Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geçmişten geleceğe

Kemalpaşa Mahallesi Mahkeme Sokak

Kemalpaşa Mahallesi Mahkeme Sokak üzerinde bulunan İlda Butik’te geçmiş yılların rüzgarları esiyor. Butikte satılan ikinci el eşyalar ve antika ürünler sokağa ve dükkana farklı bir hava katarken, ikinci el eşya kültürü elden ele yayılıyor.

Kemalpaşa Mahallesi Mahkeme Sokak üzerinde bulunan İlda Butik’te Nostalji rüzgarları esiyor. Kentte bulunan butiklerden bir farkı olan İlda’da ikinci el eşya, kitap, el örgüsü ürünler ve antika eşyalar satılıyor.

Ekonomik zorluklar içerisinde yaşamlarını sürdüren vatandaşlar her geçen gün ikinci el ürünlere biraz daha ilgi gösterir hale geldi. Mobilyaya, konuta, ve ev kiralarına gelen zamlarla ikinci el ve spot eşyalarda satış fazlası yaşanmıştı. İkinci el kitapta hangi şehir ve yaşam biçimi olduğu fark etmeksizin oluşan Sahaf kültürü de yıllardır popüler bir halde seyir ediyor. İkinci el kitaplarda yaşanan ruh ve duygu aktarımı İlda Butik’te de yaşandı. Butik içerisinde birbirinden farklı eski eşyalar bulunuyor. Kitap, elbise, tasarım örgü ürünleri, giyim, antika, nostalji, eskiye dair ne varsa dükkana konumlandırılmaya çalışıldı.

Geçmiş yıllarda ikinci el eşyaya oluşan antipatik tutumun, içinde bulunduğumuz günlerde yerini hoşgörüye bıraktığını belirten Hatun Tok, dükkanını ve eskiye dönük merakını gazetemizle paylaştı.

“ESKİYİ DÖNÜŞTÜRMEK BENİ HEP CEZBETTİ”

Hatun Tok, “Kendi işyerim. Çanakkale’de 5 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce Tekirdağ Çorlu’da yaptım. Dükkanı bu şekilde yapabilir miyim fikri Kooperatifte çalışırken geldi. Bir Kooperatifte müdürdüm. Ordan gelen bir yapısı vardı. Kişilik olarak dönüştürmeyi seven bir insanım. Eskiyi dönüştürmek beni her zaman cezbetti. Biliyorsunuz ki tüketim toplumundayız. O yüzden eskiyi yeniye çevirip, daha çok öğrenci kitlesine yönelmeyi hedefledim.

BU İŞİ DIŞLANMIŞ VE KIYIDA KÖŞEDE KALMIŞLAR YAPIYOR”

Dükkandaki ürünlerimizi büyükşehirlerden gezerek ediniyorum. Sürekli şehir şehir geziyorum. Büyük şehirlerde bu işi yapan toptan yerler var. Oralardan alıyorum. Bu işi genelde dışlanmış, kıyıda köşede kalmış insanlar yapıyorlar. Zamanla bu yaptıklarını işe dönüştüren insanlardan bahsediyorum. Çöpten topluyorlar, çalıştıkları yerlerden alıyorlar. Aldıklarını pazara götürüyorlar, bizde onlardan alıyoruz. Böylelikle zincirleme bir sistem kurulmuş oluyor. Herkes bir şekilde emeğiyle ve onuruyla para kazanıyor.

“2. EL EŞYA DEYİP TEPKİ GÖSTEREN ÇOK OLUYOR”

2.el eşya diyip tepkisi olan çok oluyor. Kokuyor diyerek dükkandan çıkanlarda çok güzel kokuyor diyip dükkana girenlerde oluyor. Biz bunlara alışkınız. Bu iş tercih meselesidir. Herkes bu işi yada ürünleri sevmek zorunda değil. Çanakkale’de ilk zamanlar bu işe  hoş bakmayan insanlar daha çoktu. Şimdilerde o ilk zamanlarda tepki gösteren insanlar bile gelip burada kahve içebiliyorlar, alış veriş yapıyorlar. İnsanlar zamanla alışıyorlar ve kavrıyorlar.

“ESKİ ADINA HER ŞEYİ ALMAYA ÇALIŞIYORUM”

Dükkana eski adına her şeyi almaya çalışıyorum. Özellikle kitap, elbise, kendi tasarımlarım dükkanda bulunuyor. Ben tasarımcıyım. El sanatları okudum. Örgü, dikiş, nakış konusunda becerikliyim. Kendi yaptığım ürünleride satıyoruz.

“KADINLAR VE ÖĞRENCİLER ÜRÜNLER YAPIP GETİRİYORLAR”

Dışardan kadınlarda ürün getiriyorlar. Evinde örüp, üretip getiren kadınlarda oluyorlar. Onlardan hiç. Bir maddi beklenti olmaksızın ürünleri alıp satıyoruz. Kadınların yanı sıra öğrenciler bir şeyler yapıp getiriyorlar. O ürünleride satıyoruz. Biraz toplanma alanı gibi oldu. Dükkanda çok eski olan ilk tekstil ürünleri mevcut. Örneğin ilk gömlekler, savaş zamanından kalan çömlek ve bakırlar var. El yapımı çömlekler mevcut. Antika konusunda çok uzman değilim ama eskiye dair ne varsa almaya gayret ediyorum. Çok özel parçalarıda satmaya yanaşmıyorum.

“BU İŞ VE BU İNSANLAR DESTEKLENMELİ”

Ben bu tip insanların ve dükkanların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben bu işi ticaret olarak yapıyorum ama Türkiye’de bu işi yapan insan sayısı fazla. Bu işe çok iyi bir gözle bakılmıyor. Gerekli mecraların destek olması gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale’de oluyor gibi bir kaç arkadaşımız var bu işi yapan ve zamanla daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech