Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremden ders aldık mı?

Ayvacıklılar geçen sene bugün,

Ayvacıklılar geçen sene bugün, sabah saatlerinde 5.2’lik bir depremle uyandı. Arkasından yüzü aşkın artçı sarsıntı geldi. Betonarme binalarda ağır hasarlar görülmedi, can kaybı yaşanmadı ancak özellikle Yukarıköy halkının eski evleri hasar gördü. Binlerce konteyner alana getirildi, yaralar sarıldı. Peki bu depremden ders aldık mı? Evsiz kalan köylüler için yeni inşa edilen konutlar önümüzdeki süreçte teslim edilecek. Peki, deprem bilinci oluşturma, imara açan arazilerde depreme uygunluk araştırması yapma gibi konularda neler yaptık? Prof. Dr. Doğan Perinçek, konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada; “Biz bilinçli ve hazırlıklı değiliz. Depreme hazırlık konusunda devamlı sınıfta kalıyoruz.Biga, Çan, Bayramiç hattında yedi büyüklüğünde bir deprem bekliyorum, çok endişeliyim. Bu alan içinde herhangi bir hazırlık var mı yok! İnsanlara eğitim verelim, bilinç sağlayalım diyorum ama olmuyor. Hazırlığımız yok.” dedi.

Geçen yıl, 6 Şubat tarihinde Ayvacık’ta 5.2’lik deprem meydana geldi. Bölgedeki çalışmalarına devam eden AFAD Başkanlığınca, yükleniciye yaptırılan 205 konut TOKİ tarafından  25 Mart tarihinde teslim edilecek ve evler için seçim süreci başlayacak. Prof.Dr. Doğan Perinçek gazetemize yaptığı açıklamada Çanakkale’nin tarım alanlarına doğru genişlediğini ve bunun büyük bir tehlike olduğunu dile getirdi. Devam eden depremlerin ise normal olmadığını dile getirdi.

Geçtiğimiz sene bugün, Ayvacık ilçesinde saat 05.37’de Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, yüzlerce artçı sarsıntı ile bir deprem fırtınası yaşanmıştı. Maddi hasarla atlatılan depremde can kaybının olmaması sevindirici idi. Depremin üzerinden bir sene geçti. Ocak ayı içerisinde Ayvacık 4.1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Prof. Dr. Doğan Perinçek, gazetemize yaptığı açıklamada; “Depremlerin sayısı artarak devam edecektir. Ayvacık depreminde sadece köylerdeki eski yapılarda hasar vardı, betonarme yapılarda hasar olmadı, can kaybı olmadı. Bu sevindirici.  Ocak ayında bir deprem daha meydana geldi. Depremlerin sayısı artarak devam edecektir ancak bu kadar uzun sürmesi de normal değil.” dedi.

 “DEPREM KONUSUNDA SINIFTA KALIYORUZ”

Deprem kuşağında yaşadığımız konusunda farkındalık eksiği olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Perinçek; “Biz bilinçli ve hazırlıklı değiliz. Depreme hazırlık konusunda devamlı sınıfta kalıyoruz.Biga, Çan, Bayramiç hattında yedi büyüklüğünde bir deprem bekliyorum, çok endişeliyim. Bu alan içinde herhangi bir hazırlık var mı yok! İnsanlara eğitim verelim, bilinç sağlayalım diyorum ama olmuyor. Hazırlığımız yok. Bugün 16.15 sularında Bozcaada kıyılarında 2.7 büyüklükte bir deprem yaşadık. İlk harita depremin yerini gösteriyor, ikinci harita son 24 saat içinde bölgede olan depremleri, üçüncü harita ise son 7 günde harita alanında olan depremleri gösteriyor. Aslında bugün olan Bozcaada depremi büyük bir deprem değil fakat önemsenmesi gereken bir deprem. Neden önemsenmeli? 2013 yılında Bozcaada batısında Lemnos Adası açıklarında 5.8 büyüklükte bir deprem olmuş ve biz Çanakkale’de bu depremi hissetmiştik. Lemnos Adasındaki deprem ile bugün Bozcaada kıyılarında olan deprem aynı fay zonu üzerinde. Bu fay zonunun 2013 yılı depreminden sonra Çanakkale Boğazı yönünde uzandığını sayfamda paylaşmış ve Çanakkale Boğazında uyuyan fayların tekrara aktif olabileceğini söylemiştim. 1875 yılında Güzelyalı yakınlarında olan 6.7 büyüklükteki deprem bana göre Boğazdaki uyuyan fayların harekete geçmesiyle ilgili (Bu konuda hazırladığım makalem yayınlanmak üzere). 1.5-2 yıldır Biga Çan – Bayramiç dolayı için uyarıda bulunuyorum. Nedeni Çan civarında 1737 yılında olan 7 büyüklükteki deprem (dördüncü harita). Bu depremden sonra 281 yıl geçmiş, 7 büyüklükteki depremler yaklaşık 250 yılda bir tekrarlanıyor. 250 yılı 31 yıl geçmişiz. Bunu yazdığım için çok üzgünüm fakat Biga- Çan- Bayramiç- Ezine arasında yeni bir depremin zamanı geldi. Hal böyle olunca Bandırma- Bozcaada- Edremit üçgeni içinde olan her deprem Çan dolayındaki fayları tetikleyebilir.” dedi.

“TARIM ALANLARINA DOĞRU GENİŞLİYORUZ, BU TEHLİKE DEMEK”

Tarım alanlarına doğru genişlemenin büyük tehlike olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Perinçek, “Bugün, Gülpınar-Ayvacık depreminin yıl-dönümü. Bu alanda son bir yıl içinde binlerce artçı deprem yaşadık ve tehlike arz etmese de Gülpınar civarında artçı depremler devam ediyor. Son 7 günde bu alanda 12 deprem yaşamışız. Gülpınar dolayında zaman zaman deprem sayısının azaldığını sonra tekrar arttığını görüyoruz. Van depremini dikkate alırsak Gülpınar depremi alanında da artçıların devam edeceğini söylemek çok zor olmayacaktır. Peki depremler önlenemez seyrini sürdürürken biz neler yapıyoruz. Deprem öncesi eğitim için ne yaptık. Biga- Çan- Bayramiç- Ezine ve köylerinde kaç kişiye deprem eğitimi verdik? Çanakkale kentimiz tarım alanlarını işgal edecek şekilde gelişirken biz tarım alanlarında yapılaşmaya kaç ruhsat ile izin verdik. Kentimizin tarım alanlarını yutmasına göz yumuyoruz ve bu alanların alüvyon alanları olduğu için sağlam olamayan zeminde bina koyarak deprem riskini artırıyoruz. Alüvyon ile örtülü arazilerde zemin sıvılaşması sonucu binaların nasıl toprağa gömüldüğü, yan yattığına 1999 İzmit depreminde şahit olmadık mı? Buna şahit olduğumuz halde neden Çanakkale’nin alüvyon arazilerini yutacak şekilde gelişmesine göz yumuyoruz?” dedi.

1052 BARINMA KONTEYNERİ KURULDU

Dün bölgede inceleme gezisi yapan AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz bir sene içerisinde bölgede yapılan çalışmalar ve yapılacak olanlar ile ilgili gazetemize şu açıklamaları yaptı.

“6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından bölge yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde 36 yerleşim biriminde toplam 1071 konut, 134 ahır ve 10 iş yerinin ağır hasarlı/yıkık olduğu tespit edilmiştir. Yaşanan depremin hemen ardından afetzedelerimizin acil geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bölgede 456 adet çadır kurduk. Kış şartlarının zorlu geçeceğini düşündüğümüz için AFAD olarak bölgede 1052 adet barınma konteyneri kurduk ve bu konteynerlere toplam 3450 afetzedemizi yerleştirdik. Depremde 11 okulumuz hasar görmüştü. Aksayan eğitim ihtiyacını desteklemek amacıyla AFAD olarak okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim için 37 adet derslik konteyner kurulumu gerçekleştirdik. Bu dersliklerde 758 öğrencinin eğitim ve öğretime devam etmesini sağladık. Yine depremler nedeniyle 7 köyümüzün camisi hasar görmüştü. Bu köylerimize 7 adet prefabrik cami kurduk ve ibadete açtık.”

 

“116 METREKARE OLARAK YAPILAN EVLER MARTTA TESLİM ALINACAK”

“Deprem bölgesinden yapılan hasar tespit çalışmaları sonrasında 36 yerleşim biriminde; 1071 konut, 134 ahır ve 10 iş yeri için vakit kaybetmeden talep-taahhütname alım süreci ve ön borçlandırma işlemleri yaptık. Bu işlemlerin neticesinde afetzedelerimizden 615 adedi konut, 20 adedi ahır ve 4 adedi de iş yeri olmak üzere toplam 639 adet talep taahhütname alındı. Mahalli hak sahipliği inceleme komisyonlarımızca 594 afetzedemizin konuttan, 18 afetzedemizin ahırdan ve 4 afetzedemizin iş yerinden hak sahibi olabileceğine karar verilmiştir. Hak sahipliği sürecinin tamamlanmasının ardından hemen yer seçim çalışmalarına başladık. Konutların yapımına bir an evvel başlayarak afetzedelerimizin mağduriyetlerini giderebilmek için süreci çok hızlı bir biçimde işlettik. Deprem afeti sonrası hasarın en yoğun olduğu Yukarıköy, Çamkalabak ve Kızılkeçili köylerinde yer seçim çalışmalarına bir an önce başladık ve kısa sürede tamamladık. Birinci etapta bu köylerimizde 205 konutun yapımına başlandı.AFAD Başkanlığınca, TOKİ tarafından yapımına devam edilen bu konutlar 116 metrekare ve 3+1 oluyor. Her evde engelli rampasına kadar düşünüldü. Bu evler ile ile ilgili 25 Mart tarihinde;Gülpınar köyü Merkez mahallesinde, Naldöken, Bektaş, Kocaköy, Taşboğaz, Taşağıl, Korubaşı, Bademli ve Tuzla köylerinde yer seçimlerini ve protokolleri tamamlayarak AFAD Başkanlığımıza teslim ettik. İkinci etapta bu köylerimizde toplam 175 konut yapılacak ve inşaatlara 2018 yılı Mart ayı itibariyle başlanacak. Geri kalan 18 köyümüz için yer seçim çalışmalarına devam ediyoruz. Üçüncü etapta bu köylerimize toplam 180 adet konut yapılacak. Yer secim protokollerini en kısa sürede hazırlayarak AFAD Başkanlığımıza teslim edeceğiz. Dördüncü etapta ise 18 ahır ve 3 iş yerinin yapımına başlayacağız.”

Dilek Akşen

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech