Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İlaçlar da zamdan nasibini aldı

Dünyada birbiri ardına yaşanan

Dünyada birbiri ardına yaşanan krizlere, ülkede yaşanan sorunlar da eklenince Dolar ve Euro aldı başını gitti, TL her zamanki gibi değer kaybetti. Üst üste uygulanan zam politikalarından ilaçlar da nasibini aldı. 19 Aralık’ta ilaçlara zam gelecek. Esas zam yüzde 15-20 oranında Şubat ayında uygulanacak.

Döviz kurunun son derece hareketli olması ve TL’nin Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesinin faturası vatandaşa kesilmeye devam ediyor. Vatandaş 19 Aralık tarihinden itibaren Eczaneden aldığı ilaçları yüzde 16’lık bir fiyat artışı ile alacak. İlaçlara esas zam Şubat ayında Döviz, kur farkından dolayı gelecek. Vatandaşın cebinden ilaçlara çıkan para miktarında yüzde 15-20 arası bir artış yaşanacak. 19 Aralık itibari ile 1325 kalem ilacın fiyatı değişmeyecek. 962 kalem ilacın fiyatı yüzde 14 düşecekken, 915 kalem ilacın fiyatı ise yüzde 16 artacak. Yaşamın her alanında zamlarla boğuşan vatandaş artık hastalandığında iki kez daha düşünecek.

Çanakkale Eczacılarından Ali Uyanık, gazetemize İlaç fiyatlarında yaşanacak fiyat politikası hakkında bilgiler verdi. Uyanık konu ile ilgili, “Her yıl sonunda ilaç fiyatlarında bir düzenleme yapılıyor. Yıl içerisinde Türkiye’de ilaç fiyatları Avrupa Birliği üyesi 5 ülkenin oradaki fiyatlarının ortalaması baz alınıp onun belli bir oranda karşılığı TL olacak şekilde uygulanıyor. Bunun yanı sıra Döviz kurundaki değişkenlik Türkiye’deki ilaç fiyatlarını değiştiriyor.”

“915 KALEM İLAÇTA, YÜZDE 16 ARTIŞ OLACAK”

“Bu yılda Aralık ayında yaklaşık 1325 kalem ilacın fiyatı değişmeyecek. 962 kalem ilacın fiyatı yüzde 14 oranında düşecek. 915 kalem ilacın fiyatı ise 19 Aralık itibari ile yüzde 16 artacak. Bu birinci fiyat değişikliğidir. Bir de dövizdeki o değişimle beraber oluşan TL karşılığı tutarın oranında muhtemelen Ocak ayında veya Şubat ayında bir fiyat güncellemesi yapılacak. İlaçlara uygulanacak esas zam odur. Yüzde 15-20 aralığında bir zam olacağı söyleniyor. Bu arada eczanelerde, depolarda ve firmalarda yani ilacın hastaya ulaşması anlamında üretici firmalar ürünü ecza depolarına veriyor. Ecza depoları eczaneye, en son eczane kanalıyla hastaya ulaşıyor. Burada dalgalanmalar oluşuyor.”

“EKONOMİ ÖN GÖRÜLÜR DEĞİL”

“Ülkedeki genel ekonomik durumun ön görülür halde olmasından dolayı durumun ilaca yansımasını görüyoruz. Bu durumdan hastalar mağdur hale geliyor. Yıllık enflasyonun 12’lerde olduğu bir ortamda o oranda bir fiyat artışı söz konusu oluyor. Bize bildirildiği ve geçerli kılındığı noktada bu fiyatları uygulamaya başlayacağız” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

 

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech