Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Vapur Bey

Sabit Problem Teorisi

Teknoloji ne gelişti be! Her şeyimize güzel güzel çözümler buluyor. Günlük hayattan teknolojiyi çıkarırsak sanıyorum ki geride kocaman bir zombie sürüsü kalır. Teknoloji ile bağımlılık üzerinden beslenen bir ilişki inşa ettik. Buna paralel olarak da bazı problemlerimiz oluştu. Bu problemlerin sabit problemler olduğunu düşünüyorum sonsuza dek hayatımızda olacaklar. Sabit problemler nedir peki?

Sabit Problem = Bir durum halinde gözlemleyebildiğimiz problemin, durumun değiştiği durumlarda da gözlemlenebilmesidir.

Teorik açıklamalar doğası gereği yetersizdir. En iyisi örneklendireyim.

Çanakkale’de hemen hemen haftanın her günü otobüs kullanmak zorunda kalıyorum. Dolayısı ile otobüslerle ilgili gözlemlerim -gereksiz- çok fazla. Geçenlerde bir tanesini -bilmem kaç milyonuncu kez olsa gerek- tekrar duydum. “Ya ben ters oturamam! Midem bulanır.” Bazı insanlar ters giderken midesi bulanıyor bu otobüs mevzusunda. Hemen rica ediyorlar ya yer değiştiriyorlar ya da hiç oturmuyorlar. Peki bunun sabit problem dediğim şeyle ne ilgisi var?

Eee teknoloji gelişti, yakında ışık hızına çıkarız. Otobüslerimiz de bu mevzudan geri kalmaz onlar da ışık hızına çıkar ise ters giderken midesi bulunan şehirli bazı dostlarımızın mideleri, ışık hızında ters giden bir otobüs yolculuğunda daha hızlı bulanır ve kusabilirler.

Gördüğünüz gibi hız değişse bile, nezaket timsali bazı mideler yine insani davranışlar gösterebilecek. Peki çözümüm var mı? Tabii ki. Sıradan Bir Gün Hezeyanı A.Ş. olarak bunu da düşündük. Otobüslerimiz ses hızını aşmamalı. Zaten ışık hızında Terzioğlu Fakültesi’nden otobüse binen birisi, AVM’de inmek istese de inemez. AVM’yi gördükten sonra “pardon”, “bi geçebilir miyim” falan derken iskeleye varacağı için… Kimse istediği durakta inemez. İskele Meydanı’na yığılma olur. Sonra nur topu gibi bir sabit problem daha çıkar meydana “Belediye Çalışmıyor.”

Gördüğünüz gibi “Belediye Çalışmıyor” önermesi güzel bir sabit bir problem örneğidir. Şartlar ne şekilde evrilirse evrilsin bu problem şartlarla beraber büyür, olgunlaşır, serpilir… Maşallah kocaman olmuş. Allah bağışlasın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech