Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emlak sektörü patlayacak mı?

Çanakkale’de inşaat çok, satışlar

Çanakkale’de inşaat çok, satışlar yok. İnsanın temel ihtiyaçları arasında yer alan barınma problem olarak vatandaşın listesinde baş sıralarda yer alıyor. Emlak satışlarında düşüş ve şişen fiyatlar vatandaşı da bezdirdi emlakçıyı da. Üretim aşamasında arsa paylarının yüzde 50 seviyelerinde, inşaat malzemelerinin artan bedellerde ve konut satış fiyatlarının rayiç olmasından dolayı vatandaş “Başımızı sokacak yerimiz yok.” dedi. Barınma problem olarak çözülmeyi bekleyen sorunlar arasında yer alıyor.

Türkiye’nin batısında yer alan ve toprakları hem Ege’de hem Marmara’da yer alan Çanakkale’de köprü yapım faaliyetin başlamasından sonra emlak sektöründe işler karıştı. Kente yapılacak köprü emlak satış fiyatlarını tabana değdirdi. Tabana değen fiyatlar piyasa içerisinde şişme yaratarak hem müteahhite hem alıcıya nefes aldırmayacak hale büründü. Arsa paylarının Çanakkale Merkez’de yüzde 50 seviyelerine ulaşması müteahhitlerin satış fiyatlarını doğrudan etkiledi. İnşaatın temel ham malzemelerinden olan demirin tonuna süreç içerisinde yüzde 50’den fazla zam geldi. Zamlanan demir ve beton kaç artı bir olduğu fark etmeksizin konut satışlarını derinden oynattı. Kentte satılacak bina çok alıcı yok. Vatandaş yüksek kira bedellerinden şikayet ederken, ev almayı tamamen aklından çıkaracak hale geldi. Temel yaşam faaliyetlerinden olan beslenme, barınma gibi yaşamsal aktiviteler artık ulaşılması zor hedefler haline büründü. Et fiyatlarına ve sebze fiyatlarına aracılar damga vururken, konut fiyatlarına da zamlar damga vurdu. Gündem gazetesi olarak kentte emlakçılar ile görüştük. Emlakçılara Çanakkale’deki emlak piyasasını sorduk. Emlakçılar durumun iç açıcı olmadığını belirttiler.

“Devlet’in Bu Konuya Bir Dur Demesi Gerekiyor”

Yılmaz Altuğ-Emlakçı, “Çanakkale’de emlak fiyatlarında genel anlamda bir düşüş söz konusu oldu. Ama buna rağmen satışlar halen durgun düzeyde devam etmektedir. Çünkü vatandaşta para yok. Piyasaya çıktığınız zaman binlerce satılık daire görmek mümkün. Kiralar yükseldi, satış fiyatları düştü. Buna rağmen satamıyoruz. Müşteri profilimiz çok az. Sadece olayı müteahhit bazında değerlendirmekte doğru olmaz, zaten fiyatlar hep yüksekti. Sorun arsa paylarının yüzde 50 seviyelerinde olması ve kredi ve faiz oranlarının giderek yükselmesi. Çözüm olarak ise Devlet’in bu konuya artık bir dur demesi gerekiyor. Rayiç satış fiyatları arasında korkunç rakamlar var. Banka hesapları kontrol edilmek suretiyle fiyatların aşağıya çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dışarıdan piyasaya müdahale şart oldu. 100 bin TL’ye aldığım daireyi 400 bin TL’ye satıyorum. Aradaki 300 bin TL zarar hale geliyor.

“Banka Kredileri Gözden Geçirilmeli”

Ali Serin-Emlakçı,“Pazar günleri dahi çalışırdık telefonumuz susmazdı. Bu pazar telefonum bir defa dahi kiralık ve satılık için çalmadı. Dün hafta içi, 2 defa telefon çaldı. şu anda Çanakkale’de çok kötü bir piyasa var. Fiyatlar aşağıya düşmüyor, müşteri de yok. Emlak piyasası çok kötü. Fiyat yüksekliğinin sebebi para politikası, dolar yükselişi, Zeytin Dalı Harekatı. Köprünün yapılacak olması sansasyonel bir haber yarattı. Ardından emlak piyasasında büyük patlamalar oldu. Bu patlamalar tabi suni patlamalardı, belli bir yere kadar gitti. Sonra tıkandı. Köprü için alınan arazilerin 2 katı fiyata aynı hafta içinde satıldığını biliyoruz. Bu bölgeye yurt dışından da talep oldu. Bizim insanlarımız da talep oldukça kendiliğinden yükseltmeye başladı. Arsa payları yükseldi. Müteahhitler de arsa ve talep fazla olunca yüksek fiyatlı satış yapıyor. Demir geçen yıl 1.800 lira falandı. Şu anda 2.800’lerde. Kilosuna 1.000 lira geldi. Bir inşaatta 80-100 ton demir ortalama olarak kullanılıyor. Bu da 100 milyar demektir. Doların aşağıya çekilmesi lazım. O olmuyor diyelim banka kredileri gözden geçirilmeli. Piyasa sıkışık; çözüm kredilerin yüksek olması. Maliyetler yüksek. Arsa payları aşırı yükseldi. Bazı sorunlar da bu sektörde para var diye herkesin bu işe girmesinden kaynaklanıyor.”

“Kira Yerine Kredi Öderim Diyen İnsanlar Artık Böyle Demiyor”

Ayşe Tezcan Emlakçı, “Daha önceden kira yerine kredi öderim en azından evim olur diyen insanlar artık onu diyemiyor. 1.000 lira kira ödüyorsa kredi ödemesi 2.500 lira. Vatandaşlar zorluk çekiyor. Kiralar İstanbul’a yaklaştı, yarışıyoruz şu anda. Bir de kiraları emlakçılar yükseltiyor algısı var. ev sahipleri de çok yüksek kiralar istiyor. 1+1’lerin kirasının fazla olması 2+1 sahiplerinin de artış yapmasına sebep oluyor. Evin fiyatını emlakçılar yükseltmiyor, aslında biz düşürmeye çalışıyoruz. Bu defa biz de arada kalıyoruz. Ayaklı emlakçı dediğimiz kişilerin de çok zararını görüyoruz. Emlakçılar şu anda Çanakkale’de başsız. Bir odamız yok.”

“Milletin Alım Gücü Azaldı”

Emine Özcan -Emlakçı,  “Müteahhit arkadaşlarla da konuşuyoruz. Aldığımız bilgilere göre; satılık bir sürü daire var satamıyorlar. Milletin alım gücü azaldı. Faizler çok yüksek. 2017’yi zaten bu şekilde kapatmıştık. 2018’de devam ediyoruz. Fiyatlar düşmeye az da olsa başladı. Ancak durum pek de değişmiyor. Maliyet yüksek, satışlar yüksek. Kimse sıfır ev alıp da kiraya vermiyor. Alırken zaten maliyet yüksek. Satış olmayınca piyasa düşecek. Yeni konut kimse yapmak istemeyecek. Müteahhitler iş gücünden dolayı yapmıyor. Şu anda satış da yok. Piyasa durgunluk yaşıyor.”

“Yükselişin Bir Sebebi de Müteahhitler”

Hasan Yağcı- Emlakçı, “Müteahhitlerin kendilerinden de kaynaklanıyor, fiyat yükselişi. Arsa payı yüksek olunca onlar da yükseltiyor. Malzemeler, demir, çimento da fiyat artışı yaşadı. Geçen sene sıva yapan bu sene müteahhitlik yapıyor. Kira ve ev fiyatlarında da acayip bir artış var. Çanakkale’de yaklaşık 1000 doğulu kardeşimiz varmış. Biliyorsunuz çoğunlukla onlar u işi yapıyor. Bir de buradakiler var. Ne kadar çok olduğunu anlayabiliriz. Kira fiyat yükselişinin de öğrenci ile çok ilgisi var.Öğrencinin mecburiyetini gören fiyatı arttırıyor. Öğrenciler kalmak zorunda. Yurt sayısı yetersiz olduğu için öğrenciler eve yöneliyor”

Tunahan Ünsal-Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech