Peynir piyasası son günlerde durgun bir sezon geçiriyor mu? Haberin konusu bu soru üzerinden ortaya çıktı. Süte son 3 ayda 4 defa peş peşe zam geldi. 95 kuruştan satılan sütün şu anda satış fiyatı 1.65 TL oldu. Sütün fiyatının artması peynirin satışını da etkiledi. Ezine’de faaliyet gösteren üreticilerden olan Erman Sezgin Cuma Pazarı’nda bu hafta bize peynir piyasasını değerlendirdi. Peynirde artık kalıp kalıp satış yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Sezgin, “Satışlar eskisi gibi değil” dedi.
Sofraların ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan, dar gelirlinin peynir ekmeğinin baş tacı olan peynir, son zamanlarda fiyat artışına uğradı. Bundan 4 ay önce sütün fiyatı 95 kuruştu. Günümüzde süt aydan aya zamlanarak 1.65 TL’yi buldu. Sütün neredeyse 2 liraya yaklaşması peynirin akıbetini de olumsuz olarak etkiledi. Ezine’de faaliyet gösteren yerli üreticilerden olan Erman Sezgin, Cuma Pazarında gazetemize peynir piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sezgin başlık başlık konuya yaklaşırken, sütün fiyatından, sahte peynire kadar bir çok bilgiyi paylaştı. Peynir hakkında merak edilenler Gündem gazetesinde…
“95 Kuruşluk Peynir 1.65 TL Oldu”
Erman Sezgin, “Normalde bundan 3 ay önce biz sütü 95 kuruşa alıyorduk. Devlet tarafından süte 3 ayda 4 defa zam geldi. Önce 1.20 TL oldu. Sonra 1.30 TL oldu. Sırasıyla 1.40 ve 1.50 nihayetinde 1. 65 TL’yi gördü. Süte gelen her 15 kuruşluk zamla peynirin tenekesi 30 TL’ye kadar ulaşıyor. Ben bundan önce 25 TL’den hakiki Ezine koyun peyniri satarken şimdi oldu Ezine peyniri 30 TL. Sütün fiyatı zamlandıkça otomatikman sattığımız her ürün pahalılaşıyor. Bu müşterinin alım gücüne de yansıyor. Müşteriler peynir alırken en ucuz peyniri arar oldu. Eskiden 1 kalıp satılan peynir şimdi yarım kalıba düştü. Kilo ile satılan ürünler yarım kilo oldu. Vatandaş artık kilo ile gramaj ile peynir almıyor daha çok parasına göre alıyor. Peynirler 10 TL’lik 5 TL’lik olarak satılıyor. Bu durum satışları düşürdü. Topladığımız para aynı oldu ama bizim karda düşüş yaşandı. Çünkü satılan peynir miktarı düştü.
“Ezine’de 2 Tip Peynir Fabrikası Bulunur”
Ezine’de peynir üretiminde iki tip fabrika bulunur. Sezonluk çalışan ve dört mevsim çalışan. Bizim fabrika 12 ay çalışır. 12 ay çalışan fabrika Ezine’de 4-5 tane bulunur. Diğer fabrikalar 5-6 ay çalışır ve üretime Mart ayı gibi başlarlar. Bu fabrikalar Ekim ayı gibi kapatırlar. Şu anda Ezine’de satışlar iyi düzeyde devam ediyor. Üretimde aksamalar ve fabrika kapatma gibi bir durumla daha karşı karşıya kalmadık. İnek peyniri satılıyor ama Ezine peyniri satılmıyor. Piyasadaki durgunluğun sebebi Ezine peynirinin artık daha az satılmasından kaynaklanıyor.
“Ezine Tipi Peynir Ezine Peyniri Değildir”
Piyasada Ezine tipi peynir şeklinde satışlar yaşanıyor. Bu peynirler Balıkesir, İzmir bölgelerinde üretilen peynirlerdir. Ezine ile ilgileri yoktur fakat üzerlerinde “Ezine Tipi Peynir” ibaresi yer alır. Bu yazıları ürünlerin üzerlerine küçük bir şekilde yazdıklarından dolayı vatandaş ezine peyniri diye bu peynirleri alır. Sonrasında Ezine peynirleri neden az satılıyor deniliyor. Bu satışlar ve küçük yazılan ibareler bizim satışlarımıza zarar veriyor. Bence alıcı bu yazıları daha büyük olarak görmek zorundadır. Dikkat edin peynirlerin üzerine bu yazıları görmek çok zordur. Bu konuya bir an önce önlem alınması gerekmektedir. Bu peynirlerin maliyetleri de düşük olur. Vatandaş bu peyniri eline alıyor 15 TL, bizim peyniri eline alıyor 20 TL. O zaman vatandaş ta düşük fiyatta olanı alıyor. Ortada bir yanılgı söz konusudur.
“Peynir Tozu Büyük Firmalarda Olur”
Son zamanlarda peynir tozu ve sahte peynir gibi kavramlar duymaya başladık. Daha öncesinde ben bu tip olaylara hiç rastlamamıştım. Geçtiğimiz günlerde ulusal basında denk geldim. Bu durumu sahte peynir olayını Çanakkale’de yerel üretici yapamaz. Zaten yerel üreticinin üretim kalitesi ortadadır. Ezine Peyniri kuşku taşımaz. Bu olay daha çok büyük firmaların üzerinden satılabilir. Büyük endüstriyel üreticiler bu tip olaylara başvurabilirler ki zaten labneninde nasıl yapıldığı ortadadır. Labne büyük firmaların ürettikleri fazla ve bozulmuş peynirlerin tekrar preslenerek, eritilerek üretilmiş halidir. Labne bu ülkede tüketiliyorsa, zaten sahte peynire ve peynir tozuna gerek yok.
Tunahan Ünsal