Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hangi Yumurtadan Almalı

Cuma Pazarında bu hafta

Cuma Pazarında bu hafta objektiflere yumurta yansıdı. Yumurta ikiye ayrıldı, köy yumurtası ve diğerleri olarak. Köy yumurtalarının tanesi 50-60-75 kuruştan tezgahta yer alırken piyasa yumurtalarının ise 10 tanesi 5 TL’den satıldı.

Hemen hemen her gün milyonlarca vatandaşın tükettiği yumurta seçeneklere ayrıldı. Son dönemlerde GDO’lu ürünlerin sıklıkla tüketilmesi sonucu organik ürünlere yönelim arttı. Sağlıklı beslenmek için vatandaş organik ürünlere yönelirken, organik üretimde hız kazandı. Sebzenin, meyvenin, yumurtanın organiği prim yapar hale geldi. Vatandaş tarafından öncelikle tercih edildi. Bu organik akım CUMPA’da yumurta piyasasını etkiledi. Organik köy yumurtaları samanlı sepetlerin arasında 50-60-75 kuruştan alıcı buldu. Samanların arasından yumurta ayıklamak kent halkının hoşuna gitti.

Diğer cephede ise standart fabrikasyon üretim yumurtalar yer aldı. Bu yumurtaların beyazı ve sarısı bulunurken fiyatları 5 TL ile 7 TL arasında değişiklik gösterdi. 10 tanesi 5 TL’den satılan stabil yumurtaların alıcısı olurken, köy yumurtası da sepette kalmadı.

Peki bu kadar çok köy yumurtası piyasada nasıl bulunuyor, hangi yumurtalar köy yumurtası bu konuya Burhaniye’den Cumpa’ya yumurta getiren üretici Ahmet Kayserili açıklık getirdi.

Kayserili köy yumurtaları ile ilgili, “Tavukların yumurtlaması için sıcak bir ortam gereklidir. Tavuğa yemi de zamanında verilmelidir. Tavuk güneşte ve ışıkta erken yumurtlar. O yüzden düzenli olarak ışık kaynağı sağlanması gerekir. Zaten en az tavuğun 18-19 saat ışık görmesi gerekmektedir. Köy yumurtasının düzenli bir biçimde üretilmesi için uğraş gerekmektedir. 100 tane tavuk koydun 100 tane yumurta alacaksın diye bir kaide yok. Bu şekilde bir doğa kanunu yok. Köy yumurtalarının her birinin şekli farklı olur. Bu soğukta hayvan zaten yumurtlamaz. Yumurtlama için sıcak ortam gereklidir. Tavuk yumurtlamak için 20-25 derece sıcaklık ister. Yumurtanın lezzetinde en önemli faktör tavuğa verilen yemde. Yumurta lezzetini yemden alır. Protein değeri yüksek yemler yumurtayı daha sağlıklı hale getirir. Piyasada köy yumurtası olarak satılan yumurtaların bir çoğu köy yumurtası değil. Bu sıcaklıkta olması da mümkün değil” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech