.
“1.5 GRAM ALTIN İÇİN 4 TON SU KİRLETİLMEKTEDİR”
İda Dayanışma Derneği Başkanı Hicri Nalbant, “Çanakkale ilinin yüzde 54’ü ormanlarla kaplıdır. Bu özelliği ile Çanakkale Türkiye’de en zengin iller arasındadır. Kazdağları’nın bir bölümü ilimiz sınırları içerisindedir. Kazdağı ve yöresi aynı zamanda Biga Yarımadası’nın su kaynağını oluşturmaktadır. İlimiz değerli böyle iken Karabiga’da 16 adet kömürlü santral kurma çalışmaları sürdürülmektedir. Santrallerle insan sağlığı ve ekosistemler üzerinde onarılamaz etkiler olacaktır. Çanakkale ilinin en az termik santraller kadar ciddi sorunu vahşi metalik altın ve gümüş maden işletmeleridir. 1,5 gram altın için 4 ton suyun kirletileceği bilinmektedir” dedi.
“DANIŞTAYIN KARARI, HUKUKSUZLUĞUN DELİLİDİR”
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş, “Çanakkale sevdalısı insanlar toplandık ve yaşamımıza sahip çıkıyoruz. Suyumuzu elimizden almak istiyorlar. Çiftçimizin sulama ve kentimizin içme suyuna göz diktiler. Ormanlarımızı katlediyorlar. Aslında çok söze gerek yok çünkü söylenecek söz kalmadı. Yapılanları akılla ve mantıkla izah etmenin olanağı yok. Bu ormanlar bize armağandır. Şehitlerimize bu ormanları borçluyuz. Kazdağları’nı olduğu gibi geçmişten geleceğe aktarmak boynumuzun borcudur. Kazdağları madencilik faaliyetlerinin saldırısı altındadır. Çanakkalemizin içme suyu ve doğal kaynakları maden faaliyetlerinin tehdidi altıdadır. İşletme ruhsatı olmamasına rağmen altın ve gümüş madeni ocağının ağaçları kesmesi nasıl oldu? ‘Bu hukuksuzdur’ dedik, Danıştayın kararı bu hukuksuzluğun delilidir. Danıştay’ın kararı bizden kaçırılmaya çalışıldı.” açıklamalarında bulundu.
“AMAÇ; CENNET BÖLGENİN RANTA FEDA EDİLMESİNİ ENGELLEMEKTİR”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Çanakkale’de yaşayan bizler, bu bölgenin özel olduğunun farkındayız. Yaşadığımız bölge, yer yüzünün ayrıcalıklı bölgelerindendir. Çanakkale tarımda çeşitliliğin en fazla olduğu illerdendir. Burada toplanmamızın nedeni, bu cennet bölgenin rant uğruna feda edilmesini engellemektir. Atikhisar’da yürütülen faaliyetler Danıştay kararı ile bozulmuştur. Maden işletmelerinin faaliyetlerine devam etmemesi için bu şehirdeki herkese önemli görevler düşmektedir” cümlelerini kurdu.
Tunahan Ünsal