Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gökçeada’nın siyasileri birleşti!

Karşı karşıya kaldığı maden

Karşı karşıya kaldığı maden tehdidi ile bir süredir ülkenin ve kentin gündeminde yer tutan Gökçeada’nın siyasi parti başkanları, Gökçeada için birleşti. Gökçeada’nın İYİ Parti’li Belediye Başkanı ilk ve en güçlü tepki gösteren isim olurken, AK Parti, CHP ve MHP İlçe Başkanları da ÇED süreci konusunda gazetemize değerlendirme yaparak, konunun siyaset üstü olduğunu ve organik ve ‘sakin şehir’ unvanı olan adada maden faaliyetine izin vermeyeceklerini vurguladı.

 Bütün dünya üzerinde tatlı su kaynakları açısından kendine yetebilen 4 adadan biri olan Gökçeada’da yapılması planlanan altın ve gümüş madeni arama projesi için ÇED sürecinin başlaması bütün adalıları ayağa kaldırdı.  Partilerin Gökçeada İlçe Başkanları da konuya ilişkin görüşlerini, gazetemizle paylaştı.

SİYASİ PARTİLER TEK YÜREK OLDU

Yakın zamanda göreve gelen ve maden faaliyetlerine her platformda karşı olduğunu söyleyen Gökçeada AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mahmut Kolçak; “Biz İl Başkanımızla, Milletvekillerimizle görüştük. Bunun Gökçeada’da olmaması gerektiğini dile getirdik. ÇED görüşmelerinde Gökçeada Belediyesi’nin de bir kurum olarak görüşünün alınması gerektiğini dile getirdik. Adadaki İlçe Başkanları ile birlikte hareket ettik. Hükümetimiz de zaten Gökçeadalıların üzüleceği hiçbir şeyin altına imza atmayacaklarını dile getirdi. Zaten ÇED raporunda tek olumsuz görüş bile iptal olmasına yetiyor. Gökçeada Belediyesi’nden de görüş alınacak. Biz adamız için elimizi taşın altına koyduk. Doğal yapının bozulacağı, su kaynaklarının kirleneceği hiçbir şeye izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

“SAVAŞLAR MADEN İÇİN DEĞİL, SU İÇİN ÇIKACAK”

Maden faaliyetlerine karşı savaşın başında yer aldığını vurgulayan Gökçeada MHP İlçe Başkanı Mehmet Şahin, “Madenciliğe ve doğanın bozulmasına sonuna kadar karşıyız. Gökçeada’mızın geleceğini hep birlikte korumak bu yeşil doğaya sahip çıkmak zorundayız. Bu coğrafya, Türkiye’nin en büyük adasıdır. Şu anda kamuoyunda oluşan duruşu biz başlattık. Madencilerin vereceği zarara göre biz de tedbirimizi alacağız. Doğamızı kirlettirmeyiz. Süreç nasıl başladı nasıl devam edecek. Altın önemli bir madendir tamam da neden Gökçeada? Bunun Anadolusu var, doğusu var, batısı var. Dünya üzerinde bundan sonra çıkacak savaşlar madenler için çıkmayacak, su için çıkacak. Doğal su kaynaklarımız bu kadar kıymetli iken neden kirletelim, kirletmelerine izin verelim. Biz bu doğal yapıyı bozarsak çocuklarımıza ne vereceğiz? Madenin değeri belli bir zaman sonra biter, suyun ise devamlılığı vardır. MHP olarak bizim tavrımız, duruşumuz nettir. Halkın yanındayız. Adamızı bir bütün olarak korumak zorundayız. Bu duruşumuzu korumak için de her türlü şeye açığız.” dedi.

 GÜNEŞHAN KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

Çanakkale Merkez’de düzenlenen toplantıya destek vermeyen, destek verilmemesini talep ettiği iddia edilen Gökçeada CHP İlçe Başkanı Memet Güneşhan da gazetemize yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bizim maden arama çalışmalarına karşı görüşümüz nettir, biz bu çalışmalara tamamen karşıyız. Gökçeada’da bu çalışmalar daha önce yürütülmüş. MTA eli ile 72 kere sondaj çalışması yapılmış. Yeni başvuru yapan şirket ise 2011-2015 yılları arasında bu işlemi devam ettirmiş. O zamanlar gündeme oturmayan bu mesele, işin sonucu maden çıkarmaya gideceği için tepki aldı. Biz CHP olarak maden arama işlemlerinde, özellikle vahşi madenciliğe, siyanür kullanılmasına kesinlikle karşıyız. Bunun durdurulması, engellenmesi için parti olarak elimizden geleni yapacağız. Biz şimdi, bu süreçte kurum görüşleri alındıktan sonra verilecek olumsuz raporlara rağmen yasayı delerek altın aramaya çalışırlarsa, bunun da karşısında olacağız. Belediye Başkanımız bir basın açıklaması yaptı. Kendisine gelen kurum görüş yazısına cevap verip gitse idi daha güzel olurdu. Kurum görüşünü bildirmeden gidip basın açıklaması yaptı çelişki yarattı.”

 “MADENCİLERE KARŞI TEK SES OLMALIYIZ

“‘Gökçeada bir daha maden ile anılmasın’ şeklinde bir platform kurulmalı ve mücadele edilmelidir.” diyen 3. döneminde yeniden başkan seçilen Güneşhan, “Biz de bu platformun içerisinde aktif bir şekilde yer alırız. Diğer kurumlar arasındaki iletişimi de birleştirmeyi de üstleniriz, kurumlar, yerel yönetimler ve partiler arasındaki çelişkileri de yumuşatarak o görevi de biz üstleniriz. Madencilere karşı tek ses olmalıyız. AK Parti ve Belediye arasındaki kısmi serinliği gidermek ve onları bir platformda uzlaştırma rolünü de üstleniriz.”

Güneşhan’ın gazetemize yaptığı maden karşıtı konuşmasına rağmen önceki gün merkezde düzenlenen, eylem planı hazırlanan toplantıya katılmaması ve birilerinin figüranı olunmaması için katılım gösterilmemesi yönünde attığı mesaj iddiaları da dikkat çekti. Güneşhan, kendi partilileri tarafından da eylem kırıcı olarak eleştirildi.

Dilek Akşen

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech