Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz

Sofraların baş tacı ekmeği

Sofraların baş tacı ekmeği evinizde yapmak sanıldığı kadar zor değil. Biz de sizin için ekmek yapımı için gerekli pratik bilgileri ve püf noktalarını bir araya getirdik.

Köylerden kente geçişin yoğunlaşmasıyla evlerde ekmek yapımı bir dönem sadece kırsal bölgelerle sınırlı kalmıştı. Sağlıklı yaşamın öneminin giderek daha çok insan tarafından benimsenmesiyle birlikte kentlerde yaşayan insanlar da yeniden evlerinde ekmek yapmaya başladı. Evde ekmek yapmayı denemediyseniz, aşağıda sizin için derlediğimiz bilgilerle siz de kendi ekmeğinizi kendiniz yapabilirsiniz.

Maya Seçimi

Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Dört çeşit maya var. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakın. Kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayın.

Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor.

Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya. Mayalarınızı bu formüle uygun olarak modifiye edip kullanabilirsiniz. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın. Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara.

Un Seçimi

Seçtiğiniz un, ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardasınız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yana. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygun. Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin.

Tarife Birebir Uyun

Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin. Verilen ölçülere uymadan tarif yapmaya çalışırsanız sonuçları çok da düşündüğünüz gibi olmayabilir. Bu nedenle mutlaka minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin ve adımları söylendiği şekilde uygulayın.

Küçük Ekmekler Pişirin

Ekmek yapmaya henüz başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin. Minik boyutlarda ekmek pişirin. Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Yoğururken Çok Fazla Un Kullanmayın

Tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın.

Hamura Zaman Verin

Mayalanmamış bir hamuru fırına atarsanız dilediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin.

Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

Pişirirken Bunlara Dikkat

Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi hafifçe ıslatın. Pişirme aşamasında fırının kapağını sürekli açmayın.. Fırınınızı önden mutlaka tarifte söylendiği ısıda ısıtın. Isıyla oynamayın, yükseltip düşürmeyin.

Pişirdikten Sonra Hemen Kesmeyin

Ekmeğinizi pişirdikten sonra hemen kesmeye kalkışmayın. Hemen keserseniz içi hamur, hafif ıslak bir ekmekle karşılaşacaksınız. Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin. Dinlendikten ve ilk ısısını attıktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketin. Hazırladığınız ekmeğin yiyemediğiniz kısmını dilimleyip buzdolabı poşetinin içine aktarın ve dolaba kaldırın. Dilediğiniz zaman çıkarıp, ısıtarak keyifle tüketin.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech