Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Boşnak lezzetine yoğun ilgi

Boşnak göçmeni Fatih Övüç,

Boşnak göçmeni Fatih Övüç, Çarşı Caddesi’nde bulunan dükkanında Boşnak böreğini ve kuru etini Çanakkalelilerle buluşturdu. Bosna’da özel olarak iste pişen ve Çanakkale’ye getirilen kuru et, Çanakkale tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.

9 ay önce İstanbul’dan Çanakkale’ye yerleşen Boşnak göçmeni Fatih Övüç, dükkanında Boşnak böreği ve kuru et satışı yapıyor. Övüç’ün eşi, boşnak böreğini yapıyor, kuru et de Bosna’dan Çanakkale’ye kadar geliyor.

5-6 KİLODAN 20 KİLOYA
Aile geleneğini sürdüren Övüç, işini şöyle anlatıyor: “Aileden gelen öğretilerle bu işe girdim. Bizde hamur işi ve et olmadan yaşanmıyor. Yaklaşık 4 yıllık bir düşüncenin ardından Çanakkale’ye yerleşerek bu işi yapmaya başladım. 9 aydır da buradayız. Börekleri eşim yapıyor. Pideleri ben yapıyorum. Kuru eti de Bosna’dan getiriyoruz. Yaklaşık bir hafta içerisinde müşterilerimize ulaştırıyoruz. İlk başladığımızda 5-6 kg getiriyorduk haftada… Yeni olmamıza rağmen fazla yol aldık. Şimdi 20’ye kadar çıkarmayı düşünüyoruz.”
Çanakkale’de tepkinin iyi olduğundan bahseden Övüç, yapım aşamalarını şöyle anlatıyor: “Mekanlardan çok talep alıyoruz. İnsanlar bu nedir diye merak ediyorlar. Zaten tadına baktıktan sonra genellikle tepkiler olumlu. Kuru et özellikle Boşnak toplumuna özgü bir şeydir. Dana etinin antrikot bölümünden yapılır. Antrikot önce tuzlanır, sonra buzlukta yaklaşık 2 gün tutulur. Böylece tuzu emmesi ve donması sağlanır. Sonra onların özel odaları vardır. Tavandan askıya alınır. Yerden yaklaşık 1- 1 buçuk metre yüksekliğinde altına odun ateşi yakılır. Özellikle meşe odunu olması gerekmektedir. Sadece ve sadece is ile ateş değmeden pişer. Ateş değdiği zaman et bozulur. Yaklaşık olarak 1 hafta süresince is ile pişer. O is eti kapladığı zaman hem bozulmasını engelleyerek uzun süre saklanmasını kolaylaştırır hem de is tadı vermiş olur. Yani bütün özelliği budur.”

FİYATI NE KADAR?/NASIL KULLANILIYOR?
Meze olarak da kullanılan kuru et, Övüç’ün anlatımıyla şöyle kullanılıyor: “İsterseniz kahvaltıda yumurtalı pastırma gibi kullanılabilir. Hiçbir şey yapmadan ve eklemeden direk olarak da tüketiliyor. Özellikle kuru bakliyatlarda yemeğin içine kullanılabilir. Bizde vazgeçilmezdir, örneğin; kuru fasulye…
Kilosu 130 liradan satış yapıyoruz. İlk başta fazla geliyor ama tamamen kurutulmuş olduğu için etin suyu kalmayınca miktar farklılaşıyor. Çiğ et aldığınızda suyu kaybolunca miktar değişik oluyor. Müşterilerimiz gramla da gelip alabiliyorlar.”

Yıldız Sağlam


Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech