Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni düzenleme mağdur etti

Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar

Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından, 4207 sayılı kanunda yapılan ‘Yüzde 100 açık alan olması gerektiği’ düzenlemesiyle mağdur olan esnafları, kanunla ilgili bilgilendirmek adına İl Sağlık Müdürlüğünden yetkililerin de katıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

4207 sayılı kanunda tütün mamüllerinin zararlarının önlenmesine dair yapılan yeni düzenlemeye göre işletmelerde tütün kullanımının yasaya uygun olarak yapılması için yüzde 100 alanın açık olması gerekiyor. Yapılan bu düzenlemenin Çanakkale’deki birçok işletmeci ve esnafı mağdur etmesi üzerine Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya kentteki birçok işletmeci ve esnaf katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş konuyla alakalı şunları dile getirdi: “Yeni çıkan yasaya göre yüzde 100 açık olan işletmelerde yan tarafları açık üst tarafı kapalı olan iş yerlerinde sigara içilmeyecek. Biz de bu konuyu, işletmecilerden gelen tepkiler doğrultusunda Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Milletvekillerimizle görüştük. Üyelerimizi bilgilendirmek için bir toplantı yapmak istedik. Yapılan denetimlerde bazı memurların esnafla karşı karşıya geldiğini duyduk. Esnafın durumu gerçekten çok zor. Yasalara göre cezai yaptırımlar çok ağır.”

“İŞLETMELERIN HAZIRLANMASI IÇIN SÜRE TANINDI”

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Sinem Topaloğlu ise kanunda yapılan düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada: “Bu tünü konusu ile ilgili İl Kurul Toplantılarımız oluyor. Bu toplantıda alınan bir karar var. Bu karar doğrultusunda eskiden olan açılır kapanır düzenekler için bir düzenleme getirildi. Ancak bu düzenlemeye ait cezaların uygulanması 30 Haziran 2018 tarihine bırakıldı. Bu tarihe kadar işletme sahipleri ve esnafların düzenleme yapması için bir süre tanınıyor.”

Sonrasında 4207 sayılı tütün mamüllerinin zararlarının önlenmesine dair kanunla alakalı toplantıya katılan işletmecilere bilgi verildi. Valilik İl Tütün Kontrol Kurulunun Şubat ayı toplantısında alınan karara göre; tavanı veya yan yüzeyleri ya da her ikisi birden açılır kapanır düzeneğe sahip işletmelerde, bu işletmelerin kapalı alan muhiyetinde değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, denetim ekiplerinin denetimleri sırasında açılır kapanır düzeneği olan işletmelerde tütün ürünü tüketilmesi halinde cezai işleminm uygulanması için gerekli işlemleri tahsis etmeleri kararı alınmıştır. İşletmecilerin, eskiden olduğu gibi yüzde 50’si açık olarak kabul edilen düzenlemeye sahip işletmelerde tütün ürünlerinin kullanılmasının devam etmesi yönündeki taleplerini, yapılan toplantıya katılan kurum temsilcilerine soru-cevap bölümünde iletmelerinin ardından toplantı sona erdi.

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech