Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sürmene’den Çanakkale’ye bıçak serüveni

Sürmeneli Leyla Ustabaş, Çanakkale’nin

Sürmeneli Leyla Ustabaş, Çanakkale’nin ilk ve tek Sürmene bıçağı satışını yapmak üzere dükkan açtı. Esnaf içerisinde pek görmeye alışık olmadığımız bıçak satan kadın esnaf olmayı çok sevmiş Ustabaş… Sürmene bıçağı, av ve süs bıçakları meraklılarını, çarşı içinde  Tekke Sokak’a davet ediyor Ustabaş…

2011’den beri Çanakkale’de ikamet eden, Sürmene bıçağı ustası bir aileden gelen iki çocuk annesi Leyla Ustabaş, birçok kadın gibi giyim ya da kozmetik üzerine bir dükkan açmak yerine aile geleneğini devam ettirme kararı aldı.

Çanakkale’nin ilk ve tek Sürmene bıçağı dükkanı olan ‘Bıçak Dünyası Sürmene’nin işletmeciliğini yapan kadın esnaf Ustabaş işini çok sevdiğini, çocukluktan beri bıçakların içerisinde olduğunu anlattı.

Ustabaş, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Abim bıçak ustası olduğu için yıllardır Çanakkale’de de böyle bir dükkan açıp, Sürmene bıçağını tanıtmak istiyorduk. Kentliler çok meraklı. Özellikle erkekler çeşitler için sıklıkla dükkana geliyor. Sürmene bıçağı ömürlüktür. İşlerken usta mahareti ile verilen su bıçağı keskin yapar. Ancak hiçbir bıçak bulaşık makinesinde yıkanamayacağı gibi Sürmene bıçağı da bulaşık makinesinde yıkamaz. Özelliğini kaybeder. Bıçaklarımız el yapımıdır. Meyve bıçağından sapları geyik boynuzundan olan süs bıçaklarına kadar çok çeşidimiz var. Av bıçağına meraklılar da geliyor, mutfak bıçaklarına da, çakılara da. Bizim satışlarımız yaz döneminde ve kurban bayramı zamanında artar.”

Kendine has yapılış şekli, keskinlik ve dayanıklılığı ile tarihi milattan önce (M.Ö) 1000’li yıllara dayandığı rivayet edilen Sürmene bıçağı dünyada birçok ülkede tercih edilen bıçak markaları arasında da yer alıyor. İlçenin adını taşıyan bıçağının meşhur olmasındaki önemli özelliğin ustaların çeliğe su vermedeki maharetinde saklı olduğu, bıçağın keskin olmasında en belirgin özelliğinin ise üretilen bıçaklarda yunus yağının kullanılması olduğunu biliniyor. Bölgede kemençe ve zurna müziği eşliğinde bir çeşit düello olan ‘piçak oyini’ horonunda da kullanılan Sürmene bıçağı son zamanlarda başta Körfez ülkeleri başta olmak üzere pek çok yabancı turistin de ilgisini çekiyor. Sürmene bıçağı kalitesine göre 10 liradan başlayarak 30 bin liraya kadar uzanan fiyatlarda da alıcı buluyor.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech