Kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve ilgili paydaşların katkılarıyla hazırlanan Onuncu Kalkınma Planının kapsadığı dönemin tamamlanıyor olması sebebiyle 2019- 2023 yıllarını kapsayacak olan On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları başladı.
GMKA’nın haberine göre; yapılan hazırlıklar kapsamında da Güney Marmara’yı kapsayan iller Balıkesir ve Çanakkale’de, Valiliklerin destek ve yönlendirmesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) koordinasyonunda Valilerin katılacağı hazırlık toplantıları gerçekleştirilecektir. Toplantılara davetiye ile çağrı yapılan kamu kurumu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili yerel paydaşlar katılım sağlayacak.
On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında Başbakanlık Genelgesi gereğince merkezi düzeyde gerçekleştirilen Özel İhtisas Komisyonları ve istişare toplantılarının yanında yerel paydaşların, kadınların, gençlerin ve doğrudan vatandaşların kalkınma planı sürecine dahil olmasına da dikkat çekiliyor. Etkileşimli veya aşağıdan yukarıya planlama olarak nitelenen anlayışa uygun biçimde, temel kalkınma önceliklerinin tespitinde yerel ve merkezi düzeyler arasında bilgi ve görüş alışverişi, gerek politikaların isabetli şekilde belirlenmesi gerekse planın sahiplenilmesi açısından önem arz ettiği belirtilmektedir. Bu doğrultuda planın güçlü ve yaygın bir toplumsal ve kurumsal sahipliğinin oluşturulması için Kalkınma Bakanlığınca ayrıca vatandaşların da sürece dahil olması yönünde bir anket çalışması da gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlar Bakanlığın ve GMKA’nın resmi internet sitesinde yer alan ankete ulaşıp bu süreçte rol alabileceklerdir.
Bu genel yaklaşımın başarılı sonuçlar üretebilmesinin, ancak illerimizden Türkiye’nin kalkınması konusunda vizyoner, yenilikçi, nitelikli, sosyal kesimlerin talep ve beklentilerine cevap veren önerilerin alınabilmesiyle mümkün olacağına dikkat çekilmektedir. Bu önerilerin net, önceliklendirilmiş ve öz bir şekilde ortaya konulmasının, On Birinci Kalkınma Planında stratejik tercihlerin daha odaklı ve isabetli yapılabilmesine imkân vereceği belirtiliyor. Böylelikle yerel paydaşlar, Türkiye’nin kalkınmasıyla ilgili stratejilerin belirlenip uygulanmasında daha fazla pay sahibi olabilecek.
Valiliklerin ve Kalkınma Ajanslarının Onuncu Plan hazırlıkları çalışmalarında olduğu gibi yeni plan çalışmalarına da önemli katkıda bulunacağı düşünülmektedir.