Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Troas’tan Gelibolu’ya

Çanakkale Rehberler Odası Başkanı

Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Adem Biçer, Çanakkale’de yapılacak yürüyüş yolu projesini, detaylarını ve süreci gazetemizle paylaştı. Troia Yılı’na kadar projenin önemsenmediğini söyleyen Biçer, yeniden harekete geçerek yol ile ilgili çalışmaların Çanakkaleliler ile birlikte yapılmamasına dikkat çekti.

Çanakale Rehberler Odası Başkanı Adem Biçer, yürüyüş yolunu gazetemize anlattı. Biçer, Troia Yılı’ndan önce bu projeyle turizme katkı sağlamaya çalıştıklarını ancak önemsenmediğini belirterek projeyi yeniden gündeme getireceklerini anlattı. 165 km’lik bir yürüyüş yolundan söz eden Biçer, Likya Yolu’ndan çok daha kapsamlı bir yolun yapılabileceğine dikkat çekti. Biçer, konuya eleştirel bir gözle de yaklaşarak Çanakkale’de bu yol için emek veren rehberler yerine Likya Yolu’nu ortaya çıkarak Kate Clow ile çalışılmasına tepki gösterdi.

“Troia Yılı’nı önemsiyor ve destek veriyoruz. Şehre katkılı olmasını istiyoruz. Başlangıcından beri biz de varız. Rehberler olarak bizim de projelerimiz var.” diye söze giren Biçer şöyle devam etti:  “Hatta Troia Yılı’ndan da önce arkadaşlarımızın yürüyüş yolu projesi vardı. Uygun bir ortam bekleniyordu. 2012 yılının kış aylarında arkadaşlarımızdan altı tanesi bir alan inceleme yürüyüşü yaptılar. Çanakkale’den başlayıp Kaz Dağları’na kadar yürüdüler. Bu inceleme 6 ay sürdü. 350 km’lik yürüyüşte 165 km’lik bir yürüyüş parkuru oluşturuldu. Bunun tamamını gps kaydına aldılar. İşaretleme yapılacak yerler, yollar, parkurlar ve ayrı ayrı isimleri belirlendi. Bunlar projelendirildi. Oda kurulduktan hemen sonra eski valimize arz ettim konuyu. Çok fazla gündeme alınmadı yürüyüş parkuru. Bazı bölümleri popüler oldu.”
“ÇANAKKALE ÇOCUKLARININ YAPTIĞI PROJEYİ BİR İNGİLİZ’E YAPTIRMAK DOĞRU DEĞİL”

Troia Yılı’na kadar bizim projemiz hiçbir yerde destek görmedi diyen Biçer, şu ifadeleri kullandı: “Biz projeyi 5 yıl önce başlattık. Şuan Aziz Pavlus Yolu çok popüler. Biz rehberler olarak yıllardır anlatıyoruz. Çalıştaylarda da dile getirdik, getiriyoruz. Fakat biz bu konuyla ilgili sonuç alamadık. Kimse sorumluluk almadı. Bölgedeki konaklama sayısını arttırmak için bu tip projeler çok önemli. Sürdürülebilir turizm adına da önemli bir adım. Troia Yılı ilan edilene kadar bu yürüyüş yolu hiçbir yerde duyulmadı.  Çünkü önemsenip gündeme alınmadı. Şimdi bakanlığın bütçesi için yol projeleri ortaya çıkıyor.  Bunun çıkış kaynağı bizken başka yabancı danışmanlarla bu işleri yapmak yanlış olur. Çanakkale çocuklarının ortaya attığı bir projeyi bir İngiliz’e yaptırmak doğru değil. Şu olabilir; entegre edilebilir. Zaten Aziz Pavlus bizim projemizde de var. Asos’a kadar uzayan bir parkur. İş birliğinde olabilirdi.Troia Yılı’nın ardından herkesin “Yürüyüş Yolu” projesine girmesi bizi rahatsız etti. Şu anki projeler bizdeki parkurun bir kısmından oluşuyor.  Bizim parkurun 60 km’lik kısmı diyebiliriz. Fethiye’deki Likya Yolu’nu da yapan Kate Clow’un adı geçiyor projede.  Bu insan Çanakkale’yi ne kadar tanıyor? Referansı Likya Yolu tamam fakat bizim burada arziyi karış karış gezerek kayıtlarını yapan, emek veren insanlarımız varken bu uygulama yanlış oluyor. Bizler birlikte çalışmaya da varız. Kurumlarımızın da burada dikkat etmesi gereken önce şehre bakmak. Çanakkale’de yıllardır yapılan hatalardan biridir bu.”

KAZ DAĞLARI AVANTAJA DÖNÜŞMELİ

Biçer,  son olarak  yapılması istenen yolun içeriklerinden bahsederek şöyle konuştu: “Bizlere bu projede destek olunmadı. Biz yeniden valimizle konuyu görüşeceğiz. Vali yardımcımızla görüştük. Birçok kurum da şu an bizi destekliyor. Onlarla da görüştük. Milli Parklar Müdürlüğü ile görüştük. Alan Başkanlığı ile de görüşeceğiz. Çünkü Mehmetçik Yolu’nu karşıya uzatmak istiyoruz. Kaz Dağı’ndan Gelibolu’ya uzanan bir yol olacak. En az 1 hafta konaklama olacak.
Troas ile Gelibolu’nun yol ile birleşmesini istiyoruz. Troas Bölgesi çok zengin. Bu 165 km’lik yolu tek yol olarak da adlandırmadık. Bunun içerisinde Hector Yolu, Mehmetçik Yolu, Anadolu Tabyaları, Achilles Yolu, Aziz Pavlus Yolu, Aristo Yolu bulunuyor.
Her yol bir köyde bitiyor. O köy de kalkınacak. Köylüsünden bakkalına ve taşımacısına herkes kalkınacak. Ev pansiyonları, köy kahvaltıları olacak. Her şey profesyonelce yapılacak.
Tur programlarına girmeyen Mehmet Akif Yolu’nu da projenin içine alarak bilinirliğini sağlamak istiyoruz. Kaz Dağları’nın zenginliğini avantaja çevirmemiz lazım. Çanakkale’de tarih, kültür, doğa açısından çok zengin. Tüm kurum, kuruluş ve STK’larımızın maddi–manevi somut desteğini görmeyi arzu ediyor ve her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bir kere daha belirtmek istiyoruz.”

Yıldız Sağlam

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech