Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SGK günde 30 şikayet alıyor


Çanakkale Sosyal Güvenlik Kurumu

Çanakkale Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Basri Tümsek; sigortasız çalıştırılan işçiler, şikayetler ve sonrasında uygulanan yaptırımlar hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Çanakkale’nin genel anlamda bilinçli olduğunu ifade eden Tümsek, günde yaklaşık 30 şikayet aldıklarını ve ayda 500-600 denetim gerçekleştirildiğini söyledi. 


Sigortasız çalıştırılan işçi sayısının azalması adına yapılan değişiklik ve cezalar yükseltilerek daha caydırıcı olması bekleniyor. Gazetemize konuya ilişkin açıklama yapan İl SGK Müdürü Basri Tümsek, şikayet oranları ve ildeki durumu anlattı.
İl SGK Müdürü Basri Tümsek; vatandaşın eskiye göre daha bilinçli olduğunu belirterek şikayet hattı olan ALO 170’e küçümsenemeyecek oranda şikayet aldıklarını söyledi. Vatandaşın sorularının internet üzerinden anında yanıtlandığını söyleyen Tümsek, şikayet üzerine yapılan denetimlerin 15 gün içerisinde yasal olarak sonuçlanıyor oluşuna dikkat çekerek şu sözleri sarf etti: “ALO 170 hattı, BİMER, CİMER şikayetlerin alındığı platformlar. Bunun yanında dilekçe ile de şikayet alıyoruz. İlgililere ulaşan şikayetler 15 gün içerisinde sonuçlanıyor. Uygun olanlar hemen yanıtlanıyor. Bu hatlara yalnızca şikayet değil sorular da geliyor onları anında cevaplamaya çalışıyoruz.”

AYDA 500-600 DENETİM


Konuya dair bilgilendirme ve rehberlik içeren çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirten Tümsek; “Düzenli olarak denetimler yapıyoruz fakat genellikle şikayetler üzerinden çalışıyoruz. Çünkü çok fazla şikayet alıyoruz, yetişmek mümkün olmuyor. Yine de yaklaşık 15 çalışanımızla ayda 500-600 denetim yapıyoruz. Kurumumuz içerisinde konuyla ilgilenen 4 kişi bulunuyor. Yanı sıra 14 kişi civarındaki ekibimiz ise gelen şikayetler ve denetimler için hazır bekliyor.” dedi.

ŞİKAYETÇİNİN İSMİ GİZLİ TUTULUYOR

“Çanakkale geneli için konuşmak gerekirse günde yaklaşık 30 civarı şikayet düşüyor. Bu sayıya ilçe ve köyler de dahil. Bölgenin kırsallığı en azından Çanakkale için fark yaratmıyor. Birçok ilde çalıştığım için kıyaslama yapmak gerekirse Çanakkale bu konuda oldukça bilinçli. Türkiye geneline göre Çanakkale bu konuda gerçekten ileride.” diyen Tümsek şikayetçinin isminin açıklanmadığına dikkat çekerek; “Dışarıdan da, çalışan işçiden de şikayet alıyoruz. Ancak ağırlıklı olarak çalışanlar şikayet ediyor. Vatandaşımız artık çok daha bilinçli, hakkını arıyor. Şikayet eden vatandaşın ismi bizde gizli kalıyor. İşyeri sahibi kesinlikle kimin şikayet ettiğini öğrenmiyor. Konunun mahkemeye taşındığı istisnai durumlarda ancak belirtmek durumunda kalabiliyoruz. Bu da çok nadir karşılaşılan bir durum. Yine %1 gibi küçük ihtimalle asılsız ihbarlar karşımıza çıkıyor. %99 ise kaçak işçi tespiti yapılabiliyor. Her yıl %20 oranında kaçak işçide azalma yaşandığını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

3 MAAŞ CEZA VE TEŞVİK İPTALİ


Cezaların günden güne dikkat çekici olduğuna değinen Tümsek; “Cezalar çok ağır, oldukça caydırıcı. Eğer bir kişi sigortasız çalıştırılıyorsa 2 asgari ücret tutarında cezası var. Prim bildirge verilmediği için de bir maaş ceza işleniyor. Toplamda aylık olarak 3 maaş ceza kesiliyor. Kaç ay çalıştırıldıysa aynı oranda ceza uygulaması yapılıyor. İşveren zamanında sigorta yaptığı zaman teşviklerden yararlanabiliyor. Sigortasız işçi çalıştırdığının tespiti halinde ise kişinin bu hakkı da elinden alınarak 1 yıl boyunca teşviklerden yararlanamıyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yıldız Sağlam – G. Nermin Yıldız



Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech