Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytin sezonu iyi kapatacak

Zeytin sezonu iyi kapatacak

Zeytin sezonu iyi kapatacak

Özellikle Ayvacık ve Ezine ilçelerinde Ekim ayında başlayan zeytin hasadı aralık ayı sonuna kadar devam edecek.  Hasat döneminde hava şartlarının olumlu gitmesi üreticinin de toplayıcının da işini kolaylaştırdı.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya zeytinin verimli bir yıl olduğunu ancak geçtiğimiz sene kadar bir yağ üretimi beklemediklerini dile getirdi. Başkan Kaya; “Geçtiğimiz yıl hastalıklarla mücadele noktasında sıkıntılı bir yıldı. Son zamanlarda havalar kurak gidince zeytinler ufak kaldı. Bu sene zeytinler biraz daha tok. Ancak geçen sene yağ oranı daha yüksekti, üretim azdı. Bu sene üretim çok oldu ama yağ alımı geçen seneki gibi olmadı. Geçtiğimiz sene kayıt altına alınmış olan yani destekleme almış olan, 304.000 dekar alanda 156.000 ton zeytin üretimi yapıldı. Bu kayıt dışı üretimle birlikte 200.000 tona kadar çıkmıştır. Bu sene bu sayıların üzerine çıkılır diye düşünüyorum. Hasat sırasında havalar çok iyi gitti. Eğer yağmur ve soğuk olsaydı hasat aşamasında sorunlar yaşanabilirdi.” dedi.

İŞÇİ MALİYETLERİ YÜKSEK

İşçi maliyetlerinin yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kaya; “İlimizde bir çok ürün yetişiyor. Zeytin de ciddi bir üretimin olduğu ürünlerden bir tanesi. Diğer üretimlerimizin  bittiği noktada ilimizde zeytin hasadı başlar. Ekim, kasım ve aralık ayı zeytin için hasat ayıdır. Ayvacık ve Ezine bölgesinde zeytin ağırlıktadır. Ancak üretim de birtakım zorluklar var. Bakımı kolaydır zeytinin ama toplama noktasında işçi gerekliliği doğar. İşçi maliyetleri  biraz yüksektir.kadınlar 60, erkekler 80 TL yevmiye ile çalışır . Elle toplama noktasında maliyetler  o kadar yukarı çıkar ki yeri gelir  topladığın zeytinden kazandığın parayı işçiye vermiş olursun. Yeni makine ekipmanlar devreye girdi. Silkeleme, sıyırma, toplama araçları ile zeytin daha hızlı toplanır hale geldi.  Bu da zeytin üreticisini rahatlattı ancak ekipmanlar tabi biraz maliyetli. Yevmiyeli bir işçi  günde 75- 100 kilo zeytin toplayabilir. Ancak makineler işin içerisine girince günde 300-400 kilo zeytin toplanabilir.” dedi.

ZEYTİNDE VAR YILI

Zeytinin var yılında olduğunu da ifade eden Başkan  Kaya; “Bölgemizde zeytin yağının çıkarma maliyeti yüzde ondur. Toplanan zeytinden yağ çıkarmak için eğer para verilmeyecekse fabrika yağın yüzde onunu alır. Parasını vermek isteyen üreticilerde 14-15 TL üzerinden çıkan yağın yüzde on parasını fabrikaya verir.Bu sene zeytin ağaçlarında bir takım hastalıklar meydana geldi. İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen mücadele noktasında başarılı bir yıl oldu.  Yeni ağaçlar her yıl zeytin verir. Eski klasik ağaçlar bir yıl zeytin verirse, bir yıl vermez. Bu sene tüm ağaçlar zeytin verdi. Zeytin için verimli yıl diyen üretici 4 kilo zeytinden bir kilo yağ almış demektir.” dedi.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech