Dardanelspor Tenik Direktörü Mustafa Meteertem’in ardından görevi üstlenen takımın eski oyuncularından Mehmet Çoğum, Dardanel’in geçmişini gazetemize anlattı. Çoğum, 16 yaşında tanıştığı Dardanelspor’un kendisi için ifade ettiklerini ve takımın eski ruhunu geri kazanması için nelere ihtiyacı olduğunu gazetemizle paylaştı.
Daha 16 yaşındayken Dardanelspor ile bağlarını kuran Mehmet Çoğum, büyüdüğü takıma teknik direktör olarak geri döndü. 2. Yarı ile birlikte görevine başlayan Çoğum, Dardanelsporu yeniden üst sıralara taşımak için çalışıyor. Çoğum’a göre; Dardanelspor’da yaşanan motivasyon eksikliği, gerileme sebeplerinden biri… Ancak takımın bu ruhu geri kazanması zor değil, yalnızca geçmişin hatırlanması gerekiyor.
“FUTBOL PİYASASINDA ÖN SIRALARDA YER ALIYORDUK”
Çoğum’un göreve başlar başlamaz ilk işi eksik kadroları tamamlayarak transferleri gerçekleştirmek oldu. Takımın altın yıllarını bilen biri olarak geçmişle bugünü kıyaslayan Çoğum, Dardanelspor ligde düşse belli bir standardının olduğunu belirtti.
Çoğum, takımdaki geçmişini ise şu cümleler ile anlattı: “1999 yılında 16 yaşında bir oyuncuyken Dardanelspor’a gelmiştim. Bizim zamanımızda Dardanelspor altyapıdan oyuncu yetiştiren, çok genç yaşta daha yukarı liglerde oyuncu oynatabilen ve her yaş düzeyinde oyuncu gönderebilen bir takımdı. Ben Dardanelspor’da ilk maçımı 17 yaşında oynadım. Şu anki 2. lig yani süper ligin bir altıydı. O zaman biz değerli oyuncular olarak güncel futbol piyasasında transferde hep ön sıralarda yer alıyorduk. Ben ve arkadaşlarım… Bizden sonraki dönem, şu an hala süper ligde oynayan birkaç iyi arkadaşımız da çıktı.”
“YENİ JENERASYON SABIRSIZ”
“Burada çok güzel anılar biriktirdiğimiz için arkadaşlarım da ben de bu şehirden vazgeçemiyoruz. 16 yaşında gelip 21 yaşında gittim. Her sene gelmeye devam ettim. Büyüme çağını burada geçirmiş biri olarak Çanakkale’ye, bizi olgunlaştırmasıyla çok şey borçluyuz. Van, Muş ben Hatay’dan, Türkiye’nin her şehrinden gelen arkadaşlarımızla burada beraber büyüdük. Birbirimizi de beraber büyüttük. Biraz erken de büyüdük. Fuat Yaman Hoca’mızın bir sözü vardır. “17-18 yaşında size bu sorumluluğu veriyoruz, çok sorumluluk yüklüyoruz ama 23-24 yaşına geldiğinizde, siz 30 yaşındaki insanlar gibi davranmayı öğreneceksiniz.” der. Şu an 21-22 yaşındaki oyunculara da genç deniyor. Geçmişte o zaman bizlerin 17 yaşında çocuk olarak oynamamız lazımdı. Genç oyunculara şans veriliyordu ve Dardanelspor bunu yapabilen bir kulüptü. Yeni jenerasyon biraz daha sabırsız. Fazla açık sözlüler. Kıyas yapabiliyor ve sadece yanlışı görüyorlar. Her şeyin de çok basit olduğuna inanıyorlar.“
“ÇANAKKALE’DE SPOR ANLAYIŞI GERİLEME DÖNEMİNDE”
Sonra Dardanelspor ligden düştü. Ona göre de bir şablon ortaya konuyor. Bunun maddi getirisi, kişilerin maneviyat olarak duygusal anlamda da düşüşe geçmesi Dardanelsporu en aşağı seviyeye çekmiş. Bunda herkes suçlanabilir ama hiçbir başarısızlıkta tek bir sebep gösterilemez. Benim gittiğim dönemden bu yana Çanakkale’nin spor anlayışı da gerileme dönemine girmiş. Şimdi Çanakkale’de voleybol en üst seviyeden oynanıyor. Özellikle kadınlar… Ancak ben bugün maça gittiğimde o ilgiyi göremiyorum. Spor geri planda. Organizasyonlara girmek de duyurmak da farklı olmuş. Voleybol maçına gittiğimde seyirci o şevkte değil.”
“ARKADAŞLIK VE DOSTLUĞUN TUTMASI LAZIM”
“Dardanelspor, genç oyunculara çok güveniyor. Ben 34 yaşında teknik direktör olduysam zaten her şey açık. Dardanelspor’un kültüründe genç kadro var. Benim dönemimde de hepimiz yaşça birbirimize çok yakındık. Bunun yanında çok da iyi bir arkadaşlığımız vardı. Şu an onu sağlamaya çalışıyoruz. Çok iyi oyuncular alıp başarılı olacaksınız diye bir şey yok. Onun tutması lazım. Vasat bir oyuncu grubu bile olsa ona inanmış takımı sevmiş herkes başarılı olur. O arkadaşlık, o dostluğun tutması lazım. Burada insanlar mutlu olmak zorunda.
Futbol bir oyun gibi görünse de futbolcu, hayatın özü gibi. Futbol adaletli bir oyundur. Sahaya herhangi bir durumda kimse eşit çıkmaz. Bugün bir savaş çıksa kimse eşit şartlarda olmazken futbol bunu sağlar. Milli maçlarda çok güçlü ülkelerle eşit şartlardasınızdır. Silahlarınız bile aynıdır. Adı oyundur, bu oyunu zevk almadan kimse oynamaz. Sevdiğimiz işi yaptığımız için bize iş gelmiyor. Yoruluyoruz ama herkes yoruluyor. Bir oyuncağın peşinden devam ediyoruz hayatımıza…”
Röportajımızın devamı, “Türk Futbolunun Dardanelspor’a İhtiyacı Var” Yarınki Sayımızda…
Yıldız Sağlam