Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eğitim

“Tarımda içler acısı haldeyiz”

Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası, Tarımsal Öğretimin 102. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk töreni düzenledi. Törende konuşma yapan Oda Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş bir yandan tarımsal krizlere değinirken, diğer yandan da Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya seslenerek; “Troia’yı ‘Bin Pınarlı İda’ dağından ayırmak mümkün müdür?” dedi.

Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası tarafından, Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 172.  Yıl Dönümü kapsamında  yönetim kurulu adına konuşma yapan Oda Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş Türkiye’nin tek üreten sektör olan tarımın kriz içerisinde olduğunu vurguladı.  Sorunlara sahip çıkmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Savaş sözlerine şu şekilde devam etti:

“TARIM POLİTİKALARINDAN ARACI NEMALANIYOR”

“Türk çiftçisi dünyanın en pahalı mazotunu, en pahalı girdilerini kullanıyor. Buna karşın tarımsal destekler bir çok ülkenin gerisinde kalıyor. Hatta hükümetimizin öngördüğü ve mevzuata koyduğu destek oranlarına dahi ulaşılmamıştır.Üretim maliyetleri bu denli yüksekken siz ne yapıyorsunuz?Hububat hasat döneminde tarım ürünlerine ilişkin gümrük vergilerini indiriyorsunuz. Hatta bazı ülkelere yönelik sıfırlıyorsunuz. Bunu tüketiciyi yüksek fiyatlara karşı korumak için yapıyorsunuz ancak bu konuda Odamız Genel Merkezinin ve bazı şubelerimizin tüketici fiyatlarının kesinlikle düşmediğine dair raporları var.  Ne yazık ki bu politikadan yalnızca aracılar nemalanıyor?”

  “BİZLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?”

“Geçtiğimiz yıl tarım açısından içler acısı bir yıl oldu.Bir yandan Sırbistan’la et ithalatı anlaşması yapılırken, diğer yandan hayvancılığımızın olmazsa olmazı çayır, mera, yaylak ve kışlakların geri dönüşümsüz ve bedelsiz olarak tahrip edilmesinin önünü açtık.   Zeytin alanlarının tahribine yönelik değişiklikler kamuoyu tepkisinden dolayı geri çekildi. Yılın son günlerinde, birileri bizimle dalga mı geçiyor dedirtecek türden Sudan ve Tunus menşeli iki haber gazete manşetlerinde yerini aldı. Güneyi açlıkla boğuşan Sudan‘dan 4 TL’ye et ve ülkemiz zeytin hasadının son demlerini yaşarken,Tunus’tan zeytinyağı ithal edecekmişiz.”

 “TROİA’YI  BİN PINARLI İDA DAĞI’NDAN AYIRMAK MÜMKÜN MÜDÜR?”

“Ne yazık ki ilimizde de durum çok farklı değil. Seksenin üzerinde bitkisel ürünün ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan ilimizde tarımsal üretim tamamen bitirilmeye çalışılmaktadır. İlimizde yapımı planlanan termik santrallerin ve metalik madencilik faaliyetlerinin başka bir açıklaması yoktur.Çanakkale’mizin içme suyu, ekolojik ve tarımsal zenginlikleri ve olanakları kirli sanayi, termik santraller ve metalik madencilik faaliyetlerinin saldırısı altındadır. Bildiğiniz gibi henüz gayri sıhhi işletme ruhsatı olmamasına rağmen Atikhisar Baraj havzasında yer alan ve 3432 hektar büyüklüğündeki bir alanda faaliyette bulunacak olan Kirazlı Altın Madeni işletmesi, hukuka aykırı bir şekilde “ağaç kıyımına” başlamıştır. Allah aşkına, hem sulama suyunun hem de Çanakkale Merkez’inin içme suyunun sağlandığı Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasında madencilik faaliyetlerine izin vermek hangi mantık ve hangi akılla açıklanabilir? Bildiğiniz gibi bu yıl Troya (Troia) yılı olarak ilan edildi. Troia’yı “Bin Pınarlı İda” dağından ayırmak mümkün müdür?Buradan Troia yılının sahibi olan Sayın Valimize sesleniyoruz: ‘Bu maden işletmesinde kamu yararından söz etmek mümkün değildir. Hangi madeni, nereden, ne kadar, ne zaman, hangi ihtiyaç için, hangi katma değerle, ne kadar çevresel ve toplumsal bedel karşılığında, kimlerin yararı için çıkaracağız? Lütfen ekolojik felakete ve sosyal yıkıma neden olacak bu madene işletme izni vermeyiniz.’”

Dilek Akşen

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech