Barbaros kıyı şeridinde yapılanmamış alanların akıbeti, 2018 yılının ilk meclisinin üçüncü oturumunda yeniden gündeme taşındı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ak Partili Meclis Üyesi Eren Kemerli ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Tülay Ömercioğlu’nun konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
Konuşmaların ardından birkaç yıldır çok tartışılan AKFA dosyası da gündem yoğunluğunda kaynayarak oyçokluğu ile meclisten sessizce geçmiş oldu.
Ak Partili Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Eren Kemerli, yaptığı uzun açıklamayla teknik bilgiler de vererek şöyle konuştu: “İmar komisyonu bir ihtisas komisyonudur. Yani teknik anlamda komisyona havale edilen imar konularını inceleyip olabildiğince komu vicdanını yaralamayacak ve çözümsel amaçlı şehre katkıda bulunacak çözümleri yapmaya, yönlendirmeye münhasır bir komisyondur. Halihazırda bahsedilen alanda 1/1000 plan mevcut. 1/ 1000’liğe baktığımız zaman Kolin Otel’den başlayıp 286’ya kadar alanın içerisindeki yerler günübirlik tesis olarak gözükmekte ve emsal 0.45 olarak belirtilmekte…
Bunun devamında yeşil alan geçildikten sonra yine 0.45 ve devamında 0.75 alanı konaklama tesisi ve devamında 2 meclis öncesinde verilen bir alışveriş merkezi var. O da 0.45 emsalli. Devamında sanayi tesisi alanı gözüküyor. Ki sanayi tesis alanları Çanakkale içinde ortalama 0.50 emsale sahip alanlar. Devamında Kale Grubu’na vermiş olduğumuz bilim merkezi akabinde valilik makamının kullanmış olduğu konut. Turizm tesisleri olarak devamı tamamlanmak üzere olan otel inşaatı var.” diyerek konuşmasına başlayan Kemerli, konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi: “Netice olarak; biz topluma doğruyu anlatmalıyız. Metrekare olarak belki emsal artışı gözükmüyor olabilir. Ancak şöyle bir şey kazandırıyoruz. Mevcut konaklama ve günübirlik de yer almayan fonksiyonları yapmış olduğumuz plan tadilatı çerçevesinde kazandırmış oluyoruz. Bugüne kadar oraya otel ve restoran yapabilenler bugün bir ticarethane yapabilecekler. Metrekare artışı yok sadece fonksiyonlarını kullanabilecekleri tanımları geliştirmiş olduk. Kazanımları budur yok demek yanlış olur. Grubumu teknik olarak bilgilendirdim yapmış olduğum bilgilendirmede teknik ve teknik dışı sorular aldım. Cevap veremedim. Çünkü sayın başkan bu sorular sizin söylemlerinizden olduğu için bize söz hakkı doğmaz. Sizin cevap vermenizi ben rica ediyorum.” dedi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Tülay Ömercioğlu, Kemer’in konuşmasına ek olarak Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a soru yöneltti: “2014 yılına gittiğimizde bu yerin mücadelesini veren sayın başkanımız siz ve ben olduğumuzu diğer oylara rağmen biliyorum. Direnen kişilerin siz ve ben olduğumuzu çok iyi hatırlıyorum. Hatta bu konuda yasal yola gitme zorunluluğumuz doğdu. O dönemde 080 şu anda 045 bunun bilincindeyiz. O günkü söylemleri videoda da izledim. Sormak istediğim; beyanlarınızda, “1/100 bin’lik çevre planında Barbaros Mahallesi kıyı kesiminde günübirlik turizm tesis fonksiyonu alanı planlıdır. Dolayısıyla bu taşınmazların turizm ticaret alanı olarak plan kararını değiştirmesi 1/100.000 ölçekli çevre planlamasına aykırıdır.” bu yeniden düzenlendi mi? Bu yapılmadan adım atılamaz diye bir cümleniz var.”
“KAMUOYUNDA TARTIŞILDI”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı konuşmada şu cümlelere yer verdi: “Kent Konseyi’nin bu konuda raporu var. Bunlar kamuoyunda tartışıldı. Burada sadece bir alanla değil geri kalan tüm alanlarla ilgili plan tadilatıdır. Vakıf alanları da özel mülkiyet de plan içerisindedir. Kent Konseyi’nde katılımcı ve tüm süreçler yapıldı. Şimdi buranın temeli 0.30’dur. O alanda minimum 0.30 ama toplamda 0.45. Buranın altında otopark yapımı ve üçüncü yola terk, yani üçüncü şeride ve sağında solunda belediyeye terk edilecek alanlar var. Hepsinin alanında otopark var ve kapalı otopark alanı da var. Teknik alt yapı açısından da gelişmişlik var. Biz de mevcut planımızı sunmuştuk. Burada bu alanın değil Kolin Otel’den YÖK binasına kadar olan boş alanların planlaması söz konusu. Maksimum 0.45 olmak üzere konut olmadan yine kamunun değerlendirebileceği kafeterya, restoran olarak belirlendi. Turizm tesisi olursa orada 0.75 emsal var. Hayır 0.75 yok turizm tesisine de gerek yok. Burada toplamda 0.30 üzerinde de 0.45 olarak idare bir plan değişikliği hazırladı. Bu dediğim gibi bir alanı değil o sahildeki yapılaşmamış tüm alanları kapsıyor. Bunun teknik konuları ve kamuoyu görüşü alınmış. Geçmişte otopark konusu yoktu. Bir ısrar olmuş. Çünkü sıkıntı. Halka açık tesislerin olacağı, konut olmayacağı, gezintilerin yapılabileceği bir alan olacak.”
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ve Çanakkale’nin bir dönem önce uzun süre gündeminde yer tutan AKFA’nın da bulunduğu kıyı şeridi imar teklifi oyçokluğu ile kabul edildi.
Yıldız Sağlam