Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Girişimci olmak isteyen kadınlara tavsiyeler

İş hayatında yer alan

İş hayatında yer alan kadınların sayısı her yıl daha da artıyor. Geride bıraktığımız 2017’de de kadınlar tarafından kurulan şirket sayısında ciddi bir artış görüldü. Biz de kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler için birkaç öneriyi bir araya getirdik.

Kent yaşamında çoğunlukla kendilerine biçilen annelik ve eşlik vazifeleri nedeniyle iş yaşamının dışında tutulan kadınlar giderek artan bir sayıyla bu durumu tersine çevirmeye başladı. Son yıllarda tüm bu basmakalıp tutumlara rağmen kadınların iş hayatına daha çok uyum sağlamaya başladıklarını görüyoruz.

Gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin yaklaşık %30’u kadınlar tarafından kurulmuş durumda ve bu şirketler milyonlarca kişiyi istihdam ediyor. Toplam işgücünün yedide biri kadınlarca kurulan şirketler tarafından sağlanıyor.

Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler için birkaç öneri derledik.

Tutkunuzu bulun

Kendi işinizi kurduğunuz zaman, maaşlı olarak çalıştığınız işinizden çok daha uzun saatler çalışacaksınız. Bu nedenle yaptığınız işi tutkuyla sevmeniz şart. Yaptığınız işi severseniz “iş” olarak görmezsiniz. Dolayısıyla bu da çalışanlarınıza, müşterilerinize ve kendi çevrenize olumlu şekilde yansır.

İşiniz ve kişisel hedefleriniz örtüşmeli

Ek gelir mi amaçlıyorsunuz? Yoksa tam zamanlı bir iş mi kurmak istiyorsunuz? Sizin için para mı daha önemli, yoksa serbest zaman mı? Yoksa her ikisi de mi? Yani iş kurarken önceliklerinizi ve kişisel hedeflerinizi göz önüne almalısınız. Ve buna bağlı olarak sizi memnun edecek bir iş bulmalısınız.

İş ve özel hayatı ayırın

İşinize de ailenize de gereken önemi ve zamanı verebilmelisiniz. Çalışma saatleriniz belli olsun ve bu saatlere acil bir durum oluşmadığı sürece riayet edin. Yani iş saatleri dışında e-maillere cevap vermeyebilir, telefonda müşterilerle konuşmamayı tercih edebilirsiniz. Eve geldiğinizde de iş hayatını bırakıp özel hayatınıza, eşinize, çocuklarınıza, arkadaşlarınıza vakit ayırmalısınız. İkisi birbirine karıştığı zaman ne iş hayatınızdan ne de özel hayatınızdan keyif alabilirsiniz.

Teknolojiyle barışık olun

Teknolojinin nimetlerinden yararlanarak iş hayatınızı daha verimli yapabilirsiniz. Bir örnek verecek olursak: Bazı eklentiler sayesinde telefonunuza sizin belirlediğiniz saatlerde e-mail uyarısı gelir. Bu sayede amiyane tabirle “zırt pırt” maillerle bakmak zorunda kalmazsınız. E-mailler belirlediğiniz saatlerde düşer. Bu gibi pek çok ipucundan istifade ederek verimliliğinizi artırabilirsiniz.

İyi bağlantılar edinin

Yalnız çalışmak oldukça zordur. Bu nedenle bağlantılarınız ve çevreniz iyi olmalı. İş hayatında size fikir verebilecek bir akıl hocası bulun ve fikirlerine güvendiğiniz kişilerden destek alın. Kadın girişimcilere yönelik dernek ve kuruluşlara da üye olabilirsiniz.

Markanızı doğru tanımlayın

Markanızı ve şirketinizi doğru bir biçimde tanımlayın. Markanızın amacı ne? Hangi değerlere inanıyor? Bu gibi soruları spesifik biçimde cevaplayın. Kısaca markanızı doğru konumlandırın. Örneğin logonuz markanızı temsil etmeli. Kullandığınız renklerin belli bir amacı olmalı. Şirketinizin bir kültürü ve misyonu olmalı. Bunları iyice belirlerseniz müşterilerinize karşı daha net mesajlar verebilirsiniz. İnsanların sizin şirketinizi tanımaları, hatırlamaları ve güvenmeleri de ancak belli bir tutarlılığa sahip olmanızla mümkündür.

Kimseden onay beklemeyin

Bu sizin şirketiniz, bu şirketi kurma öngörüsü ve vizyonu yalnızca size ait. Bu nedenle bir ürün ya da hizmet sunmak için başkalarından onay beklemeyin. Dünyanın en başarılı fikirlerine bile ilk başta “çılgınca, gereksiz, anlamsız” yaftası yapıştırıldı. Örneğin Twitter kurulmadan önce bir arkadaşınıza “140 karakter yazılabilen bir mikro blog açacağım.” deseydiniz size en hafif tabirle gülerlerdi. Ama baktığınızda durum hiç öyle değil. Bu yüzden kimseden icazet almanıza gerek yok.

Planlamaya gereken önemi verin

Yapmak istediğiniz işi yapma özgürlüğüne kavuştukça daha planlı ve programlı çalışmanız gerekir. Bu ay neleri halletmek istiyorsunuz? 6 ay sonra şirketiniz nerede olmalı? Kısa ve uzun vadeli planlarınızı yazmanız bu planlara sadık kalabilmeniz için iyi bir yoldur.

Yatırıma önem verin

Klasik bir söz vardır: “Para parayı çeker.” Bu doğrudur. Eğer işinizi büyütmek istiyorsanız yatırım yapmaktan korkmayın. Harcadığınız paraya üzülmek yerine bu yatırımların size sağlayacağı faydalara odaklanın.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech