Keten tohumu, içerdiği Omega 4 ve Omega 6 yağ asitleri ve sahip olduğu antioksidan etkiyle sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerden biri haline geldi.
Hastalıklardan korunmak, zayıflamak ve tedavi sürecini hızlandırmak gibi sebeplerden dolayı giderek daha çok kişinin sofrasında yer vermeye başladığı keten tohumu yüksek oranda çözünebilir ve çözünmez lifler içeriyor. Keten tohumu doğru muhafaza edilir ve bilinçli kullanılırsa ucuz, etkili ve mükemmel bir sağlıklı yaşam desteğidir.
Keten tohumu fonksiyonel gıda olarak da tanımlanmaktadır. Fonksiyonel gıdalar, vücudun temel besin öğeleri ihtiyacını karşılamanın ötesinde sağlığa da faydalı olan, böylece hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşam sürmeye katkıda bulunan gıdalardır. Bu gıdalar keten tohumu gibi hiçbir işlem görmemiş doğal bir besin maddesi olabileceği gibi fonksiyonel bir besin öğesi ile zenginleştirilmiş veya genetik mühendislik yöntemleri ile değişikliğe uğratılmış bir besin de olabilir.
KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI
Kalp sağlığını korur, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir.
Antioksidan etkiye sahiptir.
Kolesterolü dengelemeye yardım eder.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Böbreklerde görülen iltihaplanmaların çabuk iyileşmesine yardım eder.
Eklemlerde oluşan şişkinliklere yada eklem ağrılarına fayda sağlar.
Gut hastalığına iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir.
Hazımsızlığı önleyici etkisi vardır.
Hemoroid yani basur rahatsızlığına iyi gelir.
Safra kesesi taşlarının oluşumunu engeller.
Sinir bozukluğu ya da sinir hasarı durumlarında da fayda sağlar.
Parkinson rahatsızlığına iyi gelir.
ADET DÖNEMİNDE AĞRILARI AZALTIR
Adet döngüsü üzerinde rol oynayan östrojen ve progesteron hormonlarının üzerine olumlu etkiler yaparak adet yani regl dönemlerinde kadınların rahatlamasına yardım eder. Adet döneminde oluşan ağrı ve krampları azaltır.
Menopoz döneminde sıcak basması ve terlemeyi önleyici etkisi vardır.
Sağlıklı sperm sayısını arttırır ve iktidarsızlığı önleyerek sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmaya yardım eder.
Diyabet yani şeker hastalığına da iyi gelir.
Felç geçirme riskini azaltır.
Göğüs ağrılarına yarar sağlar.
Yüksek kan basıncını düşürür. Bu sayede yüksek tansiyon yani hipertansiyona fayda sağlar.
Depresyona iyi gelir.
Araştırmalara göre bu şifalı yağın karaciğeri hastalıklara karşı koruduğu ortaya çıkmıştır.
SAĞLIKLI SAÇLARA KAVUŞUN
İçeriğindeki Omega 3 yağları sayesinde saçlara da fayda sağlar. Saçları güzelleştirir. Özellikle saçlarınızın sağlıklı uzamasını istiyorsanız keten tohumu yağı kullanmalısınız. Saç dökülmesine iyi gelir. Ayrıca kafa derisinde oluşan egzama, sedef hastalığı gibi deri hastalıklarına karşı kafa derisini iyileştirir, cildi canlandırır.
KANSERE KARŞI KORUYOR
Kanser çağımızda birçok kişinin yakalandığı bir rahatsızlıktır. Keten tohumu yağı sayesinde kansere karşı korunabilirsiniz. Kansere karşı oldukça iyi gelir, kanserli hücrelerin büyümesini ve gelişmesini sınırlandırır. Toronto Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre özellikle meme kanserine yakalanan kadınların keten tohumu yağı tüketerek kansere karşı fayda bulduğu sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda bu şifalı yağ prostat kanseri, kolon kanseri ve cilt kanserlerine karşı da koruyucu etki gösterir.
ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?
İştah kesmek ve yemek yememek için bu şifalı yağ kullanılabilir. Bu sayede az yemek yenir ve zayıflanır. Birçok diyet reçetesinde bu yağ kullanılması ve bu sayede kilo verilmesi önerilir. Zayıflamak ve kilo vermek için sabah, öğlen ve akşam yemek yemeden yaklaşık 30-45 dakika önce 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı içilebilir. Arkasından 2 bardak su içilmelidir.
NASIL KULLANILIR?
Günde 3 tatlı kaşığı keten tohumu yağı tüketerek hastalıklara karşı korunabilirsiniz. Daha fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Su ile birlikte tüketilebilir. Ayrıca yoğurda karıştırabilir ya da bal ile de tatlandırarak tüketebilirsiniz. Fakat kilo vermek istiyorsanız bal ya da yoğurt yerine su ile tüketmenizi tavsiye ederiz.
Bilinen firmalardan alınan yağları tüketmeye dikkat edin. Son kullanma tarihi oldukça önemlidir. Güneş ışığı olmayan bir yerde saklamalısınız. İşlenmiş keten tohumu yerine doğal keten tohumu kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Keten tohumunu küçük şişelerle alıp tüketmek daha iyi olur, açık olarak uzun süre saklamak tercih edilmemelidir.
NEDEN TERCİH EDİLMELİ?
Keten tohumu yağı yerine keten tohumu da kullanılabilir. O halde niçin keten tohumu yağını tercih etmeliyiz? Keten tohumunun dış yüzeyine bir selüloz tabakası vardır. Yenildiğinde ise vücuda yarar sağlaması için öncelikle vücudun bu selüloz tabakasını eritilmesi gereklidir. İnsan vücudunda ise bu selüloz tabakasını parçalayıcı enzim bulunmaz. İşte bu sebeple insanlar keten tohumundan büyük ölçüde yararlanamaz. Bunun için keten tohumu yağı üretilir ve insanların bu şifalı bitkinin yağından daha fazla yararlanması sağlanır.
ZARARLARI NELERDİR?
Aşırı miktarda kullanıldığında ishale neden olabilir. Deride kaşıntı, kızarıklık, şişkinlik ya da nefes almada zorluk gibi durumlara yol açabilir. Hamile ya da emziren kadınlar ve hormonal sorun yaşayan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca prostat kanseri rahatsızlığı olan kişilerin kullanması tavsiye edilmez. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa ya da ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak kullanmalısınız.