Kış günlerinin vazgeçilmezlerinden olan salep, yüksek fiyatı sebebiyle gramla satılıyor. Salep, meraklısına ambalajıyla marketlerde ve hazır haliyle mekanlarda daha çok talep ediliyor. Bir fincan salebin fiyatı ise 5 TL.
Salep; farklı renklerde çiçek açan orkide bitkisinin toprak altı yumrularından elde edilen bir tozdur. “Yabani orkide” de denilen bu orkideler, halk arasında çayır otu veya çam çiçeği olarak da biliniyor. Süte karıştırarak içtiğimiz salebin, toz olarak elde edilmesindeki zahmet fiyatına yansıyor. Topraktan köklerine zarar verilmeden çıkarılan bu yabani orkide soğanları, yıkandıktan sonra önce süt veya suyla kaynatılıyor; sonra ipe diziliyor ve güneş zarar vereceği için gölgede kurutuluyor. Sonra da değirmende toz haline gelene kadar öğütülüyor. Böylece aktarlarda ve marketlerde satılan toz salep elde ediliyor. Sonrasında ise sıcak süt ve şeker ile karıştırıp dibi tutmadan pişirilerek içime hazır oluyor.”
FİNCANI 5 TL
“Bu uğraş gerektiren elde etme aşaması ise orijinal salebin fiyatını arttırıyor. Maliyeti ve satışı fazla olan salebin en çok tercih edileni ise markette ambalajıyla satılanlar ya da mekanlarda içilenler oluyor. Çay ocakları ve kafelerde ise bulundurulan bakır salep kazanı, kış aylarının vazgeçilmezini sıcak tutmaya yarıyor. Bir fincan salebin satış fiyatı ise ortalama olarak 5 TL.”
“İŞTAH AÇICI ÖZELLİĞİ VAR”
Aktar Kamuran Burcu; “Zerdeçal gibi bir kök bitkinin öğütülmesi ile elde ediliyor. Ambalajlı olanlar genellikle daha çok nişasta içeriyor. Salebin iştah açıcı, kilo aldırıcı özelliği var. Biz genellikle kilo almak isteyenlere bol bol salep için deriz. 1 çay kaşığı salep, 1 kişinin içimi için yeterli oluyor. Yaklaşık 1 yemek kaşığı ise 5-6 kişi için yeterli. Almak değil yapması da sıkıntı. Dibi tutmadan yapmak için başında durmak gerekiyor.”
Yıldız Sağlam