Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eczanelerde cuma düşüşü

İlaç fiyatlarına 19 Aralık’ta

İlaç fiyatlarına 19 Aralık’ta yapılan zammın ardından Şubat ayında yeniden bir zam yapılacak olması vatandaşları tedirgin etti. Eczacılar Oda Başkanı Jale Karaata, konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada; “Şubat ayında gelmesi beklenen zam, Sosyal Güvenlik Kurumunun ödediği ithal ilaçlar için olacak. Telaşa gerek yok.” dedi.

Eczacılar Oda Başkanı Jale Karaata, ilaç fiyatlarında yapılması beklenen Şubat zammı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Başkan Karaata; “20 yıllık süreç içerisinde, sağlıkta dönüşüm kapsamında ilaç fiyatları yüzde 200 gerilemiştir. Bu ülkede devalüasyon olduğu zamanlarda ilaçlarda  çok zam yapıldı. Basın ilaca zam geldiği zaman hemen haber yapıyor ama her cuma günü eczane raflarındaki fiyatı düşen ilaçları kimse dile getirmiyor.” diyerek eczacıların sorunlarına da değindi.

Eczacıların zam öncesi dönemlerde ilaç stokladığı yönündeki spekülatif haberlere de değinen Başkan Karaata; “İlaç Takip Sistemi ile Sağlık Bakanlığı bir ilacın üretim aşamasından vatandaşın eline geçtiği kadar olan tüm süreci takip eder. Eczacının stok yaptığını iddia etmek çok yanlıştır. Kaldı ki eczacının elinde bekleyen ilaç ona zarar getirir.” dedi.

İşte Karaata ile yaptığımız röportajın satır başları:

 “ECZANELERDEKİ CUMA DÜŞÜŞÜNÜ KİMSE YAZMIYOR”

“İlaç fiyatlarına 19 Aralık’ta zam yapıldı, 8 Şubat tarihinde bir zam daha yapılacağını söylüyor.  Bunun adı basında zam diye yazılıyor ama bugüne kadar, 20 yıllık süreç kapsamında,  sağlıkta dönüşüm kapsamında ilaç fiyatları yüzde 200 gerilemiştir. Bu ülkede devalüasyon olduğu zamanlarda ilaçlarda o kadar çok zam yapıldı. Basın ilaca zam geldiği zaman hemen haber yapıyor ama her cuma günü eczane raflarındaki fiyatı düşen ilaçları kimse dile getirmiyor.  Her cuma günü bir çok ilaçta kuruş kuruş da olsa ilaç fiyatları düşüyor. İlaç fiyat kararnamesinde kimsenin içinden çıkamayacağı bir sistem var.  Avrupa  ülkelerinden olan 5 ülke arasında 2004 yılında bir referans fiyat uygulaması başlatıldı.  Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya, Fransa  referans alınan ülkeler arasında belirlendi.  Böylece en düşük fiyat gerçek kaynak fiyat olarak belirlendi.  Son olarak da Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması  Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklikle, yapılan fiyat değişimleri yılda ikiden bire düşürülmüştü. İlaç fiyatlarındaki artışı yurt içi üretimde en başta girdi maliyetleri etkiliyor. İthalatta ise doğrudan kur seviyesi belirleyici oluyor. Şu an piyasada  euro kuru 2,40 TL olarak hesaplanıyor. Euro 5 TL’ye dayandı. İthalatçı firmalarda bu fiyatlardan ürün getirmek istemiyor. Bundan dolayı bazı ilaçlarda yok yaşanıyor.”

“ECZACI STOK YAPAMAZ”

“Bazen eczacılar ilaç stokluyor haberleri okuyorum. Bu konuda ne devlet bizi suçlayabilir ne de başka kurumları. İlaç takip sistemi diye bir şey var. En basit bir ilacın bile kaç adet üretildiği bilinir ve her ilaç kutusunun seri numarası bulunur. Hiçbir eczacı eczanede stok yapmaz. Bir de bunun bize stok devir maliyeti vardır. Bizim ilacımızı hızla elimizden çıkarmamız gerekir.”

“MUADİLİ OLAN İLAÇ YOK SAYILAMAZ”

“Türkiye’deki ithal ilaç oranı yüzde 60’larda. İthal  ilaçlarda bir zam bekleniyor. Hayati öneme sahip, çok önemli ilaçlarda şimdilik bir zam yok. Bazı hastalar reçetesinde yazan ilacı eczanede bulamayınca veryansın ediyor. Bir ilacın muadili varsa o ilaç yok sayılmaz. Ama vatandaşı bu konuda ikna etmek güç oluyor. 19 Aralık’ta gelen fiyat artışında daha çok vatandaşın ücret ile aldığı ilaçlara zam gelmişti. Şubat ayında ise, sosyal güvenlik kurumunun ödediği ithal ilaçlara gelecek.”

Dilek Akşen

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech