Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ayrı tabanlar aynı mesajlar: Şiddete dur de!

KADINLAR TEK SES 25

KADINLAR TEK SES
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında kent içerisinde ortak paydada buluşamayan birçok dernek, sivil toplum kuruluşu, inisiyatif ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından etkinlikler düzenlendi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, erkekler tarafından kadınlara yönelik uygulanan şiddeti önlemek, kınamak ve farkındalık yaratmak amacı ile her yıl düzenli olarak etkinliklerin düzenleniyor. Kent içerisinde de bir dizi etkinlik ile farkındalık çalışması yapıldı. Birçok kadın derneği, sivil toplum kuruluşu, kadın inisiyatifleri ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü farklı zamanlarda aynı mekanlarda etkinlik düzenledi.

KENT MERKEZİNDE ŞİDDET MAĞDURU EN AZ 631 KADIN VAR
2016 yılı boyunca en az 2016’da en az 338 kadın öldürüldü ve 2017’nin henüz ilk 10 ayında ise kadın cinayetlerinde en az 337’ye ulaşıldı. Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Güneş Pehlivan’dan edinilen bilgiye göre; 2017 yılı Ocak ve Kasım aylarında sadece Merkez İlçesinde 631 kadın Çanakkale Aile Mahkemesi’ne 6284 Sayılı Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında önleyici ve koruyucu tedbir başvurusunda bulundu. Merkez’de aynı süre içerisinde ancak bunun yarısı kadar boşanma davası açıldı.

“DAYAĞIN ÇIKTIĞI CENNETİ İSTEMİYORUZ”
Kent merkezinde düzenlenen etkinlikler Cumhuriyet Meydanında başladı. Kadın El Emeğini Değerlendirme ve Kadın Danışma Merkezi, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak “Cinsel Sömürüye Hayır”, “Erkek Değil Gerçek Adalet istiyoruz” gibi pankartlar açtı. ELDER ve KDM adına Fatma Erdoğan konuşma yaptı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü etkinliğine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Bilge Şimşek ve Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Güneş Pehlivan katıldı. Etkinlikte kadınların taşıdığı pankartlarda; “Kadınız Farkındayız Haklarımızın Farkındayız”, “Dişisine Kötü Davranan Tek Hayvan İnsandır”, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Cinsel Sömürüye Hayır”, “Töre Cinayetlerine Son”, “Dayağın Çıktığı Cenneti İstemiyoruz.”, “Erkek Değil Gerçek Adalet istiyoruz” gibi sloganlar yer aldı. ELDER ile Kadın Danışma Meclisi (KDM) adına konuşma yapan Fatma Erdoğan konuşmasına Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele veren Mirabel Kardeşler’i hatırlatarak başladı. Son yıllardaki verilere göre 40 kadının öldürüldüğünden, 32 çocuğun istismara uğradığından ve 25 kadına uygulanan cinsel şiddetten bahseden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya üzerinde kadını eve kapatan gelişmiş çağdaş bir toplum yoktur. Şiddeti yenmemiş toplumlarda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Hukukun üstünlüğünü eşit yurttaşlığı insan haklarını ve demokrasiyi yerleştirmek için kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti yok etmek zorundayız. Şiddete uğrayanların değil şiddet uygulayanları utanç duymasını sağlamak zorundayız.”

“KADINI KORUYAN ALLAH”
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü münasebetiyle Sağlık-Sen Kadın Komisyonu da Truva Atının önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık-Sen Kadın Komisyon Başkanı Emine Evirgen yaptığı basın açıklamasında; “Kadın Şiddetine Hayır Günü”nde Sağlık-Sen Kadınlar Komisyonu olarak 81 ilimizde düzenlediğimiz eşzamanlı basın açıklamamız ve farkındalık etkinliğimizle, ülkemizde yaşanan kadın hakları ihlallerine karşı herkesi birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz. Mağdur olmuş kadınlarımız için de, sendikamız bünyesinde her türlü yardımı yapmaya ve destek vermeye hazırız. Bugünü simgeselleştirmek adına, “KADINA KARŞI ŞİDDETE DUR!” diyerek, el izlerimizi basmış olduğumuz balonları gökyüzüne bırakarak, kadınlarının örselenmediği bir toplumda var olmasını diliyoruz. Peygamber Efendimiz(SAS) Veda Hutbesi’nde,kadınları Allah’ın birer emaneti olarak tanımlıyor. Bakınız erkekler için aynı şey söz konusu değil. Oysaki kadın; Allah’ın emaneti. Yani; kadının asıl sahibi, asıl koruyucusu, asıl sevgilisi; Allah. Oysa ne yazık ki bugün bazı erkekler; kadının üzerinde maksadını aşan bir ipotek oluşturuyor, haddini aşan bir şekilde kendine güç devşirip, çoğu zaman kadını örseliyor ve ötekileştiriyor.”dedi.

DİŞİ HAYVANLAR İÇİN DE PANKART AÇILDI
Çanakkale Kadın Dayanışması da İskele Meydanında pankart açarak basın açıklamasında bulundu. Kadınlar açıklama sonrasında hep birlikte şarkılar söyledi. Pankartlarda; “Trans Cinayetleri Politiktir”, “Doğum Yaparken Ölen Kız Çocuklarından Haberiniz Var mı?”, “Sütyenimin Rengi Tecavüzü Meşrulaştırmaz”, “Bedenime Dokunma” yazılarının yanı sıra veganlığa da bir gönderme yapan “Annen Değilim, Sütüm Senin Değil, Süt Tecavüzdür” pankartı ile dişi hayvanların da hakları korundu.

ORTAK AKIL İLE ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de bir çok dernek ile birlikte Golf Çay Bahçesinden Truva Atı önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ellerinde mor şemsiyeler ve yakalarında mor kurdeleler ile birlikte yürüyen çok sayıda kadın yürüyüş sonrasında Cumhuriyet Meydanında ELDER tarafından açılan kermese katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat yaptığı basın açıklamasında; “Çok boyutlu bir sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ve bütüncül bir yaklaşımla mümkündür. Bu çerçevede yürütülecek olan çalışmalarda, disiplinler arası yaklaşım ve çok sayıda kurum ve kuruluşun önleme, koruma cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer alması büyük önem arz etmektedir.”dedi.

“ŞİDDET HİÇ DEĞİŞMİYOR”
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Kadın ve Kadın Hakları Komisyonu da bir basın açıklaması düzenledi. Komisyon Başkanı Serap Özcan Çelik tarafından yapılan açıklamada; “Dünyada birçok şey değişiyor, ama kadınlara yapılan fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet hiç değişmiyor. Şiddet, meşru ve kabul edilebilir olmaktan çıkarılmalıdır. İnsanlığın kadını-erkeği yoktur. Bu nedenle kadınlar da her insan gibi ‘insanca yaşamayı’ hak etmektedir. Kadınlara uygulanan şiddet konusunda devletler ve hükümetler hem ekonomik hem de sosyal alanlarda mutlaka gerekli önlemleri almalı, kadınlara şiddet uygulayanlara ‘ödül gibi cezalar’ verilmemelidir!”dedi.

“DEVLET POLİTİKALARI İLE KADININ ADI BAKANLIKTAN DAHİ ÇIKARILDI”
Kentteki son etkinlik olan Çanakkale Kadın Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşe, birçok sendika ve farklı gruplar katıldı. Yürüyüşe vatandaşlar ilgi gösterdi. Golf aile çay bahçesinden başlayan yürüyüş, iskele meydanda son buldu. İskelede yürüyüş son bulmasının ardından basın açıklaması okundu. Kadına şiddet, devletin kadınlar hakkındaki yanlış politikaları ve toplumsal cinsiyetçilik eleştirildi.

Basın açıklamasında, “Kadınlar dünyanın dört bir yanında ayrımcılığa ve ataerkil şiddete maruz kalmaktadırlar. Her gün en az iki kadın cinayeti yaşanıyorken, iyi hal ceza indirimleri uygulanmaya devam ediyor. Kadına yönelik sistematik erkek devleti şiddeti artmaktadır. AKP’nin 15 yıl boyunca kadını değil aileyi koruma politikaları kadının adının bakanlıktan çıkarılması ile sonuçlandı. Tek tip yaşam biçimini dayatan söylem ve pratikler, OHAL ve kanun hükmünde kararname ile meşrulaştırılıyor” sözleri yer aldı.
Yıldız Sağlam- Dilek Akşen- Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech