Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dengeli tansiyon için yeşil mercimekten şaşmayın

Baklagil ailesinin en lezzetli

Baklagil ailesinin en lezzetli üyelerinden mercimeğin her rengi ayrı bir derdin dermanı. Hem ucuz hem de pratik bir besin kaynağı olan yeşil mercimek sadece güçlü bir protein kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda tansiyonunuzu dengeleyerek kalp ve damar sağlığınıza da büyük katkıda bulunuyor.

Mercimek, baklagiller ailesine mensup olan ve Türk mutfağında hiç eksik olmayan yemeklik malzemelerin başında yer alıyor. İçinde bol lif ve yararlı protein olan mercimek, B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, çinko ve fosfor mineralleri açısından zengin. Beslenmede çok gerekli bir vitamin olan B vitamini açısından zengin olan mercimek, her rengiyle ayrı bir derdin dermanı oluyor.

Daha çok Yeşil Mercimek içinde bulunan Esculin maddesi tansiyon yükseltici etki gösterirken, choline maddesi de tansiyon düşürücü etki gösteriyor. Bu iki etki ile yeşil mercimek tansiyonu dengeliyor.

Çok iyi bir protein deposu olan mercimeğin diğer faydaları arasında sinirleri teskin edici, anne sütünü arttırıcı, kan yapıcı etkisi özelliklerini sayabiliriz. Yeşil Mercimek ve diğer mercimeklerde protein miktarı yüksek olduğundan çalışanlar ve sporcular için iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır. Bileşiminde demir ve B vitamini de bulunmaktadır.

MERCİMEK NASIL KULLANILMALI?

Öncelikle şunu belirtelim, doğada var olan bitkilerin hemen hepsinin metabolizmaya olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Burada bir bileşimin faydalı olup olmayacağı tamamen dozu ile alakalıdır. Örnek verecek olursak; bor elementi çok küçük mg’larda vücut için faydalı iken bir kaç gramdan sonra vücuda zarar vermekte ve toksik etki yaratmaktadır. Ayrıca yukarıda yazılan bilgiler ham ve taze mercimek için geçerlidir. Dolayısıyla; saklama koşulları, ısı, nem, pişirme yöntemi, yemeğin içindeki diğer bileşimlerin etkisi vs. gibi pek çok faktör vardır.

Hem yeşil mercimek çorbası için hem de diğer çorbalar için; çorbalara atılan tuz miktarını azaltmamız gerekiyor. Tuz yerine özellikle mercimek çorbası gibi sindirimi zor yemeklerde, bol limon ve az miktarda zerdeçal ikilisini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanında, biberiye, kekik gibi baharatları da rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Çorbalarınızı yaparken ölçülü yağ koyun. Kendi hazırlayacağınız sebze suyu ile mercimek çorbasını yapmanız, hem besleyiciliğini hem de lezzetini arttıracaktır.

H.Ayşe İrim

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech