Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihi Hastane kaderine terk edildi

Karabiga’da bulunan ve Çanakkale

Karabiga’da bulunan ve Çanakkale Savaşları zamanında birçok yaralı askerin tedavi edildiği tarihi hastane binası, kaderine terk edildi. Biga’da öğretmenlik yapan, tarih araştırmacısı Engin Gürsu tarafından başlatılan kampanya ile mülkiyeti Çanakkale İl Özel İdaresi’ne ait olan binanın müze yapılması için imza toplanıyor.

YENİ OKUL YAPILINCA KADERİNE TERK EDİLDİ
Karabiga’da bulunan eski hastane, yeni ilkokulun hemen yanında bulunuyor. Hastane, Çanakkale Savaşları sırasında hastane konumunda olan Biga’da o dönemde birçok yaralıya şifa dağıtmış. Biga sınırları içerisinde o dönemde hizmet veren üç merkez hastaneden biri olan Karabiga Hastanesi, diğer iki hastane gibi yıkılmayarak bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilmiş. Ardından okul olarak kullanılan bina yeni okulun yapılması boş kalmış. Ancak hastane şu anda kaderine terk edilmiş durumda.

“ESKİ HASTANE MÜZE YAPILSIN”
Biga tarihine gönül veren Sınıf Öğretmeni Engin Gürsu, “change.org”’da başlattığı kampanya ile Karabiga’da bulunan eski hastane binasını topluma kazandırmak istiyor. Gürsu, müze olarak düzenlenmesini önerdiği binada sergilenebilecek koleksiyonun Biga ve Çanakkale’de fazlasıyla var olduğunu düşünüyor. Başlatılan bu kampanya Eski Karabiga Hastanesi’ni yok olmaktan kurtararak gelecek nesle ışık tutacak. Mülkiyeti Çanakkale İl Özel İdare’sine ait olan binanın bakımsız görüntüsü kültürel olarak çok güçlü olan kentimize yakışmıyor.

“GELECEK KUŞAKLARA TARİH MİRASI TOPLAMIŞ OLURUZ”
Engin Gürsu tarafından başlatılan imza kampanyasıyla, eski binanın restore edilerek müze yapılması bekleniyor. Biga’da yaşayan sınıf öğretmeni Engin Gürsu; tarih araştırmacısı ve Biga gönüllüsü olarak geçmişe sahip çıkıyor. Yazdığı 6 kitapla Biga’nın tarihini gelecek nesle aktarmaya çalışan Gürsu, yılların birikimiyle topladığı eşyaları kendi imkanlarıyla sergiliyor. Gürsu’nun koleksiyonunda Çanakkale Savaşları’na ait kalıntılar; silahlar, mermiler, rozetler, Biga’da yapılan eski bakırlar, dikiş makineleri, eski paralar, gümüş ve bakır aksesuarlar bulunuyor. Eski hastane binası için de etkililerden destek bekleyen Gürsu’nun konuyla ilgili görüşü ise şöyle: “Daha önce şehi̇tli̇k araştırma bi̇lgi̇leri̇m doğrultusunda Karabi̇ga Belediyesi̇ tarafından 100. yılda yapılmıştır bir şehitliğimiz bulunuyor. Bu binanın hikayesi ise şöyle; 1915 Çanakkale Savaş’ında Geli̇bolu Yarımadası’nda yaralanan askerleri̇mi̇z deniz yolu i̇le Karabi̇ga Savaş Hastanesi̇’ne geti̇ri̇li̇yor ve tedavi̇ edi̇li̇yor. Yolda ve hastanede şehit olanlar ise Karabi̇ga’ya gömülüyor. Daha sonra okul olarak kullanılıyor. Fakat yeni okul yapıldıktan sonra Çanakkale İl Özel İdaresi’ne ait bu bina kaderine terk ediliyor. Bu bina restore edilerek müze konumuna dönüştürülürse tari̇hi̇mi̇ze sahi̇p çıkmış oluruz. gelecek kuşaklara da bi̇r tarih mi̇rası toplamış oluruz.”

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech