Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bütünşehir uygulaması 2019 sonrasına kaldı

Çanakkale’nin gündemini uzun süre

Çanakkale’nin gündemini uzun süre işgal eden “Büyükşehir-Bütünşehir” tartışmalarının sonucu AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonunun ittifak konusundaki çalışmaları sonrasında kesinleşti. Çanakkale ne Bütünşehir, ne de büyükşehir olmuyor!

Çanakkale’nin gündemini uzun süre işgal eden “Büyükşehir-Bütünşehir” tartışmalarının sonucu AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonunun ittifak konusundaki çalışmaları sonrasında kesinleşti. Çanakkale ne Bütünşehir, ne de büyükşehir olacak.

CNN Turk’ün haberine göre; Şehirlerin idari yapılarıyla birlikte seçim bölgelerini de değiştirecek olan “Bütünşehir” düzenlemesinden ise vazgeçildi. Düzenlemenin 2019 sonrasına bırakıldığı öğrenildi. 18 Ocak’ta ilk toplantısını yapan ve 1 aydır mesaisini sürdüren komisyonun MHP’li üyeleri MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye sunum yapacak. Ardından da Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve komisyon başkanlarının katılacağı 4’lü bir toplantı yapılacak. Önümüzdeki hafta olması beklenen liderler zirvesinde, pakete son şekli verilecek.

Komisyon, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimine yönelik ittifakın nasıl yapılacağı konusunda anlaştı. Buna göre, siyasi partiler yasası ile milletvekili seçim yasasında değişikliğe gidilecek ve ittifakın önündeki yasal engel ortadan kalkacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, ittifak pusulada açıkça yer alacak. Cumhurbaşkanı adaylarının isminin altında, hangi partilerin destek verdiği de yer alacak.

Genel seçimde ise ittifak yapan partilerin tüzel kişiliği korunacak. İttifak yapan partilerin amblemlerinin üzerinde ittifak logosu bulunacak. Oy pusulasına tek bir mühür basılması da yeterli olacak. Baraj ve seçim sisteminde ise değişiklik yok. Baraj yüzde 10 olarak kalacak. Seçilme yaşı 18’e düşürülecek.

Komisyon sadece ittifakı değil, yerel seçimlere yönelik uyum yasalarını da liderlere anlatacak. Uzlaşılan başlıklar arasında belediye başkanlığı ve muhtarlık seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesi de bulunuyor. Sandık kurulu başkanlarının ilçe seçim kurulu başkanı tarafından kamu görevlileri arasından belirlenmesini öngören düzenleme de uyum paketinde yer alacak. Şehirlerin idari yapılarıyla birlikte seçim bölgelerini de değiştirecek olan “Bütünşehir” düzenlemesinden ise vazgeçildi. Düzenleme, 2019 sonrasına bırakıldı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech