Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

STK Temsilcilerinden Maden Tepkisi

Kazdağları ve eteklerinde yapılan,

Kazdağları ve eteklerinde yapılan, Gökçeada’da yapılmaya çalışılan maden arama çalışmaları konusunda STK Temsilcileri görüşlerini gazetemizle paylaştı.

Çanakkale bölgesinde yapılması planlanan altın madeni arama çalışmalarının doğaya vereceği zarar yüzünden tepkilerin çığ gibi büyüdüğü kentte, STK Temsilcileri de konuyla alakalı olarak görüşlerini gazetemizle paylaştı. Bu kapsamda Tar-Koop Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit konuyla alakalı gazetemize şu açıklamalarda bulundu.

Tar-Koop Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz: “Öncelikle Çanakkaleli vatandaşların tek su kaynağı olann Atikhisar Barajı’nın üst kısmında yabancı bir şirket tarafından yapılmak istenen ve Gökçeada Yuvacık Köyü Mevkiinde başka bir şirket tarafından yapılmak istenen Altın madenlerine karşı olduğumu belirtmek isterim. Tabiki ülkenin yeraltı kaynaklarını ekonomiye kazandırmak çok önemli ama burada alt üst olması muhtemel bir doğa ve ekosistemden bahsediyoruz. O ekosistem ki belki yüzyıllarca sürede meydana gelmiş bir ekosistem… Bu Altın arama çalışmalarının üretim alanlarına ve tarım üretimi için gerekli su kaynaklarına da zarar vermesi ihtimali söz konusu olabilir.

 

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya: “Ülkedeki yeraltı kaynaklarının araştırılıp bulunması ve çıkarılarak ülke ekonomisine katkı sağlamak amacı ile kullanılmasına karşı değilim. Ancak bu çalışmalar yapılırken, bölgenin üretim alanları, tarımsal faaliyetlerin yapıldığı tarlalar ve bu tarım faaliyetleri için kullanılan suların zehirli kimyasallarla kirletilmesi çok büyük sorunlar doğurabilir. Biz üreticiyi ve bölge halkının sağlığını tehdit edecek her türlü uygulamanın sakıncalı olduğuna inanıyoruz. Bu işlemler yapılacaksa bile gelişmiş teknolojilerle yapılmalı ve bir tek insan, su kaynağı ve üretim alanı ile doğanın zarar görmeden yapılması gerekir. Tekrar ederek belirtiyorum bölgeye, bölge insanına ve bölgedeki üretim alanlarına tehdit oluşturan hiç bir uygulamayı desteklememiz söz konusu değil.”

 

TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit: “12-18 Aralık tarihleri arası Yerli Malı Haftası yapıyoruz ancak yerli malı diye birşey kalmadı. Ülkenin yeraltı, yerüstü tüm kaynakları yabancı şirketlere peşkeş çekiliyor. Atikhisar Barajı bu aramalar kapsamında tehdit altında… Dünyada su kaynakları yıllar geçtikçe azalıyor ve ülkemiz de bu durumdan olumsuz etkilenen bir ülke. Böyle devam edersek içmek için kullanabileceğimiz bir su kaynağımız da kalmayacak.”

 

Engin Ören

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech