Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İçme suyumuzdaki ağır tehlike

Çanakkale Çevre Bileşenleri Platformu’ndan alınan bilgiye göre Kirazlı altın madeni ruhsat alanında ağaç kesimlerinin başladığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Dr. Türker Savaş; “Ağaç kesimine izin verenler maden şirketinin gayrı sıhhi işletme ruhsatı alacaklarını nerden biliyorlar?” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Yenilenebilir Enerji Panel ve Atikhisar Barajı Havzasında Metalik  Madencilik faaliyetleri konulu basın açıklaması düzenledi.

ÇANAKKALE’NİN SUYUNU İÇİLMEZ HALE GETİREMEZSİNİZ”

Atikhisar Barajı’nın başladığı yerde, su toplama havzasının üzerinde bulunan Kirazlı Köyü’ne yakın, Balaban Tepesi arka tarafındaki bölgedeki Kirazlı altın madeninde açığa çıkacak 40 bin ton ağır metal bir doğa felaketine sebep olacak ve içme suyu için tek kaynak olan Atikhisar Barajı da ağır bir tehdidin altında kalacak.

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş; “Kirazlı altın madeni Çanakkale’mize içme suyu sağlayan Atikhisar Baraj havzası için önemli bir risk taşımaktadır. Kirazlı altın madeninin Çanakkale’mizin suyunu ve toprağını kirletme olasılığı çok büyüktür. Madende 26 bin ton siyanür kullanılacak,açığa çıkacak 40 bin ton ağır metal çevre açısından felaket demektir. Çanakkale Çevre Platformu bileşenlerinden aldığımız bilgiye göre Kirazlı altın madeni ruhsat alanında ağaç kesimlerine başlanmıştır. Henüz gayri sıhhi işletme ruhsatı almamış olan altın maden alanında eğer ağaç kesimine izin verilmiş ise bu hukuksuzdur. Ağaç kesimine izin verenler maden şirketinin gayrı sıhhi işletme ruhsatı alacaklarını nerden biliyorlar? Söz konusu şirkete açılan, Kirazlı maden alanı ile ilgili ÇED iptal davası halen sürmektedir. Ağaç kesimine izin verenler davanın sonucunu biliyorlar da mı gayrı sıhhi işletme ruhsatı almamış altın maden şirketine izin veriyorlar? Kirazlı altın madeni ruhsat alanında geri dönüşü olmayacak bir şekilde, henüz gayrı sıhhi işletme ruhsatı olmadan ormanın tahribine izin verenlerin Çanakkale halkı ile birlikte takipçisi olacağız. Çanakkale’nin suyunu içilemez duruma getirilmesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

ENERJİ ÜRETİMİ ÇEVREYİ KİRLETMEDEN DE MÜMKÜN”

2 Aralık Cumartesi günü saat 14:00’da Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde düzenlenecek olan panel hakkında da bilgi veren Şube Başkanı Dr. Savaş; “Panelde, çağımızın en önemli konularından birisi olan ‘enerji üretimini’ Çanakkale halkı ile konuşacağız. Bilindiği gibi Çanakkale’de 3’ü aktif, 2’si inşa halinde olmak üzere toplam 5 termik santral yanı sıra 11 yeni termik santralinin yapılması planlanıyor. Termik santrallerinin baca gazlarından oluşacak asit yağmurları sonucunda meralar, tarım alanları ve ormanlar ciddi şekilde olumsuz olarak etkilenecektir. Tüm bunların yanı sıra santrallerin tamamı kurulursa yılda 45 milyon ton kömür yanacak ve bu kömürlerden 25 milyon ton kadar kül oluşacaktır. Bu küllerden çevreye, radon gazı gibi zararlı gazlar yayılacaktır. Aynı zamanda küllerden yağışla birlikte ağır metaller etrafa yayılacak, yer altı ve yer üstü suları kirlenecektir. Bu gazlar ve ağır metaller bilindiği gibi kanserojendir. Bu santraller tüm ekosistemin bozulmasına neden olacaktır. Evet, enerjiye ihtiyacımız var. Ama biz biliyoruz ki enerji üretimi çevreyi kirletmeden ve zarar vermeden de mümkündür. İşte organize ettiğimiz bu panelde söz konusu enerji üretiminin nasıl mümkün olabileceğini konuşacağız ve tartışacağız. Panelde konuşmacı olarak, Türkiye’de yenilenebilir enerji üretimi dendiğinde ilk akla gelecek isim olan, Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar yanı sıra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seçkin Bakkırcı ve Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Erkan Güçyetmez yenilenebilir enerji konusunda bizlerle görüşlerini paylaşacaklardır. Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar aynı zamanda Dünya Biyoenerji Birliği Başkan Yardımcısı, Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği üyesidir.” dedi.

Dilek Akşen

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech