Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu testleri ihmal etmeyin

Tüm hastalıkların en önemli

Tüm hastalıkların en önemli bölümünü oluşturan erken tanı, tedaviler için olmazsa olmaz kural. Erken tanıya giden yol ise elbette düzenli kontrollerden oluşuyor.

Yaşamsal öneme sahip olan sağlık testleri özellikle kadınlar için belirtilen sürelerde gerçekleştirilerek birçok hastalığı başında yakalayabilir, özellikle kadınlarda oldukça yaygın görülen meme ve yumurtalık kanseri gibi kanserlerden korunabilirler.

Mutlaka Yaptırılması Gereken Sağlık Testleri

VAJİNAL SMEAR TESTİ

18 yaşını aşmış ve aktif bir cinsel hayata sahip her kadın yılda bir kez mutlaka pap-smear testi yaptırmalı. Bu test ile birlikte son dönemlerde jinekolojik kanserler arasında en yaygın olan rahim ağzı kanserleri de çok erken safhalarda teşhis edilebiliyor.

KAN GRUBU VE HEPATİT TESTİ

Hangi yaş grubunda olunursa olsun herkes mutlaka kan grubu ve Hepatit testlerini yaptırmalı. Ülkemizde ciddi bir sorun halini alan Hepatit B ve C hastalıklarını birçok kişi taşıdığından habersiz. Bu sebeple hem bulaştırmaya hem de kendine zarar vermeye elverişli konuma gelmekte. Bu hastalıkların kesin bir tedavisi olmamakla birlikte sadece Hepatit B’den aşı ile korunmak mümkün.

HER AY ADET BİTİMİNDE KENDİ KENDİNE EL İLE MEME MUAYENESİ

Eğer 40 yaşının altındaysanız ve herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsanız her ay adet bitimi döneminde elinizle doğru hareketler uygulayarak memenizi muayene etmelisiniz. Ayrıca 3 yılda bir doktor muayenesi ile çok daha gerçekçi sonuçlara ulaşmanız mümkün olacaktır. Eğer doktorunuz gerek görürse meme ultrasonografisi ile tam bir taramadan geçmeniz de mümkün olacaktır. 40 yaşından önce mamografinin tanısal bir değeri ne yazık ki bulunmamaktadır. Ayrıca eğer bir şikayetiniz varsa ya da ailenizden birinci derece yakınlarınızda meme kanseri yaşanmış ise bunu doktorunuz ile paylaşarak kontrollerinizi sıklaştırabilirsiniz.

GASTROKOPİ VE KOLONOSKOPİ

Mide ve bağırsak sistemi vücuttaki hayati organların başında gelir. 40 yaşından itibaren 40 yaşına kadar her 5 yılda bir, 50 yaşından sonra ise her 3 yılda bir düzenli olarak gastrokobi ve kolonoskopi sağlık testleri yaptırılmaları gerekmektedir.

MAMOGRAFİ

Ailesinde meme kanderi bulunan kişilerde 35 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak yapılmaya başlanan meme muayenesi 40 yaşından itibaren mamografi ile devam ettirilir. 50 yaşına kadar yılda 2 kez, 50 yaşından sonra ise her yıl düzenli olarak 1 kez meme muayenesi yaptırmak meme kanserinin erken teşhisinde en etkili çözümdür.

KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ

Menopoza girene kadar en az 1 kez, menopoza girdikten sonra ise mutlaka ölçülmesi gereken kemik yoğunluğu, özellikle menopozdan sonraki ilk 5 yıl içinde fazla erimeye uğrar. Bu süreçte ise her 2 yılda bir düzenli ölçüm yapılması kadınların faydasına olacaktır.

Belirli bir yaş üzerindeki kadınların ayrıca görme kayıpları yaşayabileceğini belirten uzmanlar her yıl mutlaka göz muayenesi de yaptırmaları gerektiğini belirtiyorlar.

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech