Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hizmete erişilebilirlik metreyle ölçülmez”

İl Sağlık Müdürü Ali

İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ile Çanakkale Devlet Hastanesi’nin yeni binasını konuştuk. Hastane yakın mı uzak mı tartışmalarına cevap veren Müdür Taşçı; “Derdimiz vatandaşa hizmet etmek, taşınmasa mıydık?” dedi.

İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, yeni açılan Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Son dönemde gündemde yer bulan ‘hastane uzak mı yakın mı’ tartışmasına da cevap veren Müdür Taşçı; “400 yataklı, 75 bin metrekare kapalı alana sahip donanımlı ve ferah bir hastanemiz oldu, yakınlık uzaklık olayı bakış açımıza bağlıdır. Biz çok yönlü düşünmek zorundayız. Hastane için burası uygun görülmüş. 400 yataklı bir hastane için 100 dönüm alan lazım, nereden bulacağız bu alanı, ne yapsaydık taşınmasa mıydık?” dedi.

İşte Müdür Taşçı ile görüşmemizin satır başları…

“ESKİ HASTANEDEN 3 KAT DAHA BÜYÜK BİR HASTANEDE HİZMET VERİYORUZ”

“Toplamda 100 dönümlük bir arsa üzerinde kurulu hastanemizde, kapalı alanımız 75 bin metrekare eski hastane 22 bin metrekare idi. Aşağı yukarı alanımızı dört katına çıkardık. 400 yatak kapasitemiz var. Eski hastanemizde de 150 yatağa yakın aktif servis var. Psikiyatri, fizik tedavi dermatoloji göz klinikleri burada hizmet verecek. Polikliniklerin geçiş aşaması için biraz beklemek zorundayız. Duymayan vatandaşlarımız mağdur olsun istemiyoruz.”

“MERKEZİ HEKİM RANDEVU SİSTEMİNDE DÜZENLEME YAPTIK, KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

MRHS dediğimiz Merkezi Hekim Randevu Sisteminde hekim nerdeyse, hangi binadaysa onu yazdık. Çanakkale eski bina ve Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi olarak belirttik. Derdimiz zaten hasta olan vatandaşımız mağdur olmasın. Biz vatandaşa hizmet ediyoruz. Yanık ünitesi kurduk. Yanık üniteleri Türkiye’de çok azdır. Işın tedavisi dediğimiz radyoterapi ye Mayıs ayında başladık. Işın tedavisi için Edirne’ye Bursa’ya giden hastalarımız vardı.”

“VİCDANLARA HESAP SORMAK LAZIM”

“Şehir dışına nakil olan hastalarımızın sayısı ciddi derece azalacak. Yoğun bakım ünitemizdeki yatak sayımız arttı. Eskiden yoğun bakım ünitemizde yer yoksa hastayı nakil edecek hastane arardık. Yaşamayan bilemez. Hastayı nakil ediyorsunuz, yanında refakatçisi de gidiyor. Durumu müsaade etmiyorsa hastane bahçesinde, parkta ya da sandalye tepesinde yaşıyor. Burada çoluk çocuk bırakıyor. Bu düpedüz aile dramıdır. Empati yapmak, bu durumu içimizde yaşamak lazım. Bana 7 km’nin hesabını sormak yerine bunu vicdanımıza sormak lazım!” Kadın doğum hastanesinden yeni Mehmet Akif Ersoy Hastanesinin arası 7 km’dir.

“BİZLER AFETLERİ DE DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

“Şimdi şehrin gündeminde hastane çok uzak tartışması var. Neresi uzak? Başınıza Allah korusun kötü bir şey geldiğinde 112 Hızır Acili arayacaksınız. Hastanemiz bu kadar geniş alanda ancak o bölgeye olabilirdi. Bütün illerde bu şekilde gerçekleşir. Sağlık Bakanlığı 400 yataklı bir hastane için 100 dönümden aşağı yeri kabul etmiyor. 100 dönüm yer nerde var? Ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik çok önemlidir. Ulaşılabilirlik deyince aklınıza sadece karayolu gelmesin. Çevresinde trafik olmayacak, yaya trafiği olmayacak. Ulaşılabilirlik metre ile ölçülmez. Hizmete erişilebilirlik de metreyle ölçülmez. Hastaneye geldiğinizde hizmet alacak bir alana ihtiyacınız vardır. Büyük bir deprem yaşadık, hastalarımızı şehrin içinden nasıl taşıyacağız, taşıyın da görelim!”

“HASTANECİLİK BAŞKA BİR ŞEY, AİLE HEKİMLİĞİ BAŞKA BİR ŞEY”

“Hastanecilik aile hekimliği gibi değildir. Aile hekiminiz size en yakın yerdedir. Hastalık ve ihtiyaç halinde hemen ona ulaşırsınız. Bu yüzden her mahallede aile hekimliği açıyoruz. Birinci basamak hizmet dediğimiz şey budur. Hastanecilik ise başka bir şeydir. Biz birinci basamakta hekimleri ulaşılabilirlik kıldık zaten. 32 yıllık hekimim neyin nasıl olduğunu öğrendik. Uzaklık yakınlık tartışması bakış açısı ile alakalıdır. Biz ulaşılabilirliği afet anları için de düşünmek zorundayız. Bu hastane için sadece 100 Milyon bina maliyeti 50 Milyon da donanım maliyet oldu. Taşınmasa mıydık?”

“HER HASTA NİTELİKLİ ODALARDA TEDAVİ GÖRECEK”

“Bu kadar ferah bir yerde hizmet vermek de almak da çok güzel. Eski hastanede koğuş tipi odalar vardır. 4 kişilik odalarda tuvalet banyo yoktu. Şimdi bütün odalarımız nitelikli oda oldu. Eskiden özel oda kavramı vardı.Bu kavram artık bitti. Her hastamız nitelikli odada tedavi görecek.”

“İLÇELERDEN GELEN HASTALAR DA MAĞDUR OLMAYACAK”

“Trafik Komisyonundan alınan bir karara göre de ilçelerden gelecek otobüsler sabah ve akşam hastane önüne de uğrayacak. Bunun saatlerini önümüzdeki günlerde netleştireceğiz. Böylece ilçelerden hastanemize gelen hastalarımız da mağdur edilmemiş olacak.”

Dilek Akşen

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech