Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Milletvekili Olur Rehber Olamaz!

Okul servislerinin şoförleri ve rehber personel için Okul Servis Araçları Yönetmeliği kapsamındaki zorunlu kurs eğitimi, birçok ilden önce Çanakkale Halk Eğitim Merkezi’nde başladı. Kursiyerlerin en büyük sorunu ise rehber personele getirilen lise mezunu olma şartı oldu.

2017-2018 Eğitim Öğretim dönemine başlamadan İzmir’in Çipli ilçesinde, ihmal sonucu serviste unutulunca havasızlıktan yaşamını yitiren küçük Alperen’in ölümü, ülke gündemine oturmuştu. Eğitimin başlaması ile birlikte gazetemizde bu konuda  haberler yayımlamış, servis şoförlerinin ve rehber personelin eğitimli olması gerektiğine dikkat çekmiştik.  Çanakkale Belediyesi şoförlere yönelik eğitim programı kapsamında, Uzman Klinik Psikolog Tahsin Şerifoğlu tarafından servis araç sahibi ve şoförleri ile servis rehber personeline öfke kontrolü, stres ve kriz yönetimi, sağlıklı ve etkili iletişim teknikleri konulu eğitim veriyor  katılımcılara eğitim sonunda sertifika veriliyordu. Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği genelgesi doğrultusunda, tüm şoförler ve rehber personele eğitim verilmesi zorunlu hale getirildi. Bu bağlamda Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu programlarında eğitim almayanların servis şoförü ve rehber personel olarak görev alamayacaklar. Dolayısıyla tüm servis şoförlerinin ve rehber personelin eğitimden geçmesi gerekiyor. Milli Eğitim Onaylı sertifikası olmayan personeller artık okul servis araçlarında çalışamayacak. Rehber personel için getirilen lise mezunu olma şartı ise akıllarda soru işaretleri yarattı.

“SİZLERİN EĞİTİMİ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

2 gün önce yayınlanan sayfamızda, Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nde, okul servis aracı sürücülerine ve rehber personellere yönelik “Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu” açılacağı belirtilmişti. Servis personeline yönelik olan kurslar dün itibariyle başladım. Halk Eğitim Müdürü Yasemin Şenol, hızlı bir şekilde ilgili kurumlarla koordine olarak kursları başlattı. Kursiyerleri ders başlangıcında ziyaret eden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasemin Şenol, eğitimin insan hayatında önemine vurgu yaparak; “Biz eğitimciler sizlere ne kazandırabilirsek, hayatta da karşımıza o çıkar. Sizlere canlar emanet ediliyor. Şoförlerin de rehber personelin de  eğitimli olması gerekiyor.” dedi.

“10 YILDIR ÇALIŞAN ANNELER REHBER PERSONEL OLAMAZ MI?”

Müdür Şenol’a konuyla ilgili en çok soru personelin eğitim durumu ile ilgili konulardan geldi.

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir de yapılan son oda seçimlerinde yeniden başkan seçilerek kısa bir konuşma yapmış ve “Önümüzdeki dönemde ilk çalışmamız servis ablaları için olacak. Servis ablalarına lise mezunu olma şartı geldi. İlköğretim mezunu kişilerin de servis ablası olarak çalışması için Çanakkale Milletvekillerimize dosya vereceğiz.” demişti. Başkan Demir, gazetemize dün yaptığı açıklamada; “Yeni yönetmeliğe göre servis rehber personeli lise mezunu ve 22 yaşını doldurmuş olmalı. Servis ablaları konusunda sıkıntımız var. Başbakanımıza konu ile ilgili dosya hazırladık ancak veremedik. Sıkıntı şu; 10 yıldır servis ablalığı yapan personelimiz var. Bu konuda şikayetlerimizi BİMER, CİMER adreslerine yazdık. Lise mezunu 22 yaşındaki bir insan mı servis ablalığı yapabilir, on yıldır bu işi yapan zaten anne olan bir personel mi yapabilir? Zaten iyi bir maaş da alamıyorlar. Lise mezunu genç bir insan o maaşa çalışacak mı? İlköğretim mezunu bir vatandaş milletvekili seçiliyor, ülkeyi yönetiyor da ilköğretim mezunu bir kadın servis  ablalığı yapamaz mı?” dedi.

REHBER PERSONELİN YÜZDE 30’U İLKOKUL MEZUNU

Şu anda özellikle servis ablası olarak bilinen rehber personelin en az yüzde 30’unun eski sistemdeki ilköğretim mezunu olduğunu dile getiren kursiyerler konu ile ilgili bir çözüm beklediklerini dile getirdi. Beş yıllık ilk okul mezunu olan personelin de açıktan okuyarak eğitimlerini ilköğretim seviyesine tamamlamaları gerekecek.

7 SENE ÖNCE BUGÜN…

22 Ocak 2011’de Ezine Karayolunda öğretmenleri taşıyan bir servis aracı ile tır çarpışmış,  2 kişi hayatını kaybetmişti.  Gazetemizde manşetten verdiğimiz bu haberde ‘Okul yolunda can pazarına düşen öğretmenler’ ifadesini kullanmıştık. Her gün okul yolunda trafikte olan öğrencilerin can güvenliğine verilen önem, açılan kurslar sayesinde yerini bulmuş olacak.

Öte yandan servis rehber personelinde getirilen eğitim şartından dolayı doğan mağduriyetin kısa zamanda da giderilmesi bekleyen kursiyerler, birçok ilden önce Çanakkale’de açılan eğitim kursu için Müdür Şenol’a teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

Dilek Akşen

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech