Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çift teker tercih sebebi

Motosiklet kullanımının bir hayli

Motosiklet kullanımının bir hayli fazla olduğu şehrimizde, motosiklet fiyatları dolara gelen zamlarla artışa geçti. Vatandaş, motosiklet alırken yüzde 15’lik bir fiyat artışı ile karşılaşacak. Mazottaki artış arabalardan sonra motosiklet piyasasını da vurdu.

Sokakları dar, kaldırımları sıkışık bir teknik yapıya sahip olan Çanakkale’de motosiklet kullanımı bir hayli fazla. Vatandaşlar park sorunu olmaması, bakım maliyetlerinin düşük olması ve daha az benzin sarfiyatı açısından motosikletleri sıklıkla tercih ediyor. Tüm bu sebepler son bir ayda akaryakıta gelen peş peşe zamlarla tepe taklak oldu. Dolardaki kur artışı ve akaryakıt zamları motosiklet satışlarını etkiledi. Motosiklet almak isteyen bir vatandaş yüzde 15’lik bir zamla karşı karşıya kaldı. Kent esnaflarından Birol Avcı motosikletteki fiyat artışlarını, motosiklet kullanımında dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemlerini ve kentin vatandaşı motosiklete yöneltmesini değerlendirdi.

Avcı Dolar ve Euro’daki yükselişin motosiklet satışlarını yüzde 15 oranında etkileyeceğinin altını çizdi. Yüzde 30 oranında alınan gümrük vergisine, kur artışı ve akaryakıt zamları eklenince motosiklette zamlardan nasibini aldı.

YÜZDE 15 ORANINDA ARTIŞ YAŞANACAK”

Avcı, “Kur artışlarının bizim sektörde verebileceği en büyük zarar aksesuar satışlarında yaşandı. Şubat ayında gelen yüzde 30 gümrük vergisi ile yükselen fiyatlar son 1 ay içerisinde ekonomideki olumsuz dalgalanmalar satış fiyatlarını yüzde 10 oranında etkiledi. Bu fiyat artışları tüketiciye yeni yeni yansımaya başladı. Muhtemelen insanlarımız biraz daha düşünüp tamamen ihtiyaçlarını belirleyip alışveriş yapacaklar. Bu fiyat artışlarında yaşanan olumsuz tablo bizim gibi üretim yapmayan ülkelerde oluşan bir tablodur. Türkiye ekonomisi yıllardır kırılgan bir ekonomiye sahip. Ortalama 10 ila 15 yıl arasında ciddi bir dalgalanma yaşanır. Kur artışlarına bağlı olarak enflasyonda dalgalanmalar yaşanır. Muhtemelen fiyatlar önümüzdeki aylarda yüzde 5 daha artarak stabil hale gelir. Tüketici yüzde 15 oranında zamlardan etkilenecek.” dedi.

MOTOSİKLETİN YAYGIN OLMASININ 3 NEDENİ VARDIR”

Kentin teknik yapısının getirisi olan dar sokaklar ve çift şeritli yolların sağ şeritlerinin park alanı olarak kullanılması motosiklet kullanımını arttıran başlıca sebepler oldu. Avcı motosiklet kullanımının yaygın olmasını şehrin yapısının dar olmasına bağladı.

Avcı, “Çanakkale’nin birçok yerinin sit alanı olması nedeniyle ve caddelerin dar olması sebebiyle motosiklet kullanımı yaygın. Bu yaygın olma durumu üç başlık altında incelenebilir. 1. Caddelerin dar olması ve çift şeritli yolların neredeyse tamamının sağ şeritlerinin park alanı olarak kullanılması motosikletleri bir ihtiyaç haline getiriyor. 2. Motosiklet araba ile kıyaslandığında, benzin fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı ekonomik bir ulaşım aracı haline geldi. 3. Bakım maliyetleri olarak bakıldığında araba ile kıyaslandığında dörtte bir oranında daha ekonomik. Çok ciddi anlamda park problemi yaşanmayan bir araçtır. Bu üç sebepten ötürü motosiklet arabaya oranla Çanakkale gibi şehirlerde daha popüler hale gelmiştir” açıklamalarında bulundu.

B SINIFI ARAÇ EHLİYETİ İLE MOTOSİKLET KULLANABİLMEK MÜMKÜN”

B sınıfı araç ehliyetine sahip olan vatandaşlar artık motosiklet kullanabilecekler. Ama bir şartla! Yeni çıkan yasa ile bu motosikletler 49cc’yi geçemeyecek. Motosiklet kullanımında hayati derecede önem arz eden aksesuar ve ekipman kullanımları kazalarda yüzde 70 oranında hasarı azaltmaya yardımcı oluyor.

Avcı konu ile ilgili, “Yeni çıkan yasa ile artık B sınıfı araç ehliyetine sahip olan vatandaşlar motosiklet kullanabilecekler. Fakat bu kullanılan motosikletler 49 cc’yi geçmemek şartı ile mümkün olabiliyor. Bu tarz motosikletler elektrikli bisikletlere oranla daha çok tercih edilmeye başlandı. Firmalar özellikle 2008 yılından itibaren bu tip motosikletleri üretmeye başladılar. Bu cihazlar 3.500 ile 6.000 arasında değişiklik gösteriyor.

Ekipmanda birinci sırada kask bulunur. Kask kaza anında sizi korur. Bu işin olmazsa olmazı kasktır. İkincisi kullandığınız motorun beygir gücüne göre ekipman kalitesi çok önemlidir. Bizi tercih eden müşterilere kask, eldiven, dizlik ve mont satarken motorlarının kaç beygir olduğunu sorarız. Örneğin 400 cc bir motosiklete binen bir vatandaşa a sınıfı bir kask satmaz istemiyoruz. Nedeni ile anlatılıyor ama ısrar eden müşterilere satış gerçekleştiriyoruz. Kask bu işin olmazsa olmazı. Dizlikler vitesli motorlarda çok önemli. Montlar yüzde 70’e kadar yaralanma riskini azaltır. İyi bir dizlik özellikle şehir içi kullanımda olası kazalarda müşterinin yaralanma riskini minimalize eder. Kasklarda kullanılan malzemeler titanyum fiber ve karbon olarak değişiyor. Kask fiyatları 350 TL’den 2.500 TL’ye kadar değişiklik gösteriyor” sözlerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech