Yerel Yönetimler düzenlemesine göre; önümüzdeki süreçte nüfusu 500 binin üzerinde olan iller Büyükşehir olabilecek. Çanakkale’nin 2017 sonu itibariyle nüfus sayımında kişi sayısı 530 bin 417 olarak belirlenmesi, kenti büyükşehir potasına soktu. Çanakkale’nin gerçek söz sahibi olan kitlesi halk, gazeteniz Gündem’e tek sorunun cevabını verdi; “Çanakkale büyükşehir olmalı mı?” Ancak yurttaş, bu soru karşısında ikiye ayrıldı. Evet yatırımlar artar diyen de, hayır bu doku bozulur diyen de görüşünü açıkça belirtti.
Çanakkale’nin son günlerde yeni gündem maddelerinden birisi de Büyükşehir olma durumu oldu. İlk olarak Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan’ın telaffuz ettiği Çanakkale Büyükşehir olacak ilçe olmak istiyoruz söyleminden çıktı. Konu her geçen gün dallandı, budaklandı. Vatandaşlar büyükşehir olursak neler olacak sorularını yöneltti. Başbakan Binali Yıldırım’ın nüfusu 500 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olacaklarının sinyalini vermesinin ardından kent siyaseti hareketlendi. Büyükşehir olunursa yerel yönetimler kanununda Çanakkale’nin prosedürü ve temsili değişiklik gösterecek. Küçük, özgür ve rahat bir kent olma özelliği gösteren kentte vatandaşlar ikiye bölündü. Çanakkale halkının çoğunluğu Büyükşehir olunması durumunda yatırımların artacağı görüşünde birleşti. Sanayi, kültürel etkinlikler, üretim, alt yapı, köy sorunları gibi konularda gelişim gösterilebileceğinin umutları yeşerdi. Büyükşehir olunmasını destekleyen vatandaşların yanı sıra bu dönüşüme hazır olmayan kentliler de mevcut. Bazı vatandaşlar büyükşehir olunması durumunda Çanakkale’nin bu tarihi ve kültürel dokusunun kaybolacağı görüşünde birleşti. Samimi, küçük, sahil kasabası izleniminde olan Çanakkale’nin sempatiklik durumunda değişiklik olacağı endişesi vatandaşı Büyükşehir yolunda ikiye ayırdı. Düzenlemelere göre; nüfusu 500 binin üzerinde olan iller Büyükşehir olacak. Şu anda mevcut nüfusu 530 bin 417 olan Çanakkale de büyükşehir potasında bulunan iller arasında yerini aldı.
Dün Çanakkale sokaklarında Gündem Gazetesi’nin mikrofonunu vatandaşa yönelttik. Siyasiler, partililerden ziyade kentin esas söz sahibi olan vatandaşları büyükşehir olma durumda farklı görüşler sergilediler. Çanakkale’de kentliler “Çanakkale büyükşehir olmalı mı?” sorusuna bakalım ne cevap verdiler.
1.Leyla Altan “Çanakkale’nin büyükşehir olması kente yarar sağlar. Güzel etkinlikler de artış yaşanır. Büyükşehir olması durumunda turist sayısında artış meydana gelir. Çanakkale güzel ve tarihi bir şehir. Büyükşehir olması durumunda Çanakkale’nin daha da güzel olacağını düşünüyorum.
2.Yaşar Karadış “Büyükşehir olması hizmetin daha iyi olmasını sağlar. Hizmetin kalitesini arttırır. Ekonomik olarak kentin gelişim olanakları artar. Büyükşehirle normal belediyecilik anlayışları farklıdır. Büyükşehir olması durumunda alt yapı sorunları giderilir. İnsanların yaşam şartları iyileştirilir. Şu anda Çanakkale’de belediyecilik hizmetleri pek iyi durumda değil. Büyükşehir olmak şart.
3.Ahmet Yıldız “Büyükşehir olmasının getirisi de olur, götürüsü de olur. Getirisi daha fazla olur. Çanakkale’nin büyükşehir olması ekonomik sorunları çözer. Çanakkale bence yüzde yüz yüzde üç yüz büyükşehir olmalıdır. Ulaşım fiyatlarında artma olabilir büyükşehir olunca o da gülü seven dikenine katlanır.”
4.Sabri Pebeç “Büyükşehir olmasının artıları olacaktır. Bütün ilçeler ve beldeler büyükşehir olunca tek elden yönetilir. Ve gelişim sağlanmış olur. Büyükşehir olunmazsa Ankara’dan destek geleceğini düşünmüyorum. Tek elden yönetim her zaman daha idealdir.”
5.Halil Uçener “Çanakkale büyükşehir olmaya layık bir şehir. Büyükşehir olmanın avantajları vardır. Büyükşehir olunca çok şey değişir. Hizmetlerde eğitimde çok şeyler değişir. Büyümek her zaman artı değerler kazandırır. Yerli bir vatandaş olarak büyükşehir olmaktan gurur duyarız.”
6.İbrahim Çalışır “Valla Büyükşehir olunca Turizm canlanır. Daha iyi bir yapıya kavuşuruz. Kentte canlılık yaşanır diye düşünüyorum. Büyükşehir olmanın kent için hiç bir olumsuzluk yaratacağını düşünmüyorum.”
7.Cuma Başdeğirmenci “Büyükşehir olmanın artıları da eksileri de olacaktır. Bu güzellik, küçük ve tatlı Çanakkale şehri gittikçe değişecektir. Bu samimiyet, bu insanların eğlenerek işe gitmeleri büyükşehir olunca değişecektir. İnsanın çok olduğu bir yerde samimiyet ve ilişkiler düşmeye başlıyor. Bu kordonda rahat rahat yürümenin bile zamanla kaybolacağını düşünüyorum. Büyükşehir olunca devlet desteği tabi ki olacaktır çünkü şu anda Çanakkale devlette değil normal.”
8.Ali Şinasi Tınaz Kilitbahir Köyü Muhtarı “Biz Çanakkale’nin Kilitbahir köyü olarak hiçbir zaman köylerimizin üzerinde herhangi bir hak iddia etmelerini istemiyoruz. Sonuçta biz, bizden evvelki büyüklerimizde köy hayatına alıştık. Köy hayatını devam ettirmek istiyoruz. Büyükşehir olunca vatandaşa bir çok sorun çıkacak. Mesela şu anda köylerde emlak vergisi yok. Köyde insanlar köy statüsünde yaşıyor. Köy mallarına devlet el koyacak. Bizim dişlerimizden tırnaklarımızdan arttırarak aldığımız malları biz pişirdik siz yiyin demek istemiyoruz. Biz Kilitbahir köyü olarak büyükşehir olmak istemiyoruz. Kalkınmak büyükşehirle olacak diye bir şey yok. Madem kalkınma olacak şimdi kalkınalım. Büyükşehir olunca Kilitbahir mahalle olacak. Biz de bu zamana kadar sahip olduğumuz değerleri biz yiyemedik siz yiyin demek istemiyoruz.”
9.Selver Özer “Çanakkale Büyükşehir olsun. Büyükşehir olursa neler olur ben bilmiyorum. Ama her yer büyük olmuş Çanakkale’de büyük olsun. Büyük olmak her zaman iyidir.”
10.Nur Yüksel “Çanakkale büyükşehir olsun. Köylerimiz gelişsin. Hele şu Kilitbahir köyü. Hiçbir şeyimiz yok, her şeyden yoksuluz. Yani iyi bir şeyler olsun istiyoruz. Büyükşehir olmak her zaman olumlu sonuçlar doğurur. İnsanlar isterlerse her şey olur.”
11.Ediz Öksüz “Çanakkale’nin büyükşehir olması gayet normal bir süreç. Böyle tarihi bir kentin büyükşehir olabileceğini düşünüyorum. Çanakkale ülkemiz içinde önemli bir noktada. Bu şekilde kalmamalı. Gerek sanayide gerekse eğitimde gerekli yatırımlar yapılırsa ilerleme sağlanacaktır. Yeni yapılacak köprü ile gelişmenin sağlanacağını düşünüyorum. Gerekli altyapılar yapıldığı takdirde çok daha verimli olacaktır.”
12.Gülbin Ertuğrul “Ben büyükşehir olması taraftarıyım. Çünkü eninde sonunda Çanakkale büyükşehir olacaktır. Büyükşehir olmasının bir an önce gerekliliği vardır. Kültür sanat faaliyetlerinde artış olacaktır. Sanayi gelişip insanlar için iş imkanı oluşacaktır. Hem olumlu hem olumsuz sonuçları olacaktır diye düşünüyorum. Zaten her yapılan icraatın hem olumlu hem olumsuz sonuçları çıkacaktır.”
13.Muharrem Efe Gemi “Biz bu şekilde gayet mutluyuz. Büyükşehir olması şu anda gerekli değildir. Zaten diğer büyükşehirlere bakıldığında Çanakkale büyükşehir olabilecek potansiyele sahip değildir. Nüfus olarak Balıkesir ve İstanbul’un ilçeleri kadar Çanakkale. Tam olarak konuya hakim olmamakla birlikte iyi giden bir şeyi de bozmanın alemi yoktur gibi geliyor bana.”
14.Deniz Güven Yahya “Bence Çanakkale büyükşehir olmasın. İnsanlar arttıkça Çanakkale’nin güzelliği bozulacaktır. Ben Çanakkale’nin büyükşehir olması taraftarı değilim.”
Tunahan Ünsal – Yıldız Sağlam