2018 yılının ilk meclis toplantısında Yeni Devlet Hastanesi yine gündeme geldi. Yeni Devlet Hastanesi’nin yeri, konumu, işlevi ve ilçelerden gelen hasta yakınlarının konaklama problemi üzerine fikirler ortaya kondu. Farklı partilerden farklı sesler yükseldi.
Ocak ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda Çanakkale gündemini uzun süre meşgul eden hastane konusu bir kez daha açıldı. Yeni Hastane’nin yeri, kapasitesi ve hasta yakınlarının kalacağı yerler gündeme geldi. Meclis üyeleri arasında farklı sesler yükseldi. Bağımsız Meclis Üyesi Demirbaş, “İlçelerden gelen hasta yakınlarının kalacağı bir konuk evi yok” derken Ömercioğlu, “Arkadaş acaba yeni hastaneye gitmiş mi” dedi. Ülgür Gökhan ise en son konuşarak “Hastanenin savunulacak bir yanı yok, 800 yataklı dendi, 400 yataklı yapıldı” dedi.
“BU KADAR HASTA YAKINI NEREDE KONAKLAYACAK”
Bağımsız Aday, Ufuk Demirbaş, “Devlet Hastanesi Çanakkale’de bir çok spekülasyon doğurdu. Ben olaya farklı yaklaşmak istiyorum. Halen daha eski hastaneye mi, yeni hastaneye mi gidiceksiniz diye sorular duyuyoruz. Bu durumda 130 milyona ikinci bir Devlet Hastanesi kurulmuş gibi gözüküyor. Şu anda bizim iki tane hastanemiz bulunuyor. 130 milyonluk bir yatırımda acaba hasta yakınları düşünüldü mü. Peki hasta yakınları Ayvacık ve Yenice’den geldiklerinde nerede kalacaklar. Bu hasta yakınları ile ilgili bir barınma ihtiyacını karşılayacak yatırım yapıldı mı? Bununla ilgili Çanakkale’de adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Hasta konaklama ve barınma evlerinin yapılması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yatırımı olmadığı için biz bu konuyu Belediye’den talep ediyoruz. Sabah ve akşam yemeklerinin verildiği ve hastaların konakladığı devasa olmayan bir yapıdan bahsediyorum. Hastane yaptık demekle olmuyor, Sosyal Devlet isek hastaların barınma ihtiyacını da karşılamalıyız.
“ARKADAŞ GİDİP YENİ HASTANEYİ ACABA GÖRDÜ MÜ?”
Tülay Ömercioğlu ise Ufuk Demirbaşın açıklamaları sonrasında, “Acaba arkadaş gidip yeni devlet hastanesinin içini görmüş mü. Yapılan hastanede hem hastalar için hem de hasta yakınları için düşünülmüş alanlar mevcuttur. Orada refakatçiler için yer tanınmamış mıdır” dedi.
“HASTANE’NİN YERİNİN SAVUNULACAK YERİ YOK”
Ülgür Gökhan, “Mevcut hastane daha yataklı olacaktı. 800 yataklı olacakken 400 yataklı oldu. Olabilir öyle yapılmış olabilir. Hastane ile ilgili eksikler var. Merkezdeki bir çok birim merkezde kaldı. Bu Merkezdeki hastanede hayata geçirilmelidir. En azından acil ve poliklinik açısından hizmet vermelidir. Fizyoterapi gibi birimler burada olabilir, günlük poliklinikler ve acil çalışabilir. Eski bina yıkılmak sureti ile yeni bir şeyler yapılabilir. Otoparkı düzenlenebilir. Şehir merkezinde farklı hizmetler veren bir hastane daha olabilir.
Yeni hastanenin yeri çok kötü bir yerde oldu. Daha öncede söyledim, tekrar söylüyorum. 1. Yukarıda 40 dönümlük bir SSK hastanesi alanı var. 2. Hemen onun karşısında askeriyeye ait ve planda Devlet Hastanesi alanı olarak gözüken bir alan var. O alan Devlet Hastanesi alanıydı. 1992 yılında yapıldı o alan. O alan Meclis kararı ile askeriyeye verildi. Askeriye oraya 116 jandarma yapacağız dediler daha sonra 116’yı şehrin çıkışına yaptılar. Orada 50 dönümlük bir alan boş kaldı.
40 dönüm+50 dönüm+10 dönümde altında yol arazisi var oldu mu 100 dönüm alan. Ne özelliği var çevre yoluna yakın ve otobüs duraklarının başlangıç yeriydi.
Şimdi ne oldu? Hastane oraya yapıldı ulaşımı ve her şeyi sorun oldu. O da yapıla yapıla 400 yataklı oldu. Yeni hastanenin yerini hiç savunmayalım.” dedi.
Tunahan Ünsal