Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Zeynep Altay, anne mesleği olan eski kitapçılığı Tekke Sokak’ta devraldığı Şeker Portakalı isimli kitapçıda sürdürmeye devam ediyor.
Yedi yaşından beri İstanbul Ortaköy’de annesi ile birlikte kitap satan, neredeyse eski kitapların, dergilerin içerisine doğmuş Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Zeynep Altay. Çanakkale’ye yerleştikten sonra bu tutkusundan vazgeçemeyeceğini anlayınca Şeker Portakalı isimli kitapçıyı devralmış. Eski olan her şeye çok meraklı olduğunu söyleyen 21 yaşındaki öğrenci Altay kendini şu kelimelerle ifade etti:
“KİTAPLARIN İÇİNE DOĞDUM”
“Aslında eski kitapların, dergilerin, atılmış mektupların içerisine doğdum desem yanlış olmaz. Kendimi bildim bileli de bu işin içindeyim. Bu kadar genç yaşta eskiye bu denli merak yadırganıyor insanlar tarafından ama. Benim de anne mesleğim bu. Tabii ki kendimize sahaf demiyoruz. Çünkü sahaflık ciddi bir birikim ve kültür gerektiriyor. Eski kitapçı diyoruz kendimize.”
“ESKİ KİTAPÇILIK SÜRPRİZLERLE DOLU”
“Üniversiteyi Çanakkale’de okumak benim için çok eskiden verilmiş bir karardı. Ben bu kenti gezmeye geldiğimde neredeyse vuruldum diyebilirim. Eğer geçinecek kadar para kazanabilirsem bu kentten gitmeyi hiç düşünmüyorum. Biz annemle Ortaköy’de sahile tezgah açardık. Eski olan kitap, dergi, fotoğraf bunları toplar satardık. Bu işin her aşaması çok keyifli. Bir eve gidersiniz eski kitapları almak için… Karıştırmaya başlarsınız ve karşınıza ne çıkacak hiç bilemezsiniz.”
“ESKİ ÇEVİRİLER ÇOK DAHA İYİ”
“Kimi insan okunmuş kitapları, dergileri alıp okuyamaz ama yeni kitaplar o kadar pahalı ki! Yarısından bile daha az bir bedelle, üstelik yaşanmışlığı olan bir kitabı almak gerçek bir keyif! Üstelik eskiden kitap çevirilerini edebiyatçılar yaparmış bu yüzden kavramlar daha çok oturmuş olur. Yeni dönemde çevirileri çevirmenler yapıyor. O yüzden bazen yazarın cümleleri havada kalıyor. Sadece ilk çevirilerden okumak için bile eski kitap alınabilir.”
“KİTAPSEVERLERİ TEKKE SOKAK’A BEKLİYORUZ”
“Elimde Sümerbank’a ait dergi var mesela çok kıymetli bir yayın. Sonra 1970’li yıllarda bu sokaklarda bir kadına yazılmış mektuplar var. Eski çeviriler var. Bunlar o kadar kıymetli ki… Tekke Sokak’ta şirin küçük bir kitapçı burası. Kitaba meraklı herkesi buraya davet ediyoruz. Gelsinler saatlerce karıştırsınlar kitapları! Zaten karıştırıp içini açmadan da kitap alınmaz. Ben derse gittiğimde annem duruyor burada.”
Dilek Akşen